Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm bude! Začíná už v úterý v Liberci, v porotě bude režisér Simpsonových

Nová opatření Vlády ČR se nijak nedotýkají filmových představení. Očekávaný nový ročník Anifilmu v Liberci proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem. Na webu festivalu Anifilm najdete také online katalog filmů a dalších festivalových programů. Příznivci animované tvorby si tak již mohou přesně naplánovat svůj festivalový program. Organizátoři museli s ohledem na nová opatření zrušit hudební program a zredukovat počet účastníků workshopů.

Novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

V soutěži celovečerních filmů se představí deset snímků. Prvním z nich je meditativní příběh vyprávěný v lotyšském filmu Pryč režiséra Gintse Zilbalodise. Drama Kábulské vlaštovky z Talibánem ovládaného Kábulu představí režisérská dvojice Zabou Breitman a Eléa Gobbé-Mévellec; snímek byl již s ohlasem uveden v Cannes a oceněn na festivalu v Annecy.

Pryč (foto: Anifilm)

Japonský film Správnej sound režiséra Kendžiho Iwaisawy vtipně vypráví o vzniku a zániku netradiční středoškolské kapely. Ručně malovaný indický romantický film o lásce Růže z Bombaje režisérka Gitanjali Rao již uvedla na benátském festivalu a odvezla si za něj trofej z festivalu v Chicagu. V soutěži jej doplní francouzsko-rumunský film Marona vypráví svůj příběh věnovaný pro změnu věrné psí lásce, od známé rumunské režisérky Ancy Damian.

Psy v hlavních rolích uvidíme i v lotyšském snímku Jacob, Mimmi a mluvící psi a v koprodukčním rodinném filmu Fany a pes z doby pádu Berlínské zdi. Zvířecí hrdinové vystupují také v dalším oceňovaném snímku O slavném medvědím obsazení Sicílie, v němž se medvědí klan vydá za záchranou syna svého krále. Na mystickou i dobrodružnou Princovu cestu o přátelství tajemného opičího starce a chlapce nás vyprovodí dvojice francouzských režisérů Jean-François Laguionie a Xavier Picard. Soutěžní desítku završuje japonské anime Děti moře vyprávějící vizuálně fantastický příběh dívky, která vstoupí do tajemství podmořského světa.

Princova cesta (foto: Anifilm)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Režisér Simpsonových[/pullquote]
Filmy a hry budou hodnotit mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí i na doprovodném programu festivalu – ať už svými filmy, přednáškou či jiným programem. V porotách zasednou osobnosti jako slavný americký režisér David Silverman, který režíroval takové animované hity, jako jsou například Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. francouzská filmová producentka a distributorka Luce Grosjean, kanadský, cenami ověnčený hudební skladatel a zvukař Pierre Yves Drapeau, francouzský hudební skladatel Serge Besset, který vytvořil hudební doprovod k více než 400 animovaným filmům, nebo oceňovaná švédská animátorka Anna Mantzaris.

Kultovní seriál Simpsonovi

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Mimo soutěž[/pullquote]Mimo soutěžní program, který je jedním velkým tipem sám o sobě, nabídne festival pestrou paletu nejen filmového programu. Důležitou událostí bude například exkluzivní předpremiéra celovečerního snímku Barevný sen Jana Baleje. Oblíbené díly Davida Silvermana a především jeho zábavná online masterclass nám připomene, že geniální Simpsonovi jsou tu s námi déle než tři dekády. Čas plyne rychle a z některých titulů se stávají klasická díla, jak se budeme moci přesvědčit z čerstvě zrestaurované kopie Fimfára Jana Wericha. Poprvé se vyhlášená Půlnoční animace zcela zaplnila celovečerními filmy, z nich za vypíchnutí stojí vtipný estonský klenot bizarnosti Stařec a mlíko.

Masivní část programu přirozeně zabírá téma Slyšet animaci. Součástí je dosud nejrozsáhlejší průnik mezi české hudební skladatele, kteří se animaci věnovali. Tvorbu osmi z nich připomenou filmové profily, ale také úvody a přednášky. Z množství hudebně-zvukového programu je třeba neopomenout projekce zrestaurovaných filmů Oskara Fischingera. Ale třeba také kulatý stůl, který svede dohromady tvůrce, jež stojí za znovu „zvučným“ jménem české animace – komponisty a zvukaře takových filmů jako Plody mraků, Dcera či Happy End.

Část programu pro filmové profesionály vychází z letošního tématu festivalu Slyšet animaci a přináší tak odborný program zaměřený na hudební a zvukové aspekty animované tvorby. Světoznámý hudební skladatel Serge Besset promluví o rozličných aspektech své kariéry, během níž dosud vytvořil hudební doprovod k více než 400 filmům, za něž získal řadu ocenění. Mistr zvuku Juraj Mravec, působící zejména v Anglii, přiblíží ve své masterclass práci nejen na filmu Kuky se vrací. Italský hudebník a mistr zvuku Andrea Martignoni pohovoří o specifikách budování zvukové krajiny v krátkých animovaných filmech. Hudební vědec Jakub Vlček se spolu s návštěvníky festivalu ohlédne do minulosti a ve své přednášce představí československé skladatele hudby k animovaným filmům coby světovou špičku. Výjimečný zážitek nabídne Ruchové Studio BEEP, v němž si návštěvníci interaktivní formou budou moci vyzkoušet, co obnáší práce ruchaře a sami si naruchovat vybraný obraz z filmu Až po uši v mechu.

Diváci Anifilmu (ilustrační foto)

I „netematický“ industry program nabídne mnoho zajímavého: Luce Grosjean z francouzské distribuční společnosti Miyu Distribution se podělí o tipy, jak nejlépe prezentovat krátké animované filmy a dekádu svého působení bude na Anifilmu rekapitulovat slovenské autorské duo Ové Pictures. CEE Animation Forum, nejvýznamnější networkingová akce animátorů ve středo a východoevropském regionu, se letos díky pandemii uskuteční online. Návštěvníci Anifilmu však budou mít možnost sledovat pitchingy všechny čtyř kategorií online na plátně v Zrcadlovém sále libereckého zámku. České projekty ve vývoji se pak představí na pitchingu během Animačního espressa.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]WWW.ANIFILM.CZ[/pullquote]

 -red-
foto/video: Anifilm, archiv © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast