Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Problémissky: Pohodový film bez většího konfliktu

Do tuzemských kin dnes vstupuje snímek nazvaný Problémissky od britské scenáristky a režisérky Philippy Lowthorpe. Je to druhý celovečerní snímek v její kariéře. Před čtyřmi lety debutovala snímkem Vlaštovky a Amazonky, který vznikl podle knižní předlohy a kombinoval dětské hrdiny se špionážní tématikou sedmdesátých let dvacátého století. Do té doby se Lowthorpe věnovala především režii televizních filmů a seriálů.

Problémissky (foto: Bioscop)

I děj Problémissek tedy spadá do stejného časového období jako její celovečerní prvotina. Týká se roku 1970. Příběh natočený podle skutečných událostí vypráví o Sally Alexander, kterou si zahrála Keira Knightley. Ta jako rozvedená matka žije na hromádce s přítelem. Dříve se trochu věnovala herectví a teď chce začít studovat historii na Londýnské univerzitě. Brzy se při své aktivistické činnosti seznámí s mladou a hodně naštvanou feministkou Jo (Jessie Buckley) a také s jejími kolegyněmi. Ty se chystají dát o sobě vědět světu na slavnostním večeru Miss World, který se koná v Londýně. Sally se trochu proti své vůli stane mluvčí nově založeného hnutí, nemine ji dokonce ani vystoupení v televizní debatě, a nakonec také zatčení po dobře vykonané práci feministické aktivistky. Mezitím studuje a vede občasné malé hádky se svou matkou, která její pohnutky spíš respektuje, než že by s nimi vzhledem ke svým osobním zkušenostem souhlasila.

Snímek také cílí na komika, tanečníka, zpěváka a autora Boba Hopea, který okouzloval mnoho žen a svými chlapáckými a lechtivými vtípky bavil davy. Právě on je tím, kdo se má postarat o komickou vsuvku během slavnostního missího večera. A aby si divák udělal kompletní představu o jeho figuře a fungování, je tu jeho cynická manželka Dolores (Lesley Manville). Boba Hopea do role baviče večera nominoval zakladatel soutěže Eric Morley a jeho manželka.

Účastnice soutěže světové soutěže krásy pochází z více jak padesáti zemí světa. Onoho roku se také do soutěže dostanou poprvé dvě adeptky tmavé pleti a zároveň se objeví dvě missky reprezentující JAR, což je důsledek tamější silné rasové segregace. Z dnešního pohledu jsou některá pravidla pro tehdejší účastnice soutěže šokující a společensky neakceptovatelné. Při promenádě v plavkách se pak posledních sedm účastnic například vyrovná do řady a otočí na hodnou chvíli pozadím k obecenstvu, aby si je všichni mohli dobře prohlédnout a porota mohla hodnotit.

Film poukazuje na společenské konvence dané doby a snaží se na postavení žen tehdejší doby nahlížet optikou několika různých osob, ale výsledek je spíš černobílý. Tím samozřejmě nechci snižovat závažnost, důležitost a statečnost britských žen, které se nebály o sobě dát vědět světu a které se pokusily celkem úspěšně změnit vnímání žen ve společnosti.

Milé herecké výkony ale nepojí nějak významný obrazový koncept, a už vůbec ne nápaditost kamery. Režisérka ve snímku kombinuje určité stěžejní momenty s historickými záběry, na kterých jsou zachyceny zejména ženské pochody Londýnem. Snímek potěší kostýmní důsledností.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 75%
    Kostýmy, výprava - 75%
  • 60%
    Kamera - 60%
65%

Problémissky (2020)

Mnoho dějových linek nakonec pořádně netne do živého a veřejný protest v průběhu slavnostního večera působí trochu jako groteska. Nakonec jsou Problémissky takovým neškodným feel good filmem. Divák nemůže očekávat téma uchopené nějakým hlubokým a konfliktním způsobem. Jestli to tak autorka chtěla nevím, ale pro mě je to celé spíš jenom vlahé připomenutí událostí, které korunuje závěrečná věta snímku, jež zní: „Pokusy o svržení patriarchátu pokračují.“

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2020

Problémissky
Misbehaviour
Komedie / Drama / Historický
Velká Británie / Francie, 2020, 106 min
Premiéra: 28. 5. 2020 Bioscop
Režie: Philippa Lowthorpe
Scénář: Rebecca Frayn, Gaby Chiappe
Kamera: Zac Nicholson
Hudba: Dickon Hinchliffe
Hrají: Keira Knightley, Greg Kinnear, Gugu Mbatha-Raw, Jessie Buckley, Suki Waterhouse, Keeley Hawes, Rhys Ifans, Lesley Manville, Phyllis Logan, Ruby Bentall, Alexa Davies, Lily Travers, Charlotte Spencer, Lily Newmark, Katy Carmichael, Clara Rosager, Isis Hainsworth, Emma Corrin, Ria Zmitrowicz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast