Recenze: První kráva – o mléce, koblížcích a podnikání, chutně a autenticky

První kráva, kritiky milované drama režisérky Kelly Reichardt, konečně dorazilo do českých kin. Reichardt v něm maluje portrét amerického podnikání, amerického snu, přátelství dvou mužů a jedinečnost jedné obyčejné krávy.

První kráva (foto: Aerofilms)

Snímek První kráva nám přináší upřímný příběh o starém západu, formovaný nesmiřitelnými tržními silami kapitalismu. Režisérka Reichardt a její pravidelný spolupracovník, scenárista Jonathan Raymond, upravili Raymondův vlastní román z roku 2004 The Half Life, okleštili některá epická dobrodružství a děj zaměřili do bezprostřední napjaté situace. Režijně i scenáristicky je film vyprávěn silně, umně a dospěle. Navíc je nasnímán s nádhernou jednoduchostí.

Děj nás zavádí do dvacátých let 19. století, kdy se „Cookie“ Figowitz (John Magaro) snaží pracovat jako nájemný kuchař. Brzy náhodou narazí na čínského uprchlíka King Lu (Orion Lee) a osamělost, kterou tito dva sdílí, záhy přeroste v přátelství.  Oba sní o tom, že zbohatnou jako podnikatelé – a právě zde film zručně a nenásilně předkládá podobenství amerického snu. Zároveň spokojeně poukazuje na to, že neviditelným základním kamenem všeho velkého štěstí je zločin.

První kráva (foto: Aerofilms)

 

Na území Oregonu, kde se snímek odehrává, dorazila kráva; první kráva, předmět exotické fascinace. Ta patří obchodníkovi, bohatému a absurdnímu Angličanovi (Toby Jones). Cookie a King Lu mají odvážný plán: v noci tuto krávu podojit a použít vzácnou tekutinu k výrobě smažených koblížků. Nebezpečný nápad se přetaví v obrovský úspěch – na místním trhu jdou koblížky na dračku, přičemž velkou část z nich idiotsky hltá právě Angličan a nemůže uvěřit, že mimo Londýn existuje něco tak chutného. Dvojice ovšem dostane pozvánku, aby připravila dort na čajový dýchánek armádního důstojníka. A situace se začne komplikovat.

Film byl nominován na Zlatého medvěda na Berlinale
Na New York Film Critics Circle získal cenu za Nejlepší film

První kráva (foto: Aerofilms)

Režisérka Kelly Reichardt nám svým způsobem poskytuje jednotlivé ingredience, které potřebujeme k tomu, abychom si představili životy lidí na začátku 19. století v této specifické lokalitě. Obdobně jako eponymní první kráva dodává základ koláčům ústřední dvojici, tak i film sám nám předkládá jednotlivé chutné suroviny a je jen na nás, co a jak z nich ukuchtíme.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 75%
    75
  • Hudba - 70%
    70
  • Kamera - 80%
    80

První kráva (2019)

Snímek První kráva je jako mléčný koblížek centrální dvojice self-made podnikatelů. Je uhnětený ze stejných kvalitních surovin a i přes svou prostotu chutná výborně. Stejně tak se ale může stát, že pro někoho je jeho chuť příliš jednoduchá, příliš základní. Verdikt se samozřejmě odvíjí od chuťových a filmových pohárků každého z nás, ale tato čistá, přímá filmařina si ochutnání zaslouží.

75 %
Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2021

První kráva
First Cow
Drama
USA, 2019, 121 min
Premiéra: 10. 6. 2021 Aerofilms
Režie: Kelly Reichardt
Knižná předloha: Jonathan Raymond
Scénář: Kelly Reichardt, Jonathan Raymond
Kamera: Christopher Blauvelt
Hudba: William Tyler
Hrají: John Magaro, Ewen Bremner, Toby Jones, Orion Lee, Rene Auberjonois, Scott Shepherd, Todd A. Robinson, John Keating, Ted Rooney, Dylan Smith, Clayton Nemrow, Eric Martin Reid, Phelan Davis, Patrick D. Green, Alia Shawkat, Gary Farmer, Lily Gladstone