Není čas zemřít: 007 exkluzivních zajímavostí ze zákulisí nové bondovky

Po téměř ročním zpoždění by se James Bond s tváří Daniela Craiga s námi měl 2. dubna rozloučit v Není čas zemřít. Při té příležitosti přinášíme sedm skrytých příběhů ze zákulisí dosud nejzásadnější Bondovy mise.

001 Motorka

Ve svých filmech Craig jako Bond již parkouroval na jeřábu, utekl z tří rozpadajících se budov a svezl se na střeše vlaku. Když si tvůrci uvědomili, že úvodní sekvence v italské Mateře postrádá šťavnaté kaskadérské vyvrcholení, zavolali koordinátorovi Lee Morrisonovi a vymysleli společně dvacetimetrový motorkářský skok na náměstí Piazza del Duomo. „Mířili jsme vysoko,“ uculuje se Daniel Craig. „Ostatně k tomu máme nejlepší tým na světě. Míra jejich kreativity je nevídaná.
Zapotřebí byl jen čtyřnásobný mistr světa v enduru Paul Edmondson, 40 let zkušeností v sedle, motokrosová motorka o objemu 450 cm³, osmimetrová rampa projetá v rychlosti 100 km/hod… a tanker Coca Coly. „Colu používám na kluzké povrchy odnepaměti,“ vysvětluje netradiční zlepšovák, zajišťující správnou trakci kol, Morrison. „Utratili jsme asi 60 000 euro, abychom s ní pocákali Matero. A když se po natáčení smyla, město se blýskalo, jak nikdy.“ Tomu říkáme sladký úspěch.

Daniel Craig na jednom z vizuálů k filmu Není čas zemřít

002 Kára

Poté, co Bond na konci Spectre odjel do západu slunce s Madeleine Swann (Léa Seydoux), nikdo nepochyboval, že svůj Aston Martin DB5 bude řídit i v Není čas zemřít. Režisér Cary Joji Fukunaga ale potutelně upozorňuje, že s DB5 to není jen tak. „Q ji v průběhu Spectre poupravil, ale zatím jste neviděli, jak. A tak jsme si mohli pohrát.
Za úpravy auta je zodpovědný Chris Corbould, vedoucí zvláštní efekty bondovek už od Špiona, který mě miloval. „Hrozně jsem si užil vrátit DB5 zpět do plné zbroje,“ libuje si. „Řešili jsme, jestli se vrátit ke klasickým hračkám z Goldfingera a Cary si přál malý update.“ Mezi udělátky Aston Martina, kterým předcházel pečlivý tvůrčí výběr, tedy nyní nechybí drony.
Na natáčení se prohánělo celkem osm aut – dvě sériovky a šest modifikací s bezpečnostní klecí a hasičským zařízením. Po ulicích Matery se v nich svezl bývalý britský šampion rally Mark Higins. „Když jsme dotočili, z okolních střech, oken a balkonů se ozval aplaus jak v divadle. Bylo to super,“ vzpomíná Corbould s úsměvem.

Záběr z akční scény Není čas zemřít

003 Kvádro

Pečlivý přechod mezi tradicí a inovací je neustálou výzvou při natáčení bondovek, a své o tom ví zejména jejich kostyméři. „Cítíme zodpovědnost vůči odkazu a vizualitě původních filmů,“ komentuje svou práci kostýmová výtvarnice Suttirat Anne Larlarb. „Filmy jsou vždy odrazem obrazového vnímání své doby. Jako divák máte určité očekávání v souladu s momentálně rozšířeným stylem. Dostát mu je velká výzva.“
K Bondovi samozřejmě neodmyslitelně patří černý smoking. Zatímco Sean Connery a Roger Moore nosili obleky na míru od svých soukromých krejčích a italský Brioni oblékal Bonda s tváří Pierce Brosnana, od Casina Royale má Craigův šmrnc na starost Tom Ford. Nejde přitom jen o styl a kvalitu, nýbrž i kvantitu. Kromě Craiga v různých fázích a intenzitě akce a ušití verzí určených pro post-produkční úpravy speciálními efekty je potřeba hodit do gala i kaskadérský či řidičský záskok hlavní hvězdy. Naštěstí má Tom Ford s tvorbou desítek jedinečných obleků určených k okamžitému zničení značné zkušenosti.

Daniel Craig a Ana de Armas v Není čas zemřít

004 Lokace

Bondovky jsou tradičně kosmopolitními, velkolepými příběhy, a Není čas zemřít není výjimkou, štáb se tedy vypravil do Itálie, Norska, Skotska a na Jamajku. Jedna z klíčových akčních scén se odehrává na Kubě, ale ze zjevných důvodů – ať už politických nebo ještě výbušnějších – tuto lokaci nahradily kulisy v ateliérech Pinewood, postavené za pouhých sedm týdnů, pouhou polovinu doby obvykle potřebné k postavení tak rozsáhlého placu.
V podstatě jsme narvali to nejlepší z Havany na jedno místo,“ směje se Mark Tildesley, zodpovědný za výpravu a vysvětluje, že zářivá barevná paleta filmaři postaveného městečka je přizpůsobena nočnímu natáčení v něm se odehrávajících scén. „Museli jsme jemně přepálit saturaci kulis, takže ve dne to působí trochu divně. Jakmile se ale setmí, vypadá scéna krásně.“

