Ceny české filmové kritiky ovládl filmový debut Michala Nohejla Okupace

Celkem čtyři ze šesti nominací proměnila Okupace. Režisér filmu Michal Nohejl se stal nejlepším režisérem a zároveň i objevem roku. Film získal i ostruhy v kategorii Nejlepší film a scénář. Ceny české filmové kritiky udílela Sdružení českých filmových kritiků již podvanácté.

Další oceněné filmy získaly po jedné sošce. Výpravné biografické drama Zátopek hlasující kritici a kritičky ocenili za herecký výkon Václava Neužila v titulní roli českého atleta a olympijského vítěze.

Chyby Jana Prušinovského si odnášejí cenu pro nejlepší ženský herecký výkon Pavly Gajdošíkové.

Nejlepším krátkým filmem je Milý tati Diany Cam Van Nguyen, snímek na pomezí osobně pojaté fikce, dokumentu a animace. Mezi dokumentárními filmy české kritiky a kritičky nejvíce zasáhla Jednotka intenzivního života Adély Komrzý o paliativní péči. Denisa Grimmová, Jan Bubeníček a Jan Kurka, tvůrci výtvarné koncepce animovaného rodinného filmu Myši patří do nebe, si odnesli cenu v kategorii Audiovizuální počin.

Kategorii Mimo kino, věnovanou audiovizuálním projektům bez kinodistribuce, letos ovládl dramatický seriál České televize Ochránce. Deset epizod líčí případy, kterými se zabývá nový školský ombudsman v podání Lukáše Vaculíka. Podle scénáře Tomáše Feřteka a Matěje Podzimka seriál režírovali Tereza Kopáčová a Tomáš Mašín.

Vítězové byli oznámeni v sobotu 5. února na slavnostním večeru Cen české filmové kritiky v pražském Divadle Archa. Diváky jím v přímém přenosu ČT art provedly Anita Krausová a Tereza Hofová.

-red-
zdroj: Pavel Sladký
foto/video: Totalfilm Media © 2022