Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejlepším filmem je V rytmu srdce, prvního Oskara si odnáší Will Smith, technické kategorie zválcovala Duna (přehled)

Dnes v noci byly v losangeleském Dolby Theatre slavnostně předány 94. ceny Akademie. Nejlepším filmem se stalo dojemné drama V rytmu srdce od Apple TV, svého prvního Oskara se konečně dočkal Will Smith, technické kategorie po zásluze převálcovala Duna.

Filmem roku se podle Akademie stává dojemné drama Apple TV V rytmu srdce o překonávání obtíží komunikace v neslyšící rodině. Jde o vůbec první udělení nejprestižnější ceny Akademie ryze streamovacímu počinu – pandemie v tomto ohledu kinematografii nevratně proměnila. Oskara za vedlejší mužskou roli si odnáší i neslyšící herec Troy Kotsur; oceněn byl i adaptovaný scénář filmu. Anglický remake francouzského snímku z roku 2014 vypráví o dívce, která jako jediná v rodině slyší a zjistí, že její velkou vášní je zpěv.

V rytmu srdce (foto: Apple TV)

V technických kategoriích dle očekávání konkurenci válcoval monumentální sci-fi epos Duna, která si z celého večera odnáší nejvíc cen. Adaptace knihy Franka Herberta o mocenských bojích na planetě plné vzácného Koření si připisuje sošky za nejlepší kameru, střih, vizuální efekty, výpravu, mix zvuku i hudbu Hanse Zimmera. Jde o další potvrzení, že podobné velkofilmy patří na co největší plátna s co nejlepším zvukem.

Nejlepším cizojazyčným filmem se stala japonská tříhodinová adaptace čtyřicetistránkové povídky Haruki Marukamiho Drive My Car, které je aktuálně k vidění v českých kinech a které bylo po vzoru Parazita favorizováno dokonce i na sošku v nejprestižnější filmové kategorii. Vypráví o slavném filmaři, který nedobrovolně musí předat řízení svého milovaného Saabu 900 málomluvné řidičce Misaki a absolvovat s ní dlouhou cestu. během níž zjistí, že mají leccos společného.

Svou vůbec první sošku za nejlepší mužský herecký výkon si po letech kariéry a třech neproměněných nominacích odnáší Will Smith za hlavní roli v životopisném dramatu Král Richard: Zrození šampionek, kde ztvárnil kontroverzního otce tenistek Venus a Sereny Williamsové. Smith tak výkonem ve filmu, který produkoval a který byl i nominován na nejlepší snímek, porazil i mnohými favorizovaného Benedicta Cumberbatche a sošku připojuje k již před časem získanému Zlatému glóbu za tutéž roli.

will-smith-oscar

Will Smith se svým konečně získaným Oskarem (foto: A.M.P.A.S®)

Netflixovský antiwestern Síla psa tedy neproměnil nominaci pro svou ústřední hereckou tvář v roli despotického majitele ranče, pomalé rozjímání nad nesnadným životem na Divokém západě nicméně Akademii přesvědčilo po režijní stránce. Jane Campion tak získává již svou druhou sošku; prvního Oskara za režii obdržela již v roce 1995 za drama Piano.

Cenu za nejlepší původní scénář si odnáší všestranný filmař Kenneth Branagh za Belfast, černobílý příběh o svém dětství, rodící se lásce k filmu a nelehkém loučení s milovanou rodinou na pozadí severoirských nepokojů v 60. letech, čímž byla proměněna alespoň jedna z jeho sedmi nominací.

Kenneth-Branagh-oscar

Branagh s Oskarem za scénář (foto: A.M.P.A.S®)

Nejlepšími maskami pak dle Akademie oficiálně disponuje životopisné drama Očima Tammy Faye, ve kterém se v titulní roli evangelistické zpěvačky, spisovatelky a moderátorky objevuje k nepoznání proměněná Jessica Chastain. Herečka si za roli odnáší i cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

chastain tommy faye masky

Proměna Jessicy Chastain v Tommy Faye (foto: Searchlight Pictures)

Oskara za kostýmy si odnesla Cruella, černá komedie o ambiciózní módní návrhářce odehrávající se uprostřed londýnské punkové revoluce. Hraná adaptace příběhu tradiční disneyovské záporačky z doby, kdy ještě nebažila po kožichu ze srsti 101 dalmatinů, byla díky nezapomenutelnému designu antihrdinčiny garderoby favoritem.

cruella kostymy oscar

Cruelliny oskarové outfity (foto: Disney)

Jako nejlepší herečka ve vedlejší roli byla oceněna vycházející hvězda Ariana DeBose za svůj temperamentní výkon plný zpěvu a tance ve Spielbergově remaku kultovního muzikálu West Side Story, který tak proměnil alespoň jednu ze svých sedmi nominací.

Ariana DeBose oscar

Ariana DeBose ve West Side Story (foto: 20th Century Studios)

Sošku za nejlepší píseň si dle očekávání odnesla mladá zpěvačka Billie Eilish, která tak porazila mj. aktuálně virální soundtrack k animáku Encanto. Zajímavostí je, že její No Time To Die je již celkově šestou bondovskou písní, která byla nominována, a třetí písní k filmům série s Danielem Craigem v řadě, která si cenu odnáší. V roce 2012 se to povedlo již Adele se Skyfallem a v roce 2015 zvítězilo i Writing’s On The Wall od Sama Smithe k předchozí bondovce Spectre.

billie-eilish-finneas-oscars

Billie s bratrem Finneasem (foto: A.M.P.A.S®)

Tvůrci Encanta ze studia Disney nicméně nemusí nad neproměněním nominace svého soundtracku bořícího TikTok smutnit, protože Akademie příběh o kolumbijské rodině nadané zvláštními schopnostmi ocenila Oskarem za nejlepší animovaný film.

Nové fanouškovské ceny Oscars Fan Favourite za nejlepší film loňského roku a nejlepší scénu ovládl režisér se silnou, ale ne kdovíjak sofistikovanou autorskou vizí, Zack Snyder. Prostřednictvím twitterového hlasování jeho zarytí fanoušci protlačili brakovou Armádu mrtvých a Flashův sprint z finále přepracované Justice League. 

Kompletní přehled vítězů:

Nejlepší film: V rytmu srdce
Nejlepší cizojazyčný film: Drive My Car
Nejlepší režie: Jane Campion, Síla psa
Původní scénář: Belfast
Adaptovaný scénář:
V rytmu srdce
Herec v hlavní roli:
Will Smith, Král Richard: Zrození šampionek
Herec ve vedlejší roli: Troy Kotsur, V rytmu srdce
Herečka v hlavní roli: Jessica Chastain, Očima Tammy Faye
Herečka ve vedlejší roli: Ariana DeBose, West Side Story
Zvláštní efekty: Duna
Kamera: Duna
Střih: Duna
Výprava: Duna
Kostýmy: Cruella
Masky: Očima Tammy Faye
Mix zvuku: Duna
Hudba: Hans Zimmer, Duna
Nejlepší píseň: Billie Eilish, No Time To Die
Nejlepší animovaný film: Encanto
Nejlepší dokumentární film: Summer of Soul (… aneb Když se revoluce nesměla vysílat)
Nejlepší krátkometrážní dokumentární film: The Queen of Basketball
Nejlepší hraný krátkometrážní film: The Long Goodbye
Nejlepší animovaný krátkometrážní film: The Windshield Wiper

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto: A.M.P.A.S. – © 2022 Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Upozornění: “Oscar®,” “Oskaři®,” “Ceny Akademie®,” “Academy Award®,” “A.M.P.A.S®” a “Oskarová noc®” jsou registrované ochranné známky.
foto/video: Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Apple TV, Netflix, Disney, Aerofilms, Searchlight Pictures, 20th Century Studios, Warner Bros.

oscar 2022 výsledky

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast