Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Matrix: Resurrections – Ohlédnutí za sérií a důvod vzniku čtvrtého dílu

V době, kdy Hollywood tak rád oživuje staré známé značky a natáčí klidně i desetiletí opožděná pokračování, je poměrně překvapivé, jak dlouho zůstal nedotčený Matrix. Původní film z roku 1999 je totiž absolutní klasikou science fiction žánru a k tomu parádní akční řežbou, která jednoduše nestárne. Důvodů, proč jsme o dalším Matrixu dlouho neslyšeli, je ovšem několik. Jednička totiž už dvě pokračování dostala. Bohužel to příliš nedopadlo a mezi fanoušky dodnes trvá rozepře, zda druhý a třetí Matrix patří mezi nepochopené klenoty nebo spíše béčkové akčňáky s obřím rozpočtem. Režisérská dvojka sester Wachowských se navíc opakovaně nechala slyšet, že svůj příběh odvyprávěla a nemá v plánu se do digitálního světa vracet. Přesto se těsně před Vánoci konečně chystá do kin čtvrtý film nazvaný Matrix: Resurrections pod režijním vedením starší sestry Lany. Jak se tedy sága vyvíjela v průběhu let a co Lanu nakonec přesvědčilo k návratu?

Matrix (1999)

Matrix (1999)

Pro oba sourozence byl Matrix teprve druhým filmovým projektem, už v mládí se ale režisérky nebály posouvat hranice a experimentovat. Na filmu se viditelně odráží inspirace japonskými komiksy, asijskými akčními filmy a také cyberpunkovou subkulturou. Příběh si navíc pohrává s filozofickými otázkami a hranicemi reality, což z něj pro studio činilo ještě riskantnější investici. Z výsledného filmu se ovšem stala absolutní ikona. Přestože Matrixu rozhodně nechybí skvělé, neotřelé nápady a patřičná hloubka pro náročnější diváky, zvládl film zaujmout také širší veřejnost díky revolučním akčním scénám a nevídaným efektům. Snímek se dá považovat za něco jako historický milník, jelikož kromě vlastního úspěchu také zcela změnil způsob, jakým se v branži točily akční filmy. Prakticky přes noc navíc udělal z Keanu Reevese superhvězdu a popularizoval techniku „bullet time“, kdy si při zpomalených scénách mohli diváci užít rychlý a dynamický pohyb kamery.

Netradiční pokračování

První Matrix vydělal v kinech necelou půl miliardu dolarů a vychvaloval si jej prakticky každý. Nebylo tedy překvapením, že nedlouho po premiéře byla oznámena rovnou dvě pokračování, která se budou natáčet současně a do kin půjdou v rozmezí pouhých šesti měsíců, první začátkem léta a druhý na podzim. Po obrovském úspěchu jedničky byla samozřejmě očekávání astronomická, místo sázky na jistotu se ale sestry Wachowské rozhodly pojmout pokračování po svém. Každý by čekal, že logickým krokem každého producenta by bylo dát ještě větší důraz na bombastickou akci a efekty. O pečlivě nacvičené kung-fu rvačky samozřejmě sequely nepřišly, Wachowské se ale raději daleko více obuly do filozofické stránky příběhu, role hlavního hrdiny coby Vyvoleného a jeho poslání a také do budování historie a pravidel světa Matrixu.

Matrix Reloaded (2003)

Matrix Reloaded a Matrix Revolutions (2003)

Rozhodně se jednalo o zajímavý a nečekaný přístup. Jestli se ale úplně vyplatil, na tom se diváci nedokázali shodnout. První pokračování Matrix Reloaded si v kinech nevedlo finančně vůbec špatně a výrazně překonalo jedničku, celkové přijetí bylo ale o poznání vlažnější. Jeden si na filmu užil komplikovanější příběh a rozvíjení mytologie, jiný zase frenetické a efekty narvané akční scény. Většina se ovšem shodla, že oba tyto elementy jsou sice fajn, společně ale příliš nefungují a působí roztříštěně. Jelikož byl Reloaded natáčen společně se třetím filmem a příběh obou snímků na sebe úzce navazoval, většina příběhových linek navíc zůstala nevyřešená a konec zcela otevřený. Velká část publika tedy odcházela při závěrečných titulcích frustrovaná.

Matrix Revolutions (2003)

Se třetí částí titulovanou Revolutions už ale přišly problémy. Zatímco dvojka byla pro mnohé sice slabší než první díl, ale stále relativně stravitelná, závěr trilogie si užil málokdo. Diváci mnohdy nebyli nijak zvlášť nadšení z rozhodnutí scenáristů a počítačově animované bitky už se v tomto bodě také okoukaly. Své fanoušky si film samozřejmě našel, nebylo jich ale dostatek, aby jej dostali za cílovou čáru. Revolutions si totiž kromě nejhůře hodnoceného filmu trilogie vysloužil také titul nejméně výdělečného. Sestry Wachowské ovšem svůj zamýšlený příběh dovyprávěly a v nadcházejících letech se opakovaně nechaly slyšet, že se rozhodně nemají v plánu k Matrixu vracet a berou jej jako uzavřený.

Matrix: Resurrections (2021)

Přesto nás 22. prosince čeká čtvrtý díl s názvem Resurrections neboli v překladu Vzkříšení (v množném čísle), a na režijní stoličce opět vidíme jednu ze sester, Lanu Wachowski. Co se tedy změnilo? Wachowski pro svůj návrat citovala velice osobní důvody. Studio Warner Bros. ji a její sestru sice pravidelně přemlouvalo, zda by nechtěly natočit čtvrtý film, ony ale znova a znova odmítaly, dokud nepřišel rok 2019. Tehdy obě sestry přišly o rodiče a Lana, zahlcená zármutkem, začala jako terapii psát scénář pro čtvrtý Matrix. Přinášelo jí totiž nesmírnou úlevu, že i když nemůže přivést zpět své rodiče, stále má možnost oživit alespoň hlavní postavy Nea a Trinity. Její sestra Lilly se na projektu bohužel nepodílí, dala ale novému filmu své požehnání. Marketingová kampaň naštěstí toho o ději příliš nevyzradila, vezměme tedy červenou pilulku a doufejme, že bude výlet zpět do Matrixu stát za to.

připravil: Petr Schön
foto/video: Warner Bros., archiv, Vertical Entertainment, Totalfilm Media © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast