Bardzo fajný festival zve do Prahy k ochutnání nových polských filmů

Bardzo fajný festival zve k ochutnání nových polských filmů – od čtvrtka 25. do neděle 28. listopadu promítne v pražském Biu Oko čtyři pečlivě vybrané celovečerní snímky, které během uplynulé sezóny rozvířily festivalové vody v Polsku i ve světě. Ke každému filmu si diváci budou moci dát tematicky laděný pokrm.

Nikdy nepláču

Organizátorky zvou také ke sledování platformy Aerovod, na němž bude od pátku 26. listopadu k vidění online jeden vybraný film. „Chceme dát možnost sledovat alespoň část programu všem divákům bez rozdílu – těm v karanténě, bez očkování, nemocným nebo pečujícím,“ komentuje nejnovější pandemické opatření dramaturgyně a PR festivalu Tereza Plavecká.“

Festival zahájí ve čtvrtek 25. listopadu road movie Nikdy nepláču o ztrátě rodiče a zrychleném dospívání, v němž nechybí drama, citlivost, ani humor. Režisér Piotr Domalewski se po filmu Tichá noc, který festival uvedl v roce 2018, vrátil k tématu polské pracovní migrace. Filmu dominuje skvělá hudba polské klavíristky a skladatelky Hani Rani, která v nedávné době koncertovala v Praze.

Nikdy nepláču

V pátek 26. listopadu na diváky čeká nekompromisní justiční drama 25 let neviny natočené podle skutečné události. Tomasz Komenda byl za znásilnění a brutální vraždu odsouzen k 25 letům vězení a jeho nevina byla prokázána až po dlouhých 18 letech žaláře. Snímek byl vedle prvotřídních hereckých výkonů oceněn rovněž za režii debutujícího Jana Holoubka. Film uvede polonista a filmový dramaturg Petr Vlček.

25 let neviny

Sobota 27. listopadu se ponese v rodinném a hudebním duchu. Děti i rodiče všech věkových kategorií se budou moci ponořit do světa velikánů vážné hudby skrze animované videoklipy. Diváci uslyší skladby polských skladatelů Chopina, Moniuszka, ale také Mozarta či Bizeta ve vizuálně působivých animovaných videoklipech, které vytvořili animátoři z poznaňského Televizního studia animovaných filmů. Autorsky originální propojení hudby a animace si získalo diváky a desítky ocenění na polských i mezinárodních festivalech.

Po pásmu filmů bude následovat dětská animační dílna s polskou lektorkou Aleksandrou Griz, v níž si děti vytvoří a pomocí kamery rozpohybovat papírové loutky, které si samy vytvoří pomocí pohyblivých kloubů. Workshop navazuje na pásmo animovaných videoklipů a je vhodná pro děti od 5 let. Kapacita dílny je omezena, organizátorky doporučují rezervaci předem.

Ikarus

Příběh nevidomého klavírního génia inspirovaný skutečnými událostmi ve filmu Ikarus. Legenda o Mietku Kosovi scénáristy a režiséra Macieje Pieprzycy potěší nejen milovníky jazzu a vážné hudby. Film vypráví o zázračném talentu a nekontrolovatelné až sebezničující lásce a vášni a přinese delikatesní hudební zážitek plný emocí.

Doprovodnou součástí festivalu je také sobotní  workshop aromaterapie a mindfulness pro ženy, který připravuje skupina polských žen Praga jest kobietą, lektorky Asia Fendrychová a Stefania Martinez. Workshop bude probíhat v polštině v prostoru Pavilon Na Maninách.

Festival zakončí v neděli 28. listopadu vizuálně působivý film Marjánky debutující režisérky Darii Woszek o ženském klimakteriu. Hlavní hrdinka žije v bytě obklopená soškami Panenky Marie a po svém se vyrovnává s menopauzou. Film potěší všechny, kteří hledají v kině něco neokoukaného.

Marjánky

Jako předfilm uvede festival oceňovaný animovaný snímek režisérky Julie Orlik Jsem tady o konci života a rozdílných pohledech na péči o umírajícího vybraný z letošního ročníku partnerského mezinárodního festivalu krátkých filmů v Bělostoku Žubroffka.

Jsem tady

Vždy hodinu a půl před projekcemi budou pro diváky naservírované ke každému filmu tematicky laděné polské delikatesy od Agi a Tomasze na výběr v masových i veganských verzích. Na menu budou například klobásy v těstíčku, divákům Bardzo fajného festivalu už známé goląbki, tradiční pirohy, netradiční švestky se slaninou nebo švestkový koláč.

V předsálí kina bude k vidění komiksová výstava k 100. výročí narození světoznámého spisovatele sci-fi Stanisława Lema Budoucnost v bublinách, kterou připravil Polský institut v Praze.

Organizátorem festivalu je spolek Popular z. s., který od roku 2013 popularizuje polskou kulturu. Festival je v roce 2021 podpořen z prostředků Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí.

 -red-
zdroj: Tereza Plavecká
foto: Popular z. s. © 2021