Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Asociace producentů chystá akademii pro mladé režiséry

Producenti z Asociace producentů v audiovizi (APA), která se dlouhodobě zabývá kultivací audiovizuální průmyslu, přichází s unikátním projektem pro filmové tvůrce do pětatřiceti let. Cílem je dát talentovaným režisérům na začátku kariéry možnost zdarma vytvořit krátký film pod intenzivním několikaměsíčním vedením předních českých profesionálů z oblasti filmové a reklamní tvorby. Tématem prvního ročníku režisérského workshopu Young Academy je digitalizace a její dopad na chování člověka.

Adam Martinec v minulosti natočil oceňovaný film Anatomie českého odpoledne

Do úzkého výběru devíti účastníků postoupilo sedm absolventů či studentů FAMU, mezi nimi i režiséři už ocenění filmovými kritiky či akademiky, jako jsou Adam Martinec (Anatomie českého odpoledne) či David Semler (Musí to být bolestivý). Mentory jim budou režisérské duo Wolfberg oceňované i na poli mezinárodní reklamy, střihač Filip Malásek (Bez vědomí, Pustina) nebo hudební producent Jan P. Muchow (Samotáři, Ve stínu).

Mentoři Filip Malásek, Jiří Daniel Růžička a Wolfberg

Podle APA chybí v České republice doposud možnost vzdělávat se nejen na akademické půdě v oboru reklamní filmové tvorby, která je i díky rozvoji digitalizace stále žádanější. Navíc pandemie otevřela příležitosti filmovým tvůrcům překračovat hranice mezi filmem a reklamou. Příkladem může být teprve vloni debutující režisér Okupace Michal Nohejl, jinak renomovaný reklamní režisér a na FAMU student Věry Chytilové, jemuž zázemí pro jeho první celovečerní snímek poskytla filmová divize známé produkční společnosti Unit+Sofa.

Jiným příkladem prolínání filmové a reklamní tvorby jsou například na poli kinematografie cenění režiséři Jan Prušinovský (Chyby), Pavel Soukup (#martyisdead) či Tomáš Mašín (Ochránce). „Audiovize má široký záběr a Česká republika řadu filmových profesionálů, kteří obstáli v mezinárodní konkurenci. Vzniku Young Academy předcházela diskuse na téma předání zkušeností mladým tvůrcům a jejich konkurenceschopnosti v zahraničí. Nejde o soutěž, ale o praktický několikaměsíční workshop umožňující spolupráci režisérů s mentory z oborů filmové i hudební produkce, střihu, režie, kamery či oblasti vizuálních efektů. Ač to laikovi nemusí být na první pohled patrné, krátký film (respektive reklamní spot) je specifická a náročná filmová disciplína, která se v Čechách nevyučuje. Young Academy poskytne režisérům exkluzivní příležitost naučit se, jaký proces se skrývá za tvorbou filmového sdělení na konkrétní zadání do dvou minut,“ říká producentka Petra Ondřejková z APA a ředitelka Young Academy.

Mezi dalšími účastníky, kteří postoupili z více než padesáti přihlášených tvůrců a budou se scházet od nyní až do června, jsou Terézia Halamová, Ondřej Erban, Bartłomiej Klimsza, Petr Vlček, David Payne, Insar Shaken a Valeria Recmanová. Vybraní režiséři začínají pod vedením mentorů pracovat na režisérských treatmentech (přehled děje včetně scénosledu s dialogy) na téma digitální gramotnosti. Nadužívání digitálních technologií, „zdravá“ konzumace informačních technologií, digitální stres či s ním spojená prevence závislosti na digitálních zařízeních budou i obsahem přednášky a diskuse odborníků z psychologického institutu Re:Life, kterou mimo jiné účastnící Young Academy absolvují. Spolupráce režisérů s odborníky vyvrcholí tzv. pitchingem (prezentací nápadů). Porota složená z mentorů, zástupců Young Academy, APA, partnera workshopu a jednoho nezávislého hosta vybere 21. dubna dva až tři finalisty, z nichž každý získá 400 až 600 tisíc korun na natočení svého dvouminutového filmu. Ty budou následně realizovat v průběhu května až června. Vítězný film bude nakonec představen veřejnosti v druhé půlce roku.

Mentor Young Academy hudebník Jan P. Muchow

Mentory, se kterými budou režiséři výrobu svých krátkých filmů konzultovat, jsou progresivní režisérské duo Wolfberg alias Jan Kalvoda a Přemek Ponáhlý, hudební skladatel, producent a držitel čtyř Českých lvů Jan P. Muchow, režisér a nositel cen Art Directors Club a mnoha mezinárodních ocenění za kreativitu Daniel Růžička, supervizor v oblasti vizuálních efektů Jan Malíř z největší tuzemské postprodukční společnosti UPP, jemuž pod rukama prošlo nesčetné množství českých i zahraničních celovečerních filmů, seriálů (Carnival Row) či spotů. Petra Vaněk Svarinská z oblasti filmového castingu (Božena, Kukačky, Herec, Letter for the King), producent Pavel Picek z Armada Films aktivní i na poli dokumentárního filmu a průkopník kreativního producentství Petr Oplatka z Creative Embassy, který své působení na reklamním poli nedávno rozšířil o vývoj dlouhometrážních i krátkometrážních formátů. Mentoři budou režiséry nejen provázet při realizaci, vítězné krátké filmy budou dokonce produkovat, na pozici střihače usedne střihač a hudební supervizor Filip Malásek, postprodukční servis finalistům nabídnou prestižní partnerská studia UPP a Soundsquare.

-red-
zdroj: M. Ch. Reková 
foto, grafika: APA © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast