Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kina se otevřou zřejmě v červnu, distributoři zatím netuší, kdy do kin pošlou nové české filmy

Filmový byznys se v době pandemie potýká s velkými problémy ve všech aspektech výroby i konečné nabídky cílovému divákovi. Výroba je celosvětově zastavena, kina jsou stále mimo provoz a zatím to dle vyjádření vlády vypadá, že filmové akce a související služby a byznys přijdou na řadu až úplně na konci postupného uvolňování současných opatření. Kina by se podle aktuálního plánu měla otevřít 8. června. 

Ilustrační foto (archiv)

Vládní opatření se v březnu kromě zrušených filmových premiér a uzavření kin dotkla i jarních filmových festivalů. Nekonal se Febiofest a Finále Plzeň. V řádném termínu se neuskuteční Anifilm ani Zlín Film Fest. Jmenované filmové akce už ale náhradní termíny mají, všechny se uskuteční v postupném sledu v průběhu září a října. Jasno není zatím v případě MFF Karlovy Vary. K jedinému českému áčkovému festivalu se ale v článku ještě vrátíme.

Očekávaná sezóna jarních filmových blockbusterů se začala hroutit přesunem 25. bondovky Není čas zemřít z dubnového termínu na listopad. Následně v souvislosti s koronavirem dostaly stopku tituly všech velkých hollywoodských studií (Mulan, Tiché místo II, Rychle a zběsile 9, Black Widow, Free Guy, Králíček Petr 2, Duše, Candyman a další). Většina zásadních titulů má nyní už nový náhradní termín.

Doslova pár hodin před plánovanou premiérou byla zrušena distribuce pokračování vinařské série 3Bobule. Na začátku dubna měla v kinech startovat nová česká komedie Štěstí je krásná věc. Společnost Bioscop, která oba filmy distribuuje zatím vyčkává. „Pozorně sledujeme současnou situaci a vyhodnocujeme různé scénáře. Diskutujeme o teoretickém nasazení těchto filmů s producenty. Konkrétní data, ale zatím říct nemohu, protože je neznáme.“ říká Jana Šafářová z Bioscopu.

Na konci března měl do distribuce vstoupit očekávaný titul režisérky Agnieszky Holland Šarlatán. Film, který měl světovou premiéru na Berlinale už ale nestihl slavnostní premiéru v Praze ani Febiofest, kde se životopisný snímek s Ivanem Trojanem měl promítat jako zahajovací film.
Petr Slavík z distribuční společnosti CinemArt k náhradnímu termínu filmu říká: „Souběžně sledujeme vývoj obecné situace s vývojem virové nákazy, pravděpodobného termínu otevření kin a přesuny termínů filmových festivalů, na nichž bychom případně film v předpremiérách uvedli. Pokud by se podařilo toto časově sladit, pak bychom ideálně uvedli Šarlatána na některém z festivalů s následnou premiérou v kinech.“ 
Totéž se týká dalšího titulu od CinemArtu, dramatu Miry Fornay Žáby bez jazyka, který měl do kin vstoupit na začátku dubna.

Ivan Trojan hraje hlavní roli i v nové komedii Ondřeje Trojana Bourák. Film podle scénáře Petra Jarchovského měl do kina vstoupit na konci května. Vzhledem k výše zmíněným skutečnostem, to ale ani pro Bouráka nevypadá dobře. „Datum uvedení titulu Bourák zatím zůstává. Situaci samozřejmě pečlivě sledujeme a případnou změnu včas oznámíme,“ říká Marta Žurková ze společnosti Falcon. Stejná společnost má v létě do kin posílat životopisný snímek Davida Ondříčka Zátopek. Přestože má jít do kin film až 13. srpna, ani zde si producent není jistý, že bude uveden v řádném termínu. „Záleží na momentální situaci a dohodě s distributorem. Vše se samozřejmě bude intenzivně zvažovat. Termín uvedení, ale zatím zůstává. Více snad budeme vědět v následujících týdnech“ řekla mluvčí filmu Uljana Donátová.

