Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Finále Plzeň rozdalo Zlaté ledňáčky, nejlepším filmem je Budiž světlo

Letošní 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň byl slavnostně zakončen udělením cen Zlatý ledňáček. O vítězích tradičně rozhodly mezinárodní i studentské poroty. Festival se konal v západočeské metropoli od 25. do 30. září. Nejlepším filmem se letos stalo slovensko-české drama Budiž světlo. 

O Zlatého ledňáčka se letos ucházelo 9 snímků v kategorii Hraný a animovaný celovečerní film, 8 dokumentárních snímků, 7 projektů v soutěžní sekci TV a internetová tvorba – seriály a 6 v TV a internetová tvorba – film a minisérie. V soutěži o Zlatého ledňáčka studentských krátkometrážních snímků soutěžilo 6 děl.

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získal slovensko-český film Budiž světlo. Film uvede 5. října na druhém programu Česká televize v rámci pětice nových slovenských filmů, z nichž další dva (Trhlina a Čiara) mohli vidět i diváci letošního festivalu. Podívat se na něj můžete hned za poplatek i na následujícím odkaze.
Porota se jednomyslně rozhodla ocenit tento film, protože ji zaujal velkým smyslem pro lidskost a také způsobem, jakým zpracovává podtón nacionalismu, portu rovněž ohromily působivé výkony a  jemné a zároveň efektní vyprávění.

Zlatého ledňáčka za nejlepší dokumentární film získal snímek nedávno zesnulého režiséra Artemia Benkiho Sólo.

Podle poroty jde o krásně intimní a jemně vykreslený portrét nadaného klavíristy, který se snaží vyrovnat s realitou a zvládnout cestu z psychiatrické léčebny zpět do života. Tento dokument přesahuje typické filmové přístupy k problémům v oblasti duševního zdraví. S pozoruhodnou otevřeností nám hlavní hrdina přibližuje své zkušenosti a vyjadřuje hlubokou moudrost o stavu lidstva. Kromě osobního příběhu protagonisty zkoumáme hranice křehké společnosti, která měří své občany podle vnějšího úspěchu.

V kategorii televizních a internetových projektů (seriál) zvítězil 8. díl internetového seriálu Mall TV #martyisdead, který byl mimo jiné nedávno nominován na Cenu Emmy v mezinárodní kategorii.

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“ získal televizní film Víta Karase Beze stopy, který vznikl v produkci České televize.

Cenu filmu na Finále Plzeň 2020 porota udělila podle svých slov univerzálnímu příběhu, který jako by patřil do jiné éry, dokud divák postupně neodhalí celý obraz. V izolovaném prostředí a s vynikajícím obsazením se režisér detailně zabývá řadou současných otázek a vytváří postavy, se kterými se lze ztotožnit a zároveň jsou záhadné.

Nejlepším studentským krátkometrážním filmem se stalo Volání divočiny od Karolíny Peroutkové z FAMU.

Cenu studentské poroty Západočeské univerziry získal film Vlastníci v kategorii Celovečerní film. V kategorii dokumentu studenti ocenili film Kiruna – překrásný nový svět. V kategorii seriál studentská porota ocenila 4. díl minisérie HBO Bez vědomí a televizní film České televize Klec, který režíroval Jiří Strach.

I přes současnou složitou situaci a řadu bezpečnostních opatření proběhlo během šesti dnů více než sto projekcí, každý festivalový den přinesl alespoň jednu premiéru nebo předpremiéru a do Plzně dorazila řada filmových hvězd.

„Festival se letos konal v netradičním termínu, vlastně jsme letos připravovali festivaly dva – jeden na jaře, který nemohl být, a druhý na podzim, který jsme zdárně zvládli a dopadl skvěle. Filmoví fanoušci chodili na filmy, bavili se, byli srdeční a také disciplinovaní. Moc bych jim za to chtěla poděkovat. Rovněž od hostů a tvůrců jsme cítili velkou radost, že se můžeme opět všichni potkat,“ řekla ředitelka festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, AČFK, Česká televize, DAFILMS.cz, Artcam, Mall TV © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast