Bebjak pokračuje v natáčení krimi thrilleru Stínohra

Natáčení krimi thrilleru Stínohra vstupuje do druhé etapy. Režisér Peter Bebjak, sportovní terminologií řečeno „v zimní přestávce“, stačil přidat ke sbírce svých ocenění Českého lva za televizní minisérii Herec. Ve Stínohře se pod jeho vedením objevuje současná slovenská hvězda Milan Ondrík, jeden z nejobsazovanějších domácích herců Hynek Čermák, dále Vladimír Javorský, Kristýna Frejová nebo dva nové herecké objevy: Leona Skleničková a Jan Jankovský.

Stínohra (foto: Hangar Films)

Scénář dramatického příběhu Stínohra napsala podle námětu producenta Jana Bradáče jeho žena Vendula Bradáčová. Vychází z jeho osobní životní zkušenosti a základní motiv Stínohry je tedy téměř autobiografický. Film vzniká v produkční společnosti Venduly Bradáčové Hangar Films v úzké koproducentské a výrobní spolupráci se společností Barletta.
Vývoji projektu, který je scenáristickým debutem Venduly Bradáčové v žánru celovečerního hraného filmu, se tvůrci věnovali 10 let.

„Stínohra je takové moje čtvrté dítě, ale nutno přiznat, že scenáristicky jsem se mu věnovala let pouze pět. Naskočila jsem do rozjetého vlaku předchozích dvou scenáristů, kterým se ale nepodařilo naplnit zadání podle našich představ. Pocity z natáčení mám skvělé, i když je to místy trénink tvůrčího ega. Ale Peter Bebjak je vynikající režisér, který dělá všechno pro dobro filmu, takže já si to opravdu užívám. Vnímat rozdíly a průniky s vlastní vizí o příběhu je ve všech směrech silný zážitek,” popisuje scenáristka pocity z toho, jak se příběh na place mění v „živý film“.

Stínohra (foto: Hangar Films)

Čtyřicetiletý záchranář z malého města Jan Kavka (Milan Ondrík) právě opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Z Jana je vdovec, který žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi (Hynek Čermák) v místním boxerském klubu. Spřátelí se s Michalovou chráněnkou Gretou (Leona Skleničková), jíž tělocvična nahrazuje nepoznanou rodinu. Vyšetřovatel případu Evy Kavkové Dvořák (Vladimír Javorský) narazí na řadu podivných okolností. Pachatel, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský) je pravděpodobně informátorem vyšetřovatelky z protidrogové centrály Mudrové (Kristýna Frejová) a také pod její ochranou. Jan chce věřit ve spravedlnost i v to, že se dokáže s pomocí svých přátel vrátit do všedního života. Ale obava z toho, že by vrah nakonec mohl uniknout trestu, jej přivede k rozhodnutí vydat se na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Najde kromě pomsty i stále nenalezené odpuštění sobě samému?

Režisér Peter Bebjak točí jak na Slovensku, tak v Čechách, kde patří k jeho nejúspěšnějším pracím krimiseriály – např. Případy 1. oddělení. Film Čára mu vynesl na MFF Karlovy Vary 2017 Křišťálový globus za nejlepší režii. Za televizní minisérii Herec získal Českého lva v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie. Bebjak je divákům znám také jako herec, především z hlavní mužské role ve filmu Jana Hřebejka Učitelka.

Peter Bebjak (foto: archiv)

Stínohra je pátým celovečerním snímkem společnosti Hangar Films po biografickém dokumentu Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama (scénář a režie V. Bradáčová) a koprodukci filmů Zejtra napořád (režie R. Havlík), Modelář (režie P. Zelenka) nebo divácky úspěšné komedie Poslední aristokratka (režie J. Vejdělek). Jan Bradáč je v rámci již více než čtvrtstoletí trvající kariéry ve společnostech Falcon a CineStar jako producent podepsán také pod diváckými hity Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel a jako koproducent pod řadou dalších titulů jako například Rok ďábla (režie P. Zelenka) nebo Horem Pádem (režie J. Hřebejk).

Dramaturgem Stínohry je Petr Zelenka, za kamerou stojí Martin Žiaran, architektkou je Mariana Kuchařová, kostýmní výtvarnicí Jarmila Dunděrová, film stříhá Marek Kráľovský.
Premiéra Stínohry v českých i slovenských kinech je plánována na říjen 2021.

-red-
zdroj: U. Donátová

foto: Hangar Films – Julie Vrabelová, Falcon © 2021