Anifilm se přesunul do Liberce a připravil bohatý program navzdory současným komplikacím

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm byl na jaře jednou z prvních akcí, která musela být kvůli pandemii přesunuta. Přesun z jarního na podzimní termín není ale jedinou změnou, kterou festival letos divákům připravil. Po osmnácti ročnících v jihočeské Třeboni se přesunul do Liberce. V krajském městě na severu Čech se bude konat od 6. až 11. října. Organizátoři věří, že se i přes případná omezení a hygienická opatření podaří připravit výjimečnou kulturní událost a zahájit tak tradici Anifilmu v Liberci.

Žhavé novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

V soutěži celovečerních filmů se představí deset snímků. Prvním z nich je meditativní příběh vyprávěný v lotyšském filmu Pryč režiséra Gintse Zilbalodise. Drama Kábulské vlaštovky z Talibánem ovládaného Kábulu představí režisérská dvojice Zabou Breitman a Eléa Gobbé-Mévellec; snímek byl již s ohlasem uveden v Cannes a oceněn na festivalu v Annecy.

Pryč (foto: Anifilm)

Japonský film Správnej sound režiséra Kendžiho Iwaisawy vtipně vypráví o vzniku a zániku netradiční středoškolské kapely. Ručně malovaný indický romantický film o lásce Růže z Bombaje režisérka Gitanjali Rao již uvedla na benátském festivalu a odvezla si za něj trofej z festivalu v Chicagu. V soutěži jej doplní francouzsko-rumunský film Marona vypráví svůj příběh věnovaný pro změnu věrné psí lásce, od známé rumunské režisérky Ancy Damian.

Psy v hlavních rolích uvidíme i v lotyšském snímku Jacob, Mimmi a mluvící psi a v koprodukčním rodinném filmu Fany a pes z doby pádu Berlínské zdi. Zvířecí hrdinové vystupují také v dalším oceňovaném snímku O slavném medvědím obsazení Sicílie, v němž se medvědí klan vydá za záchranou syna svého krále. Na mystickou i dobrodružnou Princovu cestu o přátelství tajemného opičího starce a chlapce nás vyprovodí dvojice francouzských režisérů Jean-François Laguionie a Xavier Picard. Soutěžní desítku završuje japonské anime Děti moře vyprávějící vizuálně fantastický příběh dívky, která vstoupí do tajemství podmořského světa.

Princova cesta (foto: Anifilm)

Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí i na doprovodném programu festivalu – ať už svými filmy, přednáškou či jiným programem. V porotách zasednou osobnosti jako slavný americký režisér David Silverman, který režíroval takové animované hity, jako jsou například Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. francouzská filmová producentka a distributorka Luce Grosjean, kanadský, cenami ověnčený hudební skladatel a zvukař Pierre Yves Drapeau, francouzský hudební skladatel Serge Besset, který vytvořil hudební doprovod k více než 400 animovaným filmům, nebo oceňovaná švédská animátorka Anna Mantzaris.

David Silverman

Vedle soutěže festival každoročně chystá bohatý nesoutěžní filmový program. Na návštěvníky čeká například sekce s názvem „Slyšet animaci“, která propaguje hlavní téma letošního 19. ročníku festivalu, jímž je hudba a zvuk v animovaném filmu. Diváci se mohou těšit na významné hosty, prezentace, workshopy i koncerty. Toto téma letošního Anifilmu přinese i slavné snímky, v programu nebudou chybět takové klasiky jako Pink Floyd: The Wall nedávno zesnulého režiséra Alana Parkera s nezapomenutelnými animovanými sekvencemi Geralda Scarfeho, drsný povídkový Heavy Metal s  písněmi skupin jako jsou Black Sabbath či Nazareth, jazzové Trio z Belleville nebo Ukradené Vánoce Tima Burtona s hudbou amerického skladatele Dannyho Elfmana. Značná část programu se zaměří na tvorbu českých skladatelů, jako např. Zdeněk Liška, Wiliam Bukový, Luboš Fišer, Jaroslav Celba nebo Jiří Kolafa, jejichž kompozice jsou součástí světového úspěchu české animace.

Na své si přijdou milovníci kultovního seriálu Simpsonovi, který letos slaví 30 let od svého vzniku a jehož spolutvůrce David Silverman letos zasedne ve festivalové porotě. Své programy představí i ostatní členové festivalových porot.

Kultovní seriál Simpsonovi

Dále se mohou těšit na tradiční „Půlnoční animace“ – jedná se o filmy pro otrlé. Na náměstí Dr. E. Beneše budou pod širým nebem promítány divácké hity v programu Bilance, v sekci Oprášená klasika zrestaurovaná klasická díla a připomínky filmových velikánů a naopak v sekci Zvláštní uvedení se představí žhavé novinky včetně předpremiéry nového celovečerního filmu Jana Baleje Barevný sen.

Trio z Belleville (foto: Anifilm)

Organizátoři festivalu připravili jako vždy také bohatý program pro děti v sekci Animo.  Kurátory připravený filmový program kombinuje populární filmy s čerstvými domácími i zahraničními novinkami. Ve dvou sálech se tak mohou diváci například těšit na úžasné soutěžní celovečerní filmy, večerníčkovou tvorbu či originální tematická pásma pro malé cestovatele a průzkumníky. V  podsekci „Narozen v Liberci“ festival připomeneme slavného rodáka a spisovatele dětských knih Otfrieda Preusslera nestárnoucími snímky Čarodějův učeň a Malá čarodějnice. Zavzpomínáme také na dětskou tvorbu dvou dlouholetých příznivců festivalu, kteří nás nedávno opustili: Katarínu Minichovou a Gena Deitche. Dílny animace jsou vyhledávané workshopy, kde si děti pod vedením lektorů mohou vytvořit animovaný film, popřípadě vyzkoušet práci zvukového mistra. Každé festivalové dopoledne se v altánu v Lidových sadech budou konat divadelní představení pro děti.

Festival nabídne také prostor pro prezentaci a hraní soutěžních her a pro projekty virtuální reality, jež si diváci mohou vyzkoušet v Game a VR zóně. Chybět nebudou ani výstavy a koncerty neokoukaných kapel.

-red-
foto/video: Anifilm, Totalfilm.cz © 2020