Rozhněvaný muž: Guy Ritchie má ve své novince vizuální efekty od českého studia (video)

Do tuzemských kin míří nový film režiséra Guye Ritchieho Rozhněvaný muž (Wrath of Man), na kterém se výraznou měrou podíleli zkušení čeští profesionálové z renomovaného postprodukčního studia MagicLab. Tým v čele s Michalem Křečkem vyrobil všech 435 vizuálních efektů – výsledek tisíců hodin náročné práce. Co všechno lidé z MagicLabu dokázali, prezentuje krátké video s ukázkami záběrů před a po trikových zásazích.

Při realizaci novinky Wrath of Man se MagicLab už potřetí setkal s proslulým režisérem a scenáristou Guyem Ritchiem.  Po úspěšné dílčí spolupráci na filmech Aladin (2019) a Gentlemani (2019) tentokrát české studio dostalo na starosti výrobu všech triků. Akční drama o záhadném muži jménem H, který se stane novou posilou bezpečnostní agentury, má u nás distribuční premiéru 22. července, v Londýně o den později. V hlavních rolích excelují Jason Statham, Scott Eastwood a Josh Hartnett.

Výstřely všech zbraní, jiskry při zásazích, zakrvácené rány, krev na hercích, krev na zemi, na stěnách…„ začíná s výčtem prací Michal Křeček, ředitel a trikový supervizor studia MagicLab, a pokračuje: „Při natáčení totiž nebyla použita žádná umělá krev, ve filmu je přitom střílení opravdu dost, takže to bylo na nás. Jenže po prvních verzích ukázkových záběrů nám přicházel feedback, že krve je stále málo… Nakonec jsme zvolili úplně jiný, složitější postup. Pod vedením CG supervizora Viktora Plcha jsme veškerou krev pro každý záběr zvlášť simulovali ve virtuálním 3D prostředí. Ve střižně byli nadšení.“

Záběry z showreelu studia

Precizní počítačovou úpravou prošlo třeba také oplocení a brána u budovy, kde se do cash trucků nakládají peníze. Režisérovi se zdálo nedostatečně zabezpečené, a tak přes to stávající bylo vytvořeno oplocení a brána digitální, mnohem robustnější s betonovými zátarasy. V jiných záběrech byla počítačem přidána auta či policejní vrtulníky…

Jedna z fází vizuálních úprav brány

Film se odehrává v Los Angeles, ale dlouhé a důležité dialogy v interiéru cash trucku se točily před zeleným pozadím ve studiu v Londýně. „Výhled z okénka auta jsme museli dodělat digitálně a náš MP supervizor Honza Kůrka odvedl skvělou práci. Pro dokonale realistický dojem nestačí jen nahradit zelené plátno záběry ulic města. Doplnili jsme odraz řidiče na vnitřní straně skla a zároveň odraz okolí na jeho vnější straně,“ vysvětluje Michal Křeček. Odrazy se doplňovaly také na kapotu, na všechny chromové prvky a do zrcátek. Tvůrci si dali opravdu záležet – počítačově dokonce zrcátka a čelní sklo „ušpinili“. Většinu zmíněných vrstev je potřeba natočit separátně, jde o časově i technicky velmi náročný proces.

Záběr před a po zásahu českých trikových odborníků

„Měli jsme obrovské štěstí, že se VFX On-Set supervize v Londýně ujal Felix Pomeranz. Je špičkou ve svém oboru a spolupráce s ním byla velkým přínosem. Podílel se například na vzniku filmových trháků Star Wars, X-Man Origins, Deadpool  nebo Avatar. Velký dík patří také Lukáši Abrahamovi, který dělal comp supervizi, a vedoucímu VFX produkce Tomáši Vondráškovi,“ chválí své kolegy Kamila Ostrá, která se z pozice New Business v MagicLabu stará o spojení právě s takto významnými zahraničními klienty.

MagicLab si od svého vzniku v roce 2009 vybudoval svojí stabilní pozici v českém filmovém prostředí. Pracuje i na mezinárodních projektech pro giganty jako jsou Walt Disney Pictures, Miramax a Netflix. Mezi projekty, na nichž MagicLab participoval, jsou například filmy Aladin, Gentlemani, Pinocchio, Šarlatán, Masaryk, Lerd (A Man of Integrity), Čertí brko, Hodinářův učeň, Lidice a mnoho dalších. Aktuálně jde o více než 60 celovečerních filmů, desítky seriálů, nesčetně reklam a videoklipů.

Do kin film uvedla společnost Vertical Entertainment.

-red-
zdroj: M. Faustová, 2media
foto/video: MagicLab © 2021