Ve věku 81 let zemřel Milan Lasica, herec zkolaboval přímo během vystoupení

Během nedělního vystoupení zkolaboval a zemřel slovenský herec Milan Lasica. Lasica tvořil dlouhá léta hereckou a tvůrčí dvojici s legendárním Júliem Satinským. Čeští diváci znají herce z mnoha tuzemských filmových i televizních počinů. Milan Lasica mimo jiné řídil vlastní divadlo, psal divadelní hry a písňové texty tvořil i pro české interprety. Znám je z filmů Tři veteráni, Saturnin, Obsluhoval jsem anglického krále či Výchova dívek v Čechách. Během osmdesátých a devadesátých let hrál v mnoha českých i slovenských filmech či televizních projektech. Na filmových plátnech debutoval jako herec v roce 1961.

Milan Lasica

Herectví Lasica nevystudoval, ale za sebou měl studium dramaturgie. Podle jeho slov mu tento směr mnohokrát pomohl v tvorbě. Kromě Satinského často vystupoval i s Bolkem Polívkou. Lasica byl také mistrem improvizace.
Prvním režisérem, který si Lasicu vybral do dramatického filmu, byl Juraj Herz, který tehdy již dobře známého slovenského mladíka obsadil jako jednu z hlavních postav do televizního snímku Sladké hry minulého léta.

Július Satinský a Milan Lasica

S dlouholetým hereckým a autorským partnerem Júliem Satinským spolupracoval přes 50 let. Seznámili se při studiu. Společně si zahráli v několika filmech, vytvořili množství nezapomenutelných scének, společně improvizovali.

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové ztratilo Slovensko jednu z nejvýraznějších osobností slovenského kulturního a společenského života.
Lasica byl ženatý se slovenskou herečkou a političkou Magdou Vášáryovou.
V roce 2003 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy v oblasti kultury.
-red-
foto: archiv