Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Očista: Ohlédnutí za sérií a dojmy z nového dílu

Ve filmové branži existuje velice často používaný pojem, a to „high concept“. Týká se hlavně filmů, jejichž základní premisa se dá shrnout jednoduchou, krátkou a hlavně údernou větou, podle níž si každý dovede v hlavě sám načrtnout, o čem by daný film mohl být. Hollywoodská studia mají podobné scénáře velice v oblibě. Obvykle se z nich totiž vyklubou solidní hity a není problém je divákům prodat. A mezi tyto filmy patří právě série Očista. Základ je prostý. V nedaleké budoucnosti je v USA uzákoněn státní svátek, kdy jsou všechny zločiny na 12 hodin zcela legální. Jakmile něco takového uslyšíte, vaše představivost ihned začne pracovat, jak by takový film vypadal. A světě div se, studio Universal jich z tohoto jednoduchého základu dokázalo vyždímat už pět. Ten nejnovější zamířil do našich kin 1. července, ještě než na něj vyrazíte, by se ale určitě hodilo zrekapitulovat si všechny jeho předchůdce.

Očista (2013)

Série se do kin poprvé podívala v roce 2013 pod scenáristickým a režijním vedením Jamese DeMonaca, který pro ni píše scénáře dodnes. Jednička sleduje manželský pár a jejich dvě děti, kteří se v den plánované Očisty zabarikádují pomocí bezpečnostních systémů u sebe doma a hodlají tam nebezpečných 12 hodin v tichosti přečkat. Vše se ovšem zvrhne v momentě, kdy se před domem znenadání objeví neznámý muž prosící o pomoc a jeden z členů rodiny se ho rozhodne pustit dovnitř. Nedlouho poté na to ale rodina doplácí. Na jejich obydlí se totiž zaměřila skupina maskovaných zločinců, která požaduje, aby jim byl neznámý muž urychleně vydán, nebo si jej vezmou násilím. Rodina tak čelí morálnímu dilematu. Vydají muže čekajícím útočníkům a zachrání tak své vlastní krky, nebo ho nenechají napospas jisté smrti a nebezpečí se postaví? Ačkoliv se snímek nedočkal nijak vřelého přijetí a mnoho lidí jej označilo za klišovité promrhání solidního nápadu, diváky do kin přesto nalákal. Miniaturní třímilionový rozpočet vynesl obrovský zisk a pokračování na sebe tedy nenechalo dlouho čekat.

Očista: Anarchie (2014)

O rok později se James DeMonaco vytasil s druhým dílem nesoucím podtitul Anarchie. Místo aby přímo navázal na příběh jedničky, se ovšem rozhodl pro jiný přístup. Rodina z prvního dílu se nevrátila a tentokrát během titulní Očisty sledujeme zcela novou sadu postav. Místo jediného domu nás film zavedl do ulic Los Angeles, kde osud svedl dohromady velice nesourodou skupinku. Ženu, jejíž manžel a otec její dcery se za 100 000 dolarů upsal jako dobrovolná oběť Očisty, manželský pár uvízlý uprostřed města v nefunkčním autě, a policistu hodlajícího využít beztrestných 12 hodin k pomstě svého zesnulého syna. Anarchie si vysloužila o něco lepší přijetí než jednička, přesto se ale většina kritiků shodla, že o nic objevného se ani napodruhé nejedná. V pokladnách byl film přesto velice úspěšný.

Očista: Volební rok (2016)

Napotřetí přišla série s mnohem tradičnějším pokračováním, když se v hlavní roli opět vrátil policista z druhého dílu v podání Franka Grilla. Pomstu svého ztraceného dítěte si po hrozivých zkušenostech z minulého filmu rozmyslel a své policejní místo nyní vyměnil za pozici šéfa osobní ochranky vysoce postavené americké senátorky. Ta v blížících se volbách kandiduje na post prezidentky a jejím plánem je zákon o Očistě zcela zrušit. Jak už to ale ve filmech bývá, dostihne ji krutá ironie osudu a během aktuální Očisty zůstane společně se svým bodyguardem v rozbouřených ulicích Washingtonu plných lidí, kteří proti jejím politickým názorům hodlají bojovat silou. Zázrak se nekonal ani potřetí a režisér a scenárista James DeMonaco spíše jen vzal, co fungovalo dříve, a prostě to udělal znovu, akorát za více peněz. Lidi ale nápad jednoho dne zcela bez zákonů evidentně ještě neomrzel, tak proč nepokračovat?