Cary Fukunaga a Daniel Craig na place ve studiích Pinewood

005 Kluzák

Praví fandové starých bondovek si možná vzpomenou na žlutý vrtulníček ze Žiješ jen dvakrát, popřípadě obojživelný Lotus Espirit S1 ze Špiona, který mě miloval. Craigův Bond se v Není čas zemřít dočká pomyslného potomka těchto dnes retro a úsměvných, na svou dobu však vizionářsky futuristických vozítek – prostorově ekonomického kluzáku se skládacími křídly, který v případě potřeby vydrží i pod vodou jako aerodynamická ponorka. „Bond ho využije, aby se dostal na… jednu lokaci,“ zarazí se Fukunaga těsně předtím, než nám propálí spoiler. „Skákání z letadla už jsme viděli mockrát. Chtěli jsme něco nového.“

Kluzák z Není čas zemřít

Aby náhodou herci omylem neodplachtili z nákladního letadla, byl kluzák vytvořen primárně zvláštními efekty. Přesto ale filmaři pro natáčení s Craigem a Lashanou Lynch sestrojili alespoň maketu kokpitu. „Fakt jsem si je přál vyhodit z pravého letadla. Tak třeba příště,“ směje se režisér, který stojí i za návrhem designu kluzáku. „Nechtěl jsem, aby vypadal příliš jako dron, ale aby působil, lehce, dynamicky, efektivně,“ vysvětluje. „Zároveň jsem si dali záležet s věrohodným znázorněním technologie, která motoru umožňuje fungovat pod vodou. Idea je taková, že pádem nabere rychlost ve vzduchu a nahromaděnou kinetickou energii pak využije v turbíně pod vodou.“ Q se tentokrát překonal.

006 Song

Jestli jste neznali Billie Eilish, autorku nejnovější z tradičních písní k Bondovkám, které udávají celkový hudební ráz filmů a jsou velkou popkulturní kapitolou samy o sobě, pak nemáte páru o tom, co ti mladí dneska poslouchají. Podle vyprávění režiséra Fukunagy v tom každopádně nejste sami. „Snažil jsem se Billie dostat před producenty Barbaru a Daniela, kteří o ní toho moc původně nevěděli,“ směje se. „Snažil jsem se jim vnuknout takovou volbu, kterou by nikdo moc nečekal.“ Eilish sice v době premiéry Casina Royal bylo pět let (ten čas sakra letí), ale její bratr a spolupracovník Finneas O’Connel, který má velký vliv na sestřinu tvorbu a je i spoluautorem některých jejích písní, je údajně velkým fandou Bondovek.

Ani Fukunaga ani autor hudby k filmu Hans Zimmer neměli žádný větší vliv na tvorbu ústřední písně, Eilish dostala jen popis základních ideí filmu. „Mrazilo mě, když jsem to slyšel prvně,“ vzpomíná Fukunaga. „Stačilo jen posunout aranžmá k obvyklé velkoleposti bondovských písní, ale základ byl perfektní. Dokonce i Hans řekl, že ho čeká minimum práce a že ta píseň je úžasná.

007 Konec

Na Není čas zemřít se čekalo čtyři roky, a od té doby čekáme ještě rok. Jako vůbec první velkofilm totiž v loňském březnu padl za oběť netopýřímu viru, jen aby kvůli zavřeným kinům vyklidil pole v listopadu podruhé. A tak Bond čeká na značkách již několik dlouhých měsíců. Jeho producenti Barbara Broccoli a Michael G. Wilson tak denně čelí bezprecedentním výzvám, věří ale, že Není čas zemřít je perfektním snímkem pro současnou dobu.Oslavuje totiž hrdinství a službu,“ přiblížila Broccoli Total Filmu. „Poselstvím našeho filmu je ukázat, že Bonda jako ztělesnění odvahy a ochoty přinášet osobní oběti. Kdy jindy, než teď, je potřeba si takové věci připomínat?

Pandemie tedy sice Craigův odchod do agentského důchodu pozdržela, ale nezastavila – o předání štafety se ostatně mluví již od premiéry posledních dvou filmů. „Když jsme se ohlédli zatím, jakou cestu Danielova verze postavy ušla za svých pět filmů, věděli jsme, že je potřeba její kruh uzavřít,“ vysvětluje Broccoli. A fandové tak pomalu, leč jistě vyhlížejí nástupce. Fámy o obsazení Toma Hardyho ale Broccoli striktně vyvrací. „Vždycky říkám, že milovat lze jen jednoho člověka současně,“ směje se. Až film vyjde, chvíli počkáme a pak budeme řešit, co dál. V tuhle chvíli nemám na nikoho jiného, než Daniela, ani pomyšlení.

Vzhledem k tomu, jak byla Bondova cesta v rukou Broccoli a Wilsona plodná a úspěšná, dere se na povrch pokušení osvědčenou formuli zopakovat. Producenti ale slibují, že opakovat se nehodlají. „Čeká na nás nová verze Bonda, tak, jak tomu bylo s každým představitelem. Proto jsou filmy o něm tak oblíbené – jeho postava se stále vyvíjí. Určitě k dalšímu posunu najdeme někoho vhodného.“
připravil: Martin Mažári
zdroj: Total Film
foto/video: Totalfilm Media, Forum Film, Vevo © 2021

  1. […] Zajímavosti ze zákulisí nové bondovky […]

Comments are closed.