5 největších klišé akčních filmů, kterých nebudeme mít nikdy dost

Podařilo se vám někdy knokautovat soupeře jednou ranou? Že ne? A v televizi to přitom vypadá tak jednoduše. Stejně jako spousta dalších věcí, se kterými bychom se reálně setkali jen těžko. V akčních filmech se ale objevují tak často, až se z nich stalo tak trochu klišé. Podívejme se na pět nejčastějších, které nás pořád nepřestávají bavit.

Harrison Ford ve filmu Dobyvatelé ztracené archy

1. Rvačka se občas strhne jenom proto, že jí chceme vidět

I když asi nejikoničtější filmová bitka je ta, která se nestala… Řeč je samozřejmě o scéně z Káhirského tržiště ve filmu Indiana Jones: Dobyvatelé ztracené archy. Když se Indy po vyčerpávající pranici se skupinou záporáků setká s obrovitým mužem s ještě větším mečem, prostě ho zastřelí. Podle scénáře měl následovat dlouhý souboj, ale Harrison Ford byl nemocný a necítil se dobře, tak se rozhodl improvizovat. To je ale spíš výjimka, která potvrzuje pravidlo… Akční filmy sledujeme hlavně proto, abychom se podívali na pořádnou bitku. Ať už to dává smysl vzhledem k zápletce nebo ne, hlavní je, když vzduchem létají pěsti, kopy, kulky, meče nebo třeba katany.

Guru akčních herců Jackie Chan

2. Sklo je od toho, aby se rozbíjelo

Výlohy, okna, čelní skla aut, zrcadla, skleničky a lahve nebo občasné akvárko… Prostě střepy musí lítat všude, kudy správný akční hrdina chodí. Sklo je nejlepší na proskakování, propadávání a občas je jím třeba někoho prohodit. Že se sklo takhle netříští a tabulka by spíš vypadla celá? A zranění by bylo vážnější než jedna ranka na spánku? To nevadí, hlavně, že je to efektní. Kdybychom chtěli hodinu fyziky, nebudeme se dívat na akční film. Kdo by si v této souvislosti nevzpomněl na jeden z nejlepších kaskadérských kousků 80. let, kdy se Bruce Willis jako John McClane ve filmu Smrtonosná past zhoupne na požární hadici, aby následně rozstříleným oknem vletěl do budovy a zachránil se tak před ohromnou explozí.

Smrtonosná past a Bruce Willis

3. Každý dobrý trenér má v rukávu hromadu životní filozofie

Pravá cesta bojovníka začíná u staršího mistra, který je na svého učence náležitě tvrdý, i když toho moc nenamluví. Tedy kromě situací, kdy jen tak mimochodem trousí velké životní pravdy a filozofické lekce. Každý žák, který chce dosáhnout vrcholu a stát se skutečným hrdinou, musí potlačit ego a pochopit vlastní podstatu. Správný mistr ho tedy musí vybavit veškerou moudrostí, která by se do sušenky štěstí vešla, ale pro vítězství v nadcházejícím zápase je bezpochyby nutná. Jako třeba ve filmu Karate Kid.

Karate Kid

4. Vyndat si kulku z těla a zašít rány je brnkačka

Co nejdůležitějšího nás naučily akční filmy? Nezáleží, jaká ráže a kam si našla cestu, stačí trocha alkoholu, hadr, šitíčko, zatnout zuby a ránu po kulce si snadno ošetříme sami. Většinou se stejně trefila do ramene, a to v rámci žánru vůbec nic není. I když realita by byla asi jiná… Ale to nás nemusí trápit, můžeme si dál představovat, že kdyby na to přišlo, zvládneme to bez mrknutí oka. Alespoň do doby, než se zase řízneme o papír, ale to určitě jenom bolí víc.

5. Nejlepší trénink je ten, co nedává smysl

Jak byste trénovali na boxerský zápas? V tělocvičně, v rukavicích s boxovacím pytlem? A co spíš takhle někde v džungli, pod vodou, někdo by po vás házel kokosy a většinu času byste se snažili udělat rozštěp? Nebo alespoň na špinavém dvorku za garáží. Tam můžete alespoň zvedat pneumatiky a házet třeba tvárnicemi. Techniku úderů vám to moc nezlepší, ale je to rozhodně zajímavější podívaná a o to jde až v první řadě.

Nikdy to nevzdávej

Máte náladu vychutnat si pořádnou bojovou podívanou? Tak si v neděli 2. srpna ve 20:15 nalaďte televizní stanici AMC a podívejte se na příběh teenagera Jakea Tylera, který narazil na vyhlášeného rváče Ryana a musí se mu postavit ve filmu Nikdy to nevzdávej. Akční filmy se na AMC objeví každou srpnovou neděli.

-red-
PR článek