Běžná selhání: Natáčí se příběh tří žen na pozadí tajemných výbuchů

Příběh tří žen z různých generací, které svedou dohromady jejich životní krize a tajemné výbuchy ve městě, kde žijí, začala v Česku natáčet rumunsko-maďarská režisérka Cristina Groșan, podle scénáře české spisovatelky Kláry Vlasákové. Ve filmu hrají mj. Taťjana Medvecká, Beata Kaňoková, Vica Kerekes, Jana Stryková či Rostislav Novák ml.

Běžná selhání

Film vzniká v česko-maďarsko-italsko-slovenské koprodukci, natáčení bude probíhat do poloviny srpna v Praze a v Plzni, s premiérou se počítá v září 2022.

Tři ženy ze zcela odlišných prostředí a různých generací začnou svůj obyčejný den, během něhož je čeká silný životní moment. Nejstarší, čerstvě ovdovělá Hana dostane nečekaně výpověď, Silvu zasáhne krize mateřství a nejmladší Tereza uteče z domova. Dohromady je svede série výbuchů, které znenadání postihnou město, kde žijí. Rostoucí panika a krizová situace mohou hrdinkám paradoxně pomoci narovnat své životy a čelit nové situaci.

„Rámec filmu tvoří nevysvětlitelné výbuchy napříč městem, je ale potřeba zdůraznit, že Běžná selhání nejsou epický akční sci-fi film; jde o psychologické drama, které se zabývá vnitřními konflikty tří postav, říká režisérka Cristina Groșan. „Exploze spolu s jejich vlastními komplikovanými situacemi dává našim hrdinkám příležitost čelit svým nedostatkům a posunout se dál.“

Běžná selhání -Taťjana Medvecká

Důležitý je dynamický a silný příběh jednoho dne a náhodné spojení tří různých postav. Díky němu chceme ukázat ženské postavy mimo stereotypní role, které se ženám často přisuzují, jako je být krásná, být vzorná matka nebo neúnavná pečovatelka. Naše postavy jsou z různých prostředí – chceme ukázat, že ne všechny páry jsou heterosexuální, ne každý je bohatý a rozhodně ne každý je šťastný,“ pokračuje režisérka.

Běžná selhání – režisérka Cristina Grosan

Tvůrci filmu patří mezi nastupující talenty českého, respektive evropského filmu. Scénář Kláry Vlasákové získal ocenění Filmové nadaxe, producent Marek Novák ze společnosti Xova Film byl letos vybrán do programu „Producers on the Move“, pořádaném European Film Promotion při festivalu v Cannes. Režisérka Cristina Groșan získala hlavní cenu v Národní soutěži na letošním festivalu krátkých filmů Prague Shorts za film „A tu se zjevil princ“. Scénář k němu napsala společně právě s Markem Novákem.

Producentem Běžných selhání je Xova Film, koproducentem je Česká televize. Českým distributorem bude Bontonfilm.
-red-
foto: Bontonfilm, Xova Film © 2021