Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Film naživo s obdivuhodným nasazením zaujal i v dešti

První živý přenos z originálního cyklu Film naživo se uskutečnil na louce nedaleko Karlštejna. Představení Kaleidoscope prestižního Cirku La Putyka putovalo prostřednictvím HD live streamu do více než čtyřiceti kin v celé České republice. Originální koncept přináší divákům možnost zhlédnout divadelní show přizpůsobenou oku kamery a snímanou filmovými prostředky. Kaleidoscope byl první z pětice přichystaných představení. A nutno říct, že to měli členové souboru hodně zkomplikované silným deštěm. O to obdivuhodnější byl pak výsledek.

Kaleidoscope

Klaunské entré mohlo být kratší, ale nakonec všem divákům pravděpodobně došlo, že bylo mírně natahované právě s nadějí, že déšť ustane a show La Putyka se předvede v původně plánované verzi. To se nakonec z bezpečnostních důvodů nestalo, déšť a voda nejsou zrovna kamarádi akrobatů a můžou způsobit i fatální zranění. Přesto organizátoři na místě program upravili tak, aby divák neměl pocit, že byl o něco zásadního připraven. Úvod na trampolíně skvěle naladil na to, co následovalo. Akrobatka na obruči předváděla neskutečné kousky se svým ohebným tělem, Daniel Komarov pak spolu s kolegyněmi obdivuhodné a vtipné kousky se skákací gumou. Došlo i na pantomimu, která zapojila diváky na místě a vykouzlila další úsměv na tvářích i divákům v kinech. Vrcholem vystoupení byly sólové kousky Naima Ashaba na trampolíně.
Z bezpečnostních důvodů nakonec nedošlo na šílené kousky na teeterboardu (obří udělátko na principu houpačky). Vzhledem k tomu, že na tomto nebezpečném náčiní se ve světě už pár akrobatů zabilo, v dešti na něm provádět cokoliv je prakticky nemožné. To byl vzhledem k počasí jediný zásadnější ústupek, kterého jsme se jako diváci dočkali.

Kaleidoscope

Technickou výtku mám jen jedinou: pokud jediná kamera na place měla nahradit oko diváka v kině, záměr chápu. Myslím si ale, že by obzvlášť představení s akrobaty slušel alespoň základní střih, tedy dvě kamery na place, jedna pro celek, druhá pro detail. Nijak zásadně to ale nesnížilo divácký zážitek.
Technické obtíže při přenosu se objevily (zaseknutí obrazu na pár vteřin), ale byly minimální.

První představení z cyklu Film naživo uzavřel promluvou k divákům principál Cirku La Putyka Rosťa Novák. S dojetím v hlase pochválil svoje akrobaty za neobyčejný výkon, který podali ve ztížených podmínkách a nezapomněl zmínit ani důležitost podpory kultury v současné době a situaci.
Nutno za nás ještě dodat, že takový zážitek byste za normálních okolností za cenu lístku do kina určitě nepořídili. Za lístek jsme platili 169,- Kč a zaplatili jsme rádi. Projekt Film naživo spojuje kino, film a divadlo a tohle spojení výsledku sluší. Jednoznačně doporučujeme.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2020

Další představení najdete na webu projektu zde

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast