Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmové muzeum NaFilM vybudované třemi studenty má Českého lva (video)

Národní filmové muzeum NaFilM, které vybudovala trojice studentů, obdrželo Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize. Oceněné muzeum je výjimečné nejen svým vznikem, na kterém se díky veřejným sbírkám podílely tisíce podporovatelů, ale také svým obsahem. Jedná se o jediné muzeum filmu u nás, které zpracovává historii českého filmu hravým a přístupným způsobem pro všechny generace. Prestižní ocenění České filmové a televizní akademie je důkazem, že mladý tým stojící za vznikem muzea NaFilM se zařadil mezi špičky v oboru.

Sošky Českého lva letos neputovaly pouze k filmovým tvůrcům a v kategorii Mimořádný počin v audiovizi byly oceněny hned tři projekty, které Akademie vyhodnotila jako výjimečné. Jednu ze tří sošek získali Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště za projekt NaFilM, jenž začínal jako odvážný nápad tří studentů katedry filmových studií, kteří upozornili na to, že v České republice chybí muzeum filmu. „Českému filmu je už víc jak sto let, má svou osobitost i světový význam a my jsme si řekli, že by si zasloužil své muzeum. Místo, které bude vzdělávat a přístupnou formou představovat národní kinematografii českým i zahraničním návštěvníkům.” říká Adéla Mrázová, jedna ze zakladatelů muzea. Studenti Filozofické fakulty na Karlově Univerzitě však nezůstali jen u slov a návrhů, ale začali se věnovat vzniku muzea, o jehož smyslu byli od počátku přesvědčeni. Během hledání vhodných prostor pro expozici připravovali dočasné výstavy, které představovali v Praze i regionech, jak by budoucí filmové muzeum mohlo vypadat. Nápad i provedení si získaly oblibu nejen u svých návštěvníků, ale také u veřejnosti, která se na jeho vznik složila.

Zakladatelé NaFilM Adéla Mrázová, Jakub Jiřiště a Terezie Křížkovská

V lednu 2019 se mladému týmu kurátorů podařilo otevřít Národní filmové muzeum ve stálých prostorech v historické budově Mozarteum s hlavním vstupem z Františkánské zahrady na Praze.

Otevření stálé expozice prokázalo, že spojení filmové historie a hravého přístupu, který propojuje fyzické interakce s historickými i současnými technologiemi na základě promyšlené scénografie, je výjimečné a oceňují jej návštěvníci napříč generacemi. Muzeum se proto za pár let své existence stalo nejlépe hodnoceným muzeem v České republice na portálu TripAdvisor a umístilo se mezi šesti nejlepšími atrakcemi v Praze, hned za významnými historickými památkami. NaFilM nabízí také vzdělávací programy pro děti a mládež, které společně s expozicí ocenila Karlova Univerzita Cenou Miloslava Petruska za mimořádný přínos v oblasti vzdělávání veřejnosti.

Národní filmové muzeum NaFilM

O udělení Českého lva za mimořádný počin v audiovizi rozhoduje Prezídium České televizní a filmové akademie a cenu projektům předal sám prezident ČFTA Ivo Mathé, který uvedl: „Mimořádný rok si vyžádal mimořádné rozhodnutí, a proto všechny tyto tři mimořádné aktivity vyhrávají a získávají českého lva.” Nominace Akademie si tvůrci nesmírně váží. Během netradičního slavnostního večera přiznali: “Často jsme si během těch let připomínali, že člověk má snít výš, než na co má. A i když je to někdy těžký, ta radost z toho, že děláme něco, co dává smysl nejen nám, ale i lidem kolem nás, za to stojí. Jen je strašně důležité mít při sobě lidi, na které se můžete spolehnout, že vás podrží a pomohou. Proto tahle soška patří těm všem, kdo muzeum postavili s námi.”

Ačkoliv je muzeum momentálně v souvislosti s pandemií uzavřené, jeho zakladatelé pracují na rozšíření expozice, které slibuje interakci dotykem i nejmodernější technologie. Takže tento happyend rozhodně neznamená žádný konec, ale velký impuls do začátku nové éry.

Národní filmové muzeum Mozarteum
Jungmannova 748/30, Praha 1
Vchod do muzea je z Františkánské zahrady od Jungmannova náměstí
www.nafilm.org

-red-
foto/video: NaFilM, Totalfilm Media © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast