Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejlepší filmy režiséra Ondřeje Trojana (TOP 3)

Ondřej Trojan patří k menšině novodobých českých tvůrců nominovaných na Oscara. Snímku Želary nakonec ostruhy z Los Angeles utekly o chlup. Každopádně tvůrčí konzistentnost Trojana napříč lety znamená pro diváky jistotu, že v kinech vždy najdou režijně i technicky zdatně odvedený film. Na kontě má i s právě uváděným Bourákem pět celovečerních filmů a 15 produkovaných titulů. Jeho producentskou kariéru rozběhl legendární snímek Pelíšky, který Trojan realizoval s Janem Hřebejkem. Je s podivem, že se Trojanovi přes množství nominací na cenu Český lev (včetně čtyř nominací za nejlepší režii), ještě žádnou z nich nepodařilo proměnit.

Bourák (foto: Bioscop)

Trojan režijně debutoval v roce 1990 nahořklou komedií z prostředí dětského tábora Pějme píseň dohola. Zároveň šlo i o herecký debut pro dnes už renomovanou herečku Aňu Geislerovou. Tu pak ve svých filmech režisér obsadil ještě dvakrát. V následujícím přehledu jsme vybrali tři snímky z Trojanovy režijní filmografie, které stojí nejvíc za pozornost a můžete si je dát před nebo po Bourákovi. Na kontě Trojanovy produkční společnosti Total HelpArt je i celovečerní animovaný film Lichožrouti.

Občanský průkaz (2010)

Občanský průkaz (foto: Falcon)

Z hořké komedie Občanský průkaz se stal podobně oblíbený film jako retro komedie Pelíšky. Televize ho velmi často reprízuje. Film z roku 2010 podle knihy Petra Šabacha vypráví o čtveřici dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih, a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Každý po svém i společně se snaží neztratit v totalitním státě zdravý rozum a smysl pro humor, ale také nezadat si s režimem.
Občanský průkaz vyniká skvělým scénářem, perfektním buddies jiskřením mezi hlavními představiteli a množstvím hlášek, které mezitím zlidověly. Výrazně na sebe v roli sympatické učitelky upozornila Kristýna Boková.

Želary (2003)

Želary (foto: archiv)

Trojanův majstrštyk Želary to dotáhl v roce 2004 až na nominanta na filmovou cenu nejvyšší – amerického Oscara. Ten mu sice o vlásek unikl, ale to vůbec nevadí. Želary patří k nejlepším a atmosféricky nejsilnějším filmům polistopadové tvorby. Jedná se o první film, ve kterém se režisér potkal pracovně se svým bratrem Ivanem Trojanem.
Příběh se odehrává za protektorátu, mladá Eliška se jako účastnice odboje musí „uklidit“ na venkov, jinak by jí hrozila smrt. S falešnými dokumenty se vydá jako Hana do dřevěnice v horách. Absolvuje svatbu se zemitým Jozou a pomalu k němu začne získávat pouto. A nejen k němu, ale u k životu uprostřed divoké horské přírody. Když válka končí, je pro ni představa, že se bude vracet emocionálně velmi těžká.
Jedná se o vynikající příležitost pro Aňu Geislerovou. Ve filmu se v jedné z posledních výrazných rolí objevuje také legendární herečka Jaroslava Adamová.

Toman (2018)

Jeden z nejsložitějších, nejnáročnějších, ale také poselstvím nejnaléhavějších filmů natočil Ondřej Trojan před dvěma lety. Velkou příležitost v něm dostal Jiří Macháček. Některé diváky překvapil zručným vykreslením charakteru skutečně žijící osoby, šéfa československé zahraniční rozvědky v padesátých letech a naprosto bezskrupulózního obchodníka. Zdeněk Toman se při cestě za svými cíly nezastavil před ničím a v mnohém scénář připomíná dnešní dobu a je jakýmsi průsečíkem a možná i obžalobou současné vládnoucí garnitury. Toman rozhodně není film, který by byl v čemkoliv pozitivní. Možná ještě zajímavější a více funkční je rozšířená televizní verze.

Producentský megaúspěch: Pelíšky (1999)

Simona Stašová s Evou Holubovou ve filmu Pelíšky (foto: Česká televize)

K nejvýznamějším filmům Ondřeje Trojana coby producenta patří jednoznačně komedie Pelíšky. Ta původně vznikla pro televizní obrazovky, ale už při natáčení bylo tvůrcům jasné, že vzniká něco mimořádného. Diváci vzali nakonec kina útokem a z fenoménu Pelíšky se stal léty prověřený filmový evergreen. Nechybí ve vánoční programové nabídce veřejnoprávní televize už řadu let za sebou. Hlášky z filmu doslova zlidověly a některé herecké výkony patří k tomu nejlepšímu, co kdy na českých plátnech bylo k vidění.

-red-
foto: archiv, Total HelpArt, Česká televize 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast