Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy: Sektor o partě mladých kariéristů na HBO

Filmařka Lena Dunham se zapsala jako autorka úspěšného seriálu Girls, který se pro mladé mileniálky stal tím, čím byl pro předchozí generaci Sex ve městě. Svěží mix unikátnímu vhledu do ženské mysli, syrové přirozenosti, humoru a atmosféry reálných problémů, jako je odříznutí od peněz rodičů, problematický začátek budování kariéry a řadě dobrých i špatných rozhodnutí, ze seriálu udělaly fenomén a Dunham byla záhy nominována na čtyři Emmy, vyhrála dva Zlaté glóby a stala se režisérkou oceněnou v komediální kategorii Directors Guild of America Awards.

Dva roky po skončení Girls se ze spolupráce Dunham s HBO zrodil další zajímavý projekt, se kterým se snadno ztotožní nejeden mladý divák. Za osmidílnou sérií stojí mladí debutující scénáristi Mickey Down a Konrad Kay, kteří své osobní zkušenosti z práce ve finanční firmě přetavili v příběh skupiny absolventů, soupeřících o omezený počet pozic v nejvýznamnější investiční bance v Londýně.

Totalfilm dostal příležitost zhlédnout první polovinu série a účastnit se online junketu s většinou herců a tvůrců. Seriál je sexy mixem plným ambicí, drog, sexu, otázek genderu, rasy a především velmi kvalitní, dynamickou filmařinou plnou sympatického mladého obsazení složeného z talentovaných, neokoukaných herců.

Sektor (foto: HBO)

Detailně vykreslený, vzrušující svět vysokých financí očima Američanky Harper (My’hala Harrold) strhne hned od prvního dílu zejména díky autenticitě jednotlivých situací odehrávajících se v prostředí velkého korporátního open spacu i mimo něj. Zároveň nenudí zdlouhavými vysvětlovačkami investiční faktografie a kdyby se neodehrával zrovna v bance, mohla se jeho prostředím klidně stát jiná firma nebo i vysokoškolská kolej. Poutavě ukazuje snahu mladých lidí uchytit se ve zdánlivě meritokratickém prostředí v době a společnosti, která na nikoho nepočká a slabší kousky bez skrupulí semele.

Seriál tak má obrovský potenciál zaujmout zejména diváky do 30 let, kteří se s ním bez potíží ztotožní díky přirozeným dialogům, situacím (obtížné hledání bydlení, party po náročném dni v práci, vymykající se flirt se sympatickým kolegou, snaha zavděčit se šéfovi bez zbytečného podlézání) a mladému týmu, který za Sektorem stojí.

Sektor (foto: HBO)

Scénáristi Mickey a Konrad nám během online rozhovoru na Zoomu prozradili, že ačkoli tvorba scénářů trvala dlouhé čtyři roky, seriál se jim psal skoro sám. Výsledkem je vypiplané osmero dílů, založené na osobních zkušenostech scénáristů Mickeyho a Konrada, kteří si zážitky z práce v bance během tamního působení sepisovali.

I proto divák v seriálu poznává charakterové typy a postavy, se kterými se osobně setkal v libovolném pracovním prostředí. To nám potvrdily i herečky My’hala Harper a Marisa Abela, které podle svých slov o finančnictví nevěděly před natáčením zhola nic, nicméně snadno se se svými postavami ztotožnili díky paralelám s jinými odvětvími. Díky možnosti zpětně doladit se scénáristy dialogy tak, aby herečkám co možná nejvíce sedly, je pak v Sektoru prakticky nemožné najít momenty, které by nepůsobily přirozeně. Jejich herečtí kolegové David Jonsson a Harry Lawtey pak ocenili diverzitu obsazení, které navzdory zastoupení postav nejrůznějších ras i sexualit působí zcela nenuceně a realisticky odráží pestrost mladých obyvatel kosmopolitního Londýna.

Sektor je ke zhlédnutí od 10. listopadu na HBO a HBO GO.

-red-
foto/video: HBO, HBO Europe © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast