Veliká: Občas je v našem seriálu i nějaká historická pravda, říká Elle Fanning

„Hurá!“ Jako úvodní slovo článku se to možná může zdát trochu divné. Ale v novém historickém seriálu Veliká je tohle citoslovce velmi frekventované. S leckým tahle nová historická satirická freska, která je k dispozici na HBO GO může docela zamávat, obzvlášť v této turbulentní době. Desetidílná série od scenáristy oscarové Favoritky patří k tomu nejlepšímu, co současná televize nabízí. „Držíme se věty, že příležitostně je naše vyprávění založeno na historických faktech,“ komentuje scénář Elle Fanning, která je producentkou seriálu, a především hlavní hereckou hvězdou. Ztvárnila ruskou carevnu Kateřinu II. známou jako Kateřina Veliká.

Další seriál se stejným tématem se zdá jako nošení dříví do lesa. Jedna série o této vládkyni nedávno vznikla. V titulní roli v ní excelovala Helen Mirren (také k dispozici na HBO GO). Ale místo na obrazovce nebo vašem monitoru se najde pro všechny, vyběr je už na divácích. „Ty dvě série se opravdu nedají srovnávat,“ říká Fanning. A je to tak. Hraje v Prusku narozenou vladařku, která poprvé přijíždí na carský dvůr, aby se setkala se svým nadcházejícím a nemotorným chotěm Petrem III. Toho si zahrál Nicholas Hoult, který jako by svůj předobraz našel v Lordu Flashheartovi ze sitcomu Černá zmije.

Veliká (foto: HBO)

Díky neustálému klení, sexu a násilí není Veliká typickým kostýmním dramatem. „Chtěl jsem něco vtipného, něco, co se dotkne divákova vnitřního světa a zároveň temného, co bude připomínat dnešní svět kolem nás,“ komentuje atmosféru příběhu autor scénáře Tony McNamara. Australský rodák má za sebou, jak už bylo řečeno, také spoluautorství scénáře k Favoritce.

Veliká (foto: HBO)

Při psaní scénáře vycházel McNamara ze své vlastní hry z roku 2008. Postavou Kateřiny II. byl fascinován už dlouhou dobu. Ta vedla rebélii proti svému manželovi v roce 1762. „Do země přišla jako mladinká, vzala si šílence, převzala vládu a přivedla ženy ke vzdělání… a ještě navíc vymyslela horskou dráhu. Má na kontě tolik věcí. A rozhodně se za ně neomlouvala! Jevila se mi jako opravdu velmi současný charakter. Způsobila velký převrat,“ popisuje svůj náhled na historickou postavu scenárista.

Veliká (foto: HBO)

Fanning s McNamarou scénář upravovali, aby ho nejvíc vzdálili od obecných televizních klišé. I v případě sexuálních scén. Když Kateřina a Petr nejsou schopni počít potomka, je jí vybrán milenec Leo, které ho si zahrál Sebastian de Souza. Petr se mezitím zcela veřejně peleší se ženou svého nejlepšího přítele Grigora (Gwilym Lee) Georginou. Tu hraje Charity Wakefield. Hoult natáčení sexuálních scén komentoval jako zábavné až směšné, zatímco Fanning se hihňala a dodala, že po většině scén umírali smíchy hned jak uslyšeli „stop!“.

Veliká (foto: HBO)

Pro Fanning představuje tento seriál krok kupředu ve filmové branži. Ocitla se v pozici producenta a svou roli velmi dobře zvládla. Samozřejmě že i jako herečka. Na samém začátku projektu strávila herečka a producentka se scenáristou McNamarou týden v Los Angeles.  „S tím jsem neměla žádnou zkušenost, nikdy předtím jsem neměla možnost nahlédnout za oponu. Bylo to cool, vymýšleli jsme náměty na různé scény a debatovali o projektu,“ vypráví teď už s úlevným výrazem ve tváři.

Herečka a teď už i producentka cítí, že se konečně něco mění a že ženy z branže dostávají více příležitostí. „Zdá se mi, že lidi se teď lidi víc vnímají a naslouchají si,“ dodává ještě Američanka. Tak tedy – ať ta situace ještě dlouho vydrží!

Seriál je k dispozici na HBO GO s dabingem i titulky.

-red-
foto: Channel 4, HBO © 2020