Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Candyman: Pod povrch legendy o slavném hororovém vrahovi

Do kin se konečně po několika odkladech vydal reboot či volné pokračování jedné z největších ikon hororového žánru, Candyman. Tento mýtický zabiják ověšený rojem včel a se zkrvaveným hákem místo pravé ruky si své první filmové oběti vyhlídl na začátku devadesátých let a do kin se kvůli vražednému řádění podíval ještě dvakrát poté. Přestože jeho snímky se nikdy nedočkaly tak skvělých ohlasů jako mnohé další soudobé horory, svou nezaměnitelnou vizáží a mrazivým konceptem se Candyman přesto řadí k nejznámějším filmovým vrahům v historii. 

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Vyslov jeho jméno[/pullquote]Kolem postavy Candymana se už od jeho prvního zjevení traduje pověra, která mnohým posílá husí kůži až do konečků prstů. Folková legenda, kterou si lidé předávají pod stanem či u táboráku, říká, že každý, kdo se odváží podívat do zrcadla a říct pětkrát po sobě Candymanovo jméno, tím zpečetí svůj osud. Zabiják si jej totiž neomylně vyhledá a jednou provždy s ním skoncuje. Na pozoru by se ovšem měli mít i skeptici. Candyman totiž pečlivě sleduje každého, kdo by se byť jen slovem pokusil jeho existenci zpochybnit.

Film z roku 1992 tento příběh vyobrazil jako všeobecně známé tajemství, o kterém je lepší raději nemluvit. Přesto se ale předává z generace na generaci a nikdy se jí nejde zcela zbavit. Diváci tedy často vycházeli z kin rozrušení a mezi sebou si našeptávali, zda pověra o Candymanovi skutečně existuje a filmové zpracování ji jen pomohlo provalit. V tom se ovšem mýlili.

Candyman (1992)

Přestože zní velice věrohodně, příběh o Candymanovi ve skutečnosti pravou legendou není. Počátky postavy se totiž dají lehce vystopovat ke krátké novele The Forbidden (Zapovězený) z roku 1985 od spisovatele Clivea Barkera. Ten ve své knize poprvé popsal Candymana, nebo původním jménem Daniela Robbitailea, jako mladého umělce, který dostane za úkol namalovat portrét mladé bohaté dívky. Při tvorbě obrazu se ovšem do sebe pár zamiluje a děvče otěhotní s nemanželským dítětem. To nepředstavitelně rozzuří jejího otce, jenž v afektu usekne Danielovi ruku, potře jej medem a přenechá jeho osud včelám, které jej nevyhnutelně brzy ubodají k smrti. Teď se Danielův duch vrací s hákem místo ruky, ověnčený včelami a hodlá vyřídit každého, kdo jeho jméno pětkrát vyřkne do zrcadla.

Filmová adaptace původní příběh trochu pozměnila. V knize je Candyman popsán jako nažloutlé monstrum se zmodralými rty a jeho rasa nebyla nikdy specificky udána. Ve filmu je ovšem Daniel Robbitaile původně synem černého otroka, snaží se prorazit coby malíř a ve svém románku se bohužel zaplete s bělošskou dívkou. Jeho smrt byla tedy nově také rasově motivovaná a filmová verze příběhu z 90. let se stala víceméně normou.

Candyman (2021)

Nové filmové zpracování se navíc do rasové tematiky obuje naplno. Režíruje režisérka Nia DaCosta, na scénáři se podílel oscarový Jordan Peele, autor hororových hitovek Uteč a My, drtivou většinu obsazení tvoří černoši a jako titulní Candyman se vrací původní herec Tony Todd. Uvidíme tedy, jestli se i po téměř třiceti letech znovu povede rozpoutat diskuze o věrohodnosti Candymanova mýtu. Ale navzdory tomu, že nyní víte, odkud vlastně vzešel, bychom jeho jméno před zrcadlem odříkávat nedoporučovali.

připravil: Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Polygram, MGM, Forum Film CZ © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast