Zlatý střevíček si ze Zlína letos odveze Eliška Balzerová

Zlatý střevíček udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu české divadelní a televizní herečce Elišce Balzerové. Cenu převezme ve čtvrtek 10. září na závěrečném ceremoniálu jubilejního 60. ročníku festivalu. Letošní ročník byl z původního jarního termínu přesunut na začátek září.

Eliška Balzerová ve filmu Příliš osobní známost (2020)

Eliška Balzerová patří mezi nejobsazovanější české herečky, úspěšně dabuje, zahrála si v řadě televizních seriálů a filmů, populární se stala díky legendárnímu seriálu Nemocnice na kraji města a zapsala se do paměti diváků také nezapomenutelnou rolí v komedii století S tebou mě baví svět. Je také nositelkou prestižní filmové ceny Český lev za nejlepší ženský herecký výkon ve snímku Ženy v pokušení. To je jen část bohatého výčtu filmové práce, kterou za sebou Eliška Balzerová má. Herecký výkon ve filmech a seriálech je však jen jedním z důvodů, proč se organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit její práci.

Eliška Balzerová v komedii Ženy v pokušení (2010)

Eliška Balzerová ztvárnila desítky kvalitních a rozmanitých rolí na divadle, ve filmu i v televizi, spoluzakládala a později šéfovala Divadlu na Fidlovačce. Je nám proto nesmírnou ctí, že tato elegantní dáma, která má navíc blízký vztah k našemu regionu, převezme ocenění a vstoupí tak do naší festivalové síně slávy,“ komentovala umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

Naposledy se objevila v komediálním dramatu Příliš osobní známost nebo komedii podle známého bestselleru Poslední aristokratka.

Eliška Balzerová se při ceremoniálu k ukončení 60. ročníku Zlín Film Festivalu stane již čtyřiadvacátým držitelem tohoto čestného ocenění. „Ze zprávy o ocenění jsem měla velkou radost. Na filmovém festivalu ve Zlíně jsem byla mnohokrát a vždycky to bylo moc příjemné. Navíc se koná v mém rodném kraji. Těším se do Zlína už teď,“ vzkázala Eliška Balzerová, která pochází z nedalekého Vsetína.

Tradice ceny, kterou si ze Zlína oblíbená česká herečka odveze, sahá do roku 1997, kdy se prvním držitelem stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. Loni toto ocenění převzal zpěvák Karel Gott.

Letošní ročník Zlín Film Festivalu se koná mezi 4. – 10. zářím.

zdroj: Kateřina Martykánová
foto/video: Totalfilm.cz © 2019, 2020