Jak jsem se stala partyzánkou – příběhy romských odbojářů na festivalu v Jihlavě (trailer)

Ve čtvrtek 28. října se na MFDF Ji.hlava představí nový dokumentární film Very Lackové Jak jsem se stala partyzánkou. Druhá světová válka stále skrývá řadu příběhů, z nichž některé zřejmě zůstanou navždy tajemstvím. Jednou z takových mozaik vzpomínek jsou osudy romských partyzánů v bývalém Československu. Sama režisérka je pravnučkou jednoho ze zapomenutých partyzánů. O skutcích svého praděda se dozvěděla, když byla ještě malé dítě a její babička jí vyprávěla pohádky o jeho dobrodružstvích. Podívejte se na trailer k filmu, který do kin vstoupí 11. listopadu.

Romský partyzán. Spojení vytěsněné na okraj historické paměti je výchozí souřadnicí autorčiny emancipační mise. Z putování po vzpomínkách na režisérčina praděda Jána Lacka vystupuje předivo témat a motivů. Oživlé příběhy romských partyzánů slovenského odboje jsou extrahovány do pojednání o romské identitě, kořenech evropského rasismu a mizejících stopách kulturní historické paměti. Partyzánský boj Very Lackové narovnává kolektivní vědomí v rodné obci i na oslavách 75. výročí Slovenského národního povstání. Empatické momenty ve „filmovém odboji proti zapomnění“ střídají nečekané chvíle etnické grotesky i morální tragédie.

Jak jsem se stala partyzánkou (foto: Media Voice)

Při odhalování historie své rodiny najde Vera další romské partyzány. Kromě jejího pradědečka Jána film vypráví příběhy dalších tří odbojářů. Jejich dramatické příběhy zdaleka nejsou takové, jaké se vypráví malým dětem. Věznění v koncentračních táborech, vraždy členů rodiny, krvavé bitvy při osvobozování Slovenska, partyzánská činnost, spolupráce s americkou tajnou službou a také události, které se staly po válce – to vše sledujeme prostřednictvím rozhovorů s jejich potomky a těmi, kteří si tuto dobu pamatují. Vera putuje z archivů do slovenských vesnic a hor a do České republiky, kde žijí někteří potomci.

Jak jsem se stala partyzánkou (foto Media Voice)

Při svém hledání naráží na hluboce zakořeněné předsudky, lhostejnost a nenávist vůči romské komunitě, a to jak ve vzpomínkách těch, s nimiž hovoří, tak při svém hledání v současnosti. Autorčina motivace je zbourat dlouhodobý stereotyp Romů jako pouhých obětí nacismu. Ukazují se nám Romové, jejichž skutky jdou nad rámec historie menšinového etnika a jsou zaslouženě součástí evropských dějin.

Režisérka provádí diváka dokumentem osobně. Odhaluje svůj příběh, naráží na setkání, z nichž běhá mráz po zádech, provádí nás archivy a zapomenutou historií.

Do českých kin snímek uvede Mirius FD 11. listopadu.

-red-
foto/video: Mirius FD, Media Voice © 2021