Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

SONY KOMIKSOVKA LOVEC KRAVEN BYLA Z LÉTA PŘESUNUTA AŽ NA 12. PROSINCE. KARATE KID BUDE DÍKY TOMU AŽ V KVĚTNU 2025.

Ve věku 81 let zemřel Milan Lasica, herec zkolaboval přímo během vystoupení

Během nedělního vystoupení zkolaboval a zemřel slovenský herec Milan Lasica. Lasica tvořil dlouhá léta hereckou a tvůrčí dvojici s legendárním Júliem Satinským. Čeští diváci znají herce z mnoha tuzemských filmových i televizních počinů. Milan Lasica mimo jiné řídil vlastní divadlo, psal divadelní hry a písňové texty tvořil i pro české interprety. Znám je z filmů Tři veteráni, Saturnin, Obsluhoval jsem anglického krále či Výchova dívek v Čechách. Během osmdesátých a devadesátých let hrál v mnoha českých i slovenských filmech či televizních projektech. Na filmových plátnech debutoval jako herec v roce 1961.

Milan Lasica

Herectví Lasica nevystudoval, ale za sebou měl studium dramaturgie. Podle jeho slov mu tento směr mnohokrát pomohl v tvorbě. Kromě Satinského často vystupoval i s Bolkem Polívkou. Lasica byl také mistrem improvizace.
Prvním režisérem, který si Lasicu vybral do dramatického filmu, byl Juraj Herz, který tehdy již dobře známého slovenského mladíka obsadil jako jednu z hlavních postav do televizního snímku Sladké hry minulého léta.

Július Satinský a Milan Lasica

S dlouholetým hereckým a autorským partnerem Júliem Satinským spolupracoval přes 50 let. Seznámili se při studiu. Společně si zahráli v několika filmech, vytvořili množství nezapomenutelných scének, společně improvizovali.

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové ztratilo Slovensko jednu z nejvýraznějších osobností slovenského kulturního a společenského života.
Lasica byl ženatý se slovenskou herečkou a političkou Magdou Vášáryovou.
V roce 2003 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy v oblasti kultury.
-red-
foto: archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast