Thriller Stínohra představuje trailer, do kin silný příběh zamíří 7. dubna

Nový thriller Stínohra podle scénáře Venduly Bradáčové zamíří do kin 7. dubna. Snímek se silnou vizuální i obsahovou tváří natočil renomovaný Peter Bebjak, aktuálně podepsaný pod úspěšnou krimi sériií ČT Devadesátky. Ve filmu se pod jeho vedením objevuje současná slovenská hvězda Milan Ondrík, jeden z nejobsazovanějších domácích herců Hynek Čermák, dále Vladimír Javorský, Kristýna Frejová nebo dva nové herecké objevy: Leona Skleničková a Jan Jankovský.

Stínohra je příběhem muže, který pod tíhou viny hledá odpovědi na to, kde začíná a končí spravedlnost. Zároveň je příběhem o mnoha podobách lásky, síle přátelství a ztrátách i nadějích, které si lidé v mezních situacích mohou vzájemně nabídnout.

Stínohra (foto: Hangar Films)

Čtyřicetiletý záchranář Jan Kavka (Milan Ondrík) právě opustil manželku (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Jan žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází v místním boxerském klubu kamaráda Michala (Hynek Čermák). Spřátelí se s jeho chráněnkou Gretou (Leona Skleničková), jíž tělocvična nahrazuje nepoznanou rodinu. Vyšetřovatel případu Evy Kavkové Dvořák (Vladimír Javorský) narazí na řadu podivných okolností. Pachatel, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský) je pravděpodobně pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály Mudrové (Kristýna Frejová). Jan chce věřit ve spravedlnost, snaží se s pomocí svých přátel vrátit do života. Ale obava, že by vrah mohl uniknout trestu, jej přivede na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Najde kromě pomsty i odpuštění sobě samému?

Stínohra (foto: Hangar Film)

„Chtěli jsme udělat film, který bude citlivý, bude mluvit k divákovi tak, aby si z něj odnesl pocit, s nímž se může ztotožnit. Často se dostaneme do situace, i když ne podobně dramatické, jako náš hrdina, že sami sebe obviníme z něčeho, co se stalo. Přestože si v pragmatické rovině uvědomíme, že to je holý nesmysl a situaci jsme nemohli ovlivnit, v té emocionální nás to poznamená. Ovlivní to, jakým způsobem o věcech přemýšlíte, anebo uvažujete, co by se stalo, kdyby se to nestalo. Nezmění to charakter člověka, anebo způsob, jakým žije, ale jeho uvažování,“ říká režisér Peter Bebjak. „Když se člověku stane nepravost anebo si myslí, že mu byla způsobena, tak si někde v hlavě konstruuje příběh, jak by se pomstil a udělal jakousi vnitřní nápravu. Proto divácky rezonují filmy, kde postava vezme spravedlnost do svých rukou nebo najde způsob, jak potrestat zlo. To je ten pohádkový příběh, který nám je velmi blízký, protože chceme vidět, že zlo bylo potrestáno.“

Film vznikl v produkci Jana a Venduly Bradáčových (Hangar Films) v koprodukci Barletty, D.N.A. Production, České televize a dalších partnerů.
Do kin film uvede Falcon 7. dubna 2022

-red-
zdroj: U. Donátová

foto/video: Hangar Films, Falcon © 2022