Režisérka thrilleru Sviňa točí romantické dobové drama Služka

Na konci září začalo natáčení celovečerního filmu Služka, historického romantického dramatu, jehož scénář je dílem spisovatelky a scenáristky Hany Lasicové (na základě jejího stejnojmenného románu). Jde o šestý celovečerní film režisérky Mariany Čengel Solčanské, která nedávno natočila společně s Rudolfem Biermannem politický thriller Sviňa. Za sebou má také jeden z nejnavštěvovanějších slovenských filmů historie Únos (2017).

Služka (foto: Igor Stančík)

Dobové drama Služka se odehrává před vznikem Československé republiky a do hlavních rolí režisérka obsadila mladé talentované herečky – Slovenku Danu Droppovou a Češku Radku Caldovou. Snímek vypráví příběh dvou dívek zmítaných citovou nejistotou. V období první světové války přichází patnáctiletá Anka (Dana Droppová) pracovat jako služka do pražské vily vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ančinou novou rodinou sa stává ostatní služebnictvo – kuchařka Kristína (Anna Geislerová), služka Líza (Vica Kerekes) nebo zahradník Štefan (Lukáš Pelč). Kromě nich však získává i úhlavního nepřítele – stejně starou dceru z panské rodiny, Resi (Radka Caldová). Nevraživost se však postupně promění v sympatie a mezi mladými ženami se rozvine romantický vztah. To vše v době, kdy ženy neměly ani volební právo, nehledě na právo na lásku podle vlastního výběru. Může jejich vztah přežít, nebo doplatí na tehdejší normy a pravidla?

Služka (foto_ Igor Stančík)

Film je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně se Solčanskou i spoluautorkou scénáře. „Ústřední postava Anky má svůj reálný předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ přibližuje pozadí příběhu Lasicová.

Mariana Čengel Solčanská se rozhodla film realizovat hlavně kvůli jeho společenskému přesahu a ženskému tématu: „Dějiny opět slouží jako učebnice a poukazují na stále se cyklící problém slabšího pohlaví – jeho ustavičné služby, ustavičného ticha a očakávané poslušnosti. Je to příběh, který stojí na osobním dramatu, ale neopomíjí ani dramatickou zápletku významného období evropských dějin.“

Služka (foto: Igor Stančík)

Natáčení proběhne v září a říjnu 2020, hlavně v interiérech a okolí zámku Slatiňany u Pardubic. který je ve správě Národního památkového ústavu ČR. Režisérka k výběru lokace říká: „Po obhlídkách množství zachovaných zámků a klášterů s architektem Tomášom Berkou se zámek Slatiňany jeví jako ideální. Byl obývaný až do začátku druhé světové války a jeho mobiliář a zvláště zachované prostory, kde se pohybovalo služebnictvo – chodby, prádelna, kuchyně, sklady, sklep na zeleninu, ledárna, pokoje pro služky ad. jsou přístupné.“


Jako dobrá volba se zámek Slatiňany jeví i z pohledu producentů: „Zámek teprve nedávno prošel rekonstrukcí, díky čemuž nepůsobí ošuměle a divák víc uvěří tomu, že byl domovem zámožné rodiny. V přízemí je hala se schodištěm do poschodí, salón, jídelna a knihovna spojená s pracovnou domácího pána. Z knihovny vidíme i do zahrady za domem…Místnosti jsou uspořádané vedle sebe tak, že umožní kameře průhledy téměř z jednoho konce křídla na druhý… Součástí pozemku je i velká zahrada, ve které se odehrávají exteriérové scény.”

Producenty filmu jsou slovenská společnost Bright Sight Pictures a česká CINEART TV Prague. Koproducentem je Česká televize.

-red-
zdroj: H. Hejčová
foto: Igor Stančík, Bright Sight Pictures, Cineart TV Prague © 2020