Za týden startuje v Liberci Anifilm, první festival, který si lze opravdu užít

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm začíná již za týden a na svém webu již zveřejnil svůj kompletní program, který je možné procházet ZDE. Vedle bohatého programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na bohatý nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program.

Anifilm letos slaví 20 let od svého založení a je jedním z prvních tuzemských filmových festivalů, který se konečně může konat v off-line režimu. Jeho hosté a návštěvníci se tedy po delším čase budou moci v Liberci setkat nejen prostřednictvím nejrůznějších videochatů a můžou společně sledovat filmy přímo v kinosálech, setkávat se a diskutovat. Anifilm také přivítá řadu osobností ze světa animované tvorby. Někteří doprovodí své festivalové programy nebo soutěžící filmy. Do Liberce například zavítají z USA režisér Dash Shaw a výtvarnice Jane Samborski, tvůrci celovečerního soutěžního filmu Kryptozoo. Jejich tvorba je českým fanouškům animace už známa – na Anifilmu 2017 získal zvláštní uznání poroty jejich film Jak se mi potopila střední škola. Snímek Kryptozoo již také získal několik ocenění – například na festivalech Berlinale a Sundance. Nicméně k soutěžním snímkům dorazí ze zahraničí okolo dvou desítek hostů, a premiéru svých snímku na velkém plátně si nenechá ujít množství českých autorů.

Kryptozoo

Hlavní nesoutěžní filmový program má název Planeta A a zaměří se na téma přírody a životního prostředí, které je stále aktuálnější a stejně silně již nějakou dobu rezonuje i animovanou tvorbou. Ve výběru celovečerních a krátkých snímků se setkají výpovědi o reálných problémech, cesty vesmírem i návraty do hluboké minulosti, které doplní filmy oslavující přírodu a život na Zemi, ale někoho možná překvapí i parodie a ironické až podvratné filmy. Program Planeta A se mimo své filmové sekce prolne i do projekcí pro děti a mládež a nevyhnou se mu ani oblíbené půlnoční programy. Jak osvobozující médium animace je dokáže pestrý výběr programu Queer animace, který se letos na Anifilmu představí v rámci speciální sekce.

Anifilm myslí i na nejmenší diváky, pro které připravil bohatý projekční i doprovodný program. Vedle již zmíněných programů v rámci tématu Planeta A je pro ně připraven pestrý výběr tvorby letošního laureáta Ceny za celoživotní přínos Edgara Dutky nebo porotkyně Alexandry Májové, která přiveze oblíbené Mlsné medvědí příběhy. Zajímavé bude jistě vidět po delší době „oprášenou slovenskou klasiku“ – celovečerní snímek Zbojník Jurko. Širšímu publiku a rodinám s dětmi je pak určený program v sekci Bilance, který je přehlídkou celovečerních filmů uvedených do české distribuce v nedávné době. V tradičních Dílnách animace si děti mohou pod vedením odborných lektorů vyrobit vlastní animovaný film a ve spolupráci s Českou televizí si děti budou moci vyzkoušet, jak se tvoří filmové zvuky a ruchy. Chybět nebudou ani divadelní představení pro nejmenší diváky. Děti i dospělé jistě zaujme i výstava originálních loutek a scén z nového českého celovečerního filmu Myši patří do nebe, který se na Anifilmu poprvé českému publiku představí v mezinárodní soutěži celovečerních filmů.

Podrobnější informace o programu naleznete v článku zde.

Centrem festivalu bude opět liberecký zámek, kam by měly směřovat první kroky každého návštěvníka Anifilmu. Projekce a další programy pak vedle libereckého zámku budou probíhat v kině Varšava, Cinema City OC Fórum, kongresovém sálu hotelu Zlatý lev, Severočeském muzeu, Oblastní galerii Lázně, Lidových sadech, Krajské vědecké knihovně, na náměstí Dr. E. Beneše a k dispozici bude i festivalový stan.

více na www.anifilm.cz

-red-
foto/video: Anifilm, CinemArt, Aerofilms