První očista (2018)

Jak název napovídá, v První očistě se série podívala do minulosti a ukázala nám, jak vlastně zákon o dvanáctihodinové beztrestnosti poprvé přišel v platnost. Ukázalo se, že než se Očista stala normou pro celé Spojené státy americké, začínala jako zvrácený sociologický experiment na Staten Islandu v New Yorku. Místní obyvatelé měli obdržet 5000 dolarů na hlavu, pokud během experimentu zůstanou ve svém domově, a k tomu peníze navíc, pokud se Očisty zúčastní a zvládnou ji i přežít. Otec série DeMonaco poprvé sestoupil z režisérské stoličky a je podepsán pouze pod scénářem, to ale neznamená, že zahálel. Ještě ten samý rok totiž vyrukoval i se seriálovým pojetím Očisty, které se dokonce před zrušením dočkalo i druhé řady.

PRÁVĚ V KINECH: Očista navždy (2021, USA)

V aktuálním díle, který je od 1. července k vidění i v našich kinech, se plán Nových otců zakladatelů zvrtne. Ráno po skončení poslední Očisty se jako vždy rozezní sirény, drama skončí, sbírají se ranění a mrtví a Amerika očekává, že se do dalšího ročníku morbidní tradice zase pojede dál. Část rozdělené americké společnosti si však přeje nekončící Očistu, kterou příchod rána nezkrotí. Hlavní postavy, Adela a Juan, tedy brzy zjistí, že útěkem do Států z rodného Mexika jejich životy očekávaný obrat k lepšímu nenabere.

Byť si aktuální díl Očisty vypomáhá těmi nejlacinějšími lekačkami a třeba při představení hlavního hrdiny se pohybuje až v parodických vodách, na snímku zaujme jasně čitelný společenský komentář, který se pod vším tím vražděním jejím příběhem line. DeMonaco opět zůstává jako scenárista a věnuje se politiky a různými weby živené frustraci společnosti z extrémního rozevírání ekonomických nůžek nebo třeba nenávistným kampaním vůči migrantům, které je v někdejší zemi přistěhovalců denním chlebem zastánců nadřazenosti bílé rasy. Když se navíc Amerika ve filmu stane hořícím bojištěm, karta se obrátí a je to Mexiko se stává zemí zaslíbenou, kam rodiny prchají za nebezpečím i za cenu ilegálního překročení hranic.

Je to zajímavé okořenění konceptu, které možná nebude po chuti všem, jinak je ale Očista navždy přesně tím, na co jsou fandové série zvyklí. Hrdinové jsou opět zaměnitelný komparz, vraždící maniaci jsou opět navlečeni do různých šílených masek, aby pro účely hororové série působili dostatečně děsivě a efektně. Tentokrát se dokonce i přiučili u Jigsawa a přišli s elaborovanou pastí, která svou oběť zabíjí co nejpomaleji a nejkrvavěji.

Se sérií Saw si Očista zaslouží srovnání i v rovině celých sérií. Co začalo jako komorní horory nadějných tvůrců s kvalitním obsazením, kde byl zajímavý příběhový nápad situován do jednoho malého prostoru, se postupně rozrostlo v rozmáchlou nízkorozpočtovou řežbu, rozpínající se s každým dílem. I aktuální Navždy si koneckonců ponechává otevřená dvířka pro další, o něco větší pokračování. Jste-li tedy fandou série, Navždy rozhodně nevynechejte. Ve světě Očisty se totiž nevratně přerozdaly karty.

připravil: Petr Schön s přispěním Martina Mažáriho
foto/video: Totalfilm, CinemArt © 2021

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast