Historický úspěch pro Česko, #martyisdead je první český seriál, který získal prestižní Emmy

Mezinárodní akademie televizních umění a věd dnes vyhlásila v New Yorku internetový seriál #martyisdead jako vítěze mezinárodní ceny Emmy. Stalo se tak v průběhu slavnostního ceremoniálu 48. ročníku International Emmy Awards, který se letos poprvé konal online. Seriál o aktuálním tématu kyberšikany se stal historicky prvním českým seriálem, který získal tuto prestižní cenu. Emmy v kategorii krátkých seriálů převzali během online přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer. Spoluproducentem je i Jakub Koštál, režisérem Pavel Soukup.

Už samotná nominace v celosvětové konkurenci tisícovky seriálů byla pro tvůrce z České republiky ohromným úspěchem, zvláště v konkurenci světových hráčů typu Netflix a HBO. Získání první Emmy pro český seriál je navíc důležitým momentem v české kinematografii. Seriál #martyisdead zvítězil ve společnosti 44 nominovaných děl či umělců v 11 kategoriích z 21 zemí. V kategorii krátkých seriálů byl nominovaný spolu s třemi dalšími z Austrálie, Argentiny a Singapuru. „Historicky první Emmy pro seriál #martyisdead vnímáme jako úspěch pro české filmové tvůrce a celou Českou republiku. Také nás těší, že česká žánrová produkce uspěla v tak velké celosvětové konkurenci,“ shodují se producenti Vratislav Šlajer a Milan Kuchynka.

#martyisdead (foto: Bionaut)

A jak říkají tvůrci #martyisdead: Sociální sítě nevládnou jen našim životům, ale i smrti. Původně bezproblémový patnáctiletý Martin alias Marty točí sebe i své blízké na mobil ve chvílích, které by každý z paměti raději vymazal. Jak dává tušit český překlad názvu se symbolickým hashtagem, Marty je sice mrtvý, ale někdo další být nemusí.

Hlavní roli Martyho ztvárnil Jakub Nemčok, dále hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák. Scenáristy jsou Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík.

#martyisdead (foto: Bionaut)

Cena Emmy není jediným zahraničním úspěchem pro seriál #martyisdead. Na texaském Austin Film Festivalu získal cenu pro nejlepší digitální sérii a na Marseille Web Fest ocenění za nejlepší režii a scénář. Stal se nejlepším televizním a internetovým seriálem na Finále Plzeň a z festivalu Serial Killer si loni odnesl cenu za nejlepší webseriál. Navíc Martyho smrtí příběh nekončí. Tvůrci totiž nyní připravují pokračování seriálu pod názvem #annaismissing, které vzniká opět v koprodukci Bionautu a Mall.tv. Zatímco tématem oceněného seriálu byla kyberšikana a morální hranice činů odehrávající se za zaheslovanými účty, ústředním motivem chystané novinky je vyšetřování únosu dítěte za účelem natáčení a prodeje nelegálních videí.

-red-
zdroj: M. Ch. Reková
foto/video: Bionaut © 2020