Původní datum uvedení očekávaného životopisného dramatu Havel režiséra Slávka Horáka je také otázkou. Snímek má do českých kin vstoupit 16. července. Režisér ale doufal v premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. S tím souvisí také velký otazník o konání či podobě letošního nejprestižnějšího českého festivalu. Jeho mluvčí Uljana Donátová nám bližší informace říct v tuto chvíli nemohla: „Stejně jako ostatní samozřejmě čekáme na vývoj situace a následná nařízení vlády k možnému konání akcí s větším počtem účastníků. Jasno bude na konci dubna, kdy jsme původně plánovali první z tradičních tiskových konferencí k festivalu.“

Před hotelem Thermal – MFF Karlovy Vary

Ať už to s karlovarským festivalem letos dopadne jakkoliv, je už nyní jasné, že jeho statut mezinárodní akce bude stejně narušen. Áčkový festival tohoto typu nemá statut mezinárodního festivalu náhodou a na zahraničních hostech je z velké části postaven. Pořadatelé této obří filmové akce se v tuto chvíli stejně jako distributoři potýkají s nedostatkem informací. Všichni filmoví profesionálové se shodují, že v této nestandardní situaci není možné efektivně plánovat.



Samotní distributoři se pak paradoxně obávají příliš exponovaného filmového podzimu. Přesuny filmových premiér mohou v kinech vytvořit přetlak premiér, které si budou vzájemně konkurovat a budou na sobě kanibalizovat. K tomu se vyjádřila marketingová ředitelka společnosti Bioscop Petra Synáčová: „Až bude jasné za jakých podmínek a kdy se budou moci kina opět otevřít, chtěli bychom kontaktovat konkurenční distributory a dohodnout se s nimi, jak efektivně naplánovat jednotlivé filmové distribuční tituly tak, aby si vzájemně nekonkurovaly a bylo to přínosné jak pro distributory, tak pro diváky.“

[tabs][tab title=“Filmy se změněným datem uvedení“]Mulan (23. července 2020)
Spongebob ve filmu: Houba na útěku (30. července 2020)
Wonder Woman 1984 (13. srpna 2020)
Trollové: Světové turné (27. srpna 2020)
Tiché místo: Část II. (3. září 2020)
Candyman (24. září 2020)
Black Widow (5. listopad 2020)
Není čas zemřít (19. listopad 2020)
Duše (19. listopad 2020)
Free Guy (10. prosince 2020)
Top Gun: Maverick (23. prosince 2020)
Králíček Petr bere do zaječích (14. ledna 2021)
Eternals (11. února 2021)
Krotitelé duchů: Odkaz (4. března 2021)
Morbius (18. března 2021)
Rychle a zběsile 9 (1. duben 2021)
Bob´s Burgers (8. dubna 2021)
Expedice: Džungle (29. července 2021)
The Empty Man (6. srpna 2021)
Uncharted (7. říjen 2021)
Doctor Strange 2 (4. listopadu 2021)
Captain Marvel 2 (7. července 2022)
Indiana Jones V. (28. července 2022)[/tab] [tab title=“Filmy bez data uvedení“]Artemis Fowl (nebude uveden vůbec)
Noví mutanti
Paroží
Žena v okně
Mimoni: Padouch přichází
Zelený rytíř
Greyhound: Bitva o Atlantik
Scoob[/tab] [tab title=“České filmy“]3Bobule
(bez data uvedení)
Štěstí je krásná věc
(bez data uvedení)
Šarlatán
(bez data uvedení)
Žáby bez jazyka
(bez data uvedení)
Můj otec Antonín Kratochvíl (bez data uvedení)
Bourák
(28. května 2020)
Psí láska
(11. června 2020)
Havel
(16. července 2020)
Tichý společník
(30. července 2020)
Zátopek
(13. srpna 2020)
Krajina ve stínu
(10. září 2020)
Princezna zakletá v čase
(17. září 2020)
Bábovky
(24. září 2020)[/tab] [tab title=“Festivaly“]MFF Karlovy Vary (zatím nepotvrzeno)
LFŠ Uherské Hradiště (24. 7. – 2. 8. 2020)
Zlín Film Festival (4. 9. – 10. 9. 2020)
MFF Praha Febiofest (18. 9. – 25. 9. 2020)
Finále Plzeň (25. 9. – 30. 9. 2020)
MFF Anifilm Liberec (6. 10. – 11. 10. 2020)[/tab] [/tabs]

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Falcon, Bioscop, CinemArt © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast