Téma: Ring, pot, rukavice a zajímavosti z boxerských filmů – Stínohra jde do kin

Na boxerském ringu a příbězích těch, kteří ze sebe mezi jeho lany v cestě za vítězstvím nechají vymlátit duši, toho bylo natočeno mnoho. Produkce těchto filmů je často poznamenána zajímavými souvislostmi. Tady je výběr některých z nich.

box-filmy

V roce 1947 natočil režisér Robert Rossen podle scénáře Abrahama Polonskeho snímek s názvem Tělem a duší.  Černobílý film jako jeden z prvních poukázal na korupci mezi boxerskými promotéry a jejich sportovními svěřenci. Natáčení probíhalo pomocí osmi kamer a kameraman během snímání zápasů v ringu měl na nohou kolečkové brusle a po prostoru bruslil s kamerou v ruce. Film se právem zapsal mezi klíčové tituly žánru.

tělem a duší

Tělem a duší (foto: United Artists)

Věhlasní režiséři často začínají krátkometrážním formátem. Jste-li fandou boxu, pak vám nesmí uniknout dokumentární dvanáctiminutový kraťas Day of the Fight o irsko-americkém boxerovi střední váhy Walteru Cartierovi. Natočil ho v roce 1951 v New Yorku tehdy ještě neznámý fotograf, který se sotva protloukal, dřímala v něm ale budoucí režisérská legenda. Stanley Kubrick.

Day of the Fight

Day of the Fight (foto: RKO Radio Pictures)

Sylvester Stallone se rozhodl Rockyho napsat poté, co v roce 1975 viděl zápas Muhammada Aliho a Chucka Wepnera. Wepner později Stalloneho zažaloval za zpeněžení jeho životního příběhu a vyrovnání proběhlo mimosoudně. První verze scénáře Rockyho, ze kterého se do konečné podoby filmu dostalo tak 10 %, byla také mnohem temnější než finální návrh, Rocky v něm vystupoval jako antihrdina a jeho trenér Mickey jako rasista. Snímek byl nejvýdělečnějším filmem roku 1976 a spolu se Star Wars, které přišly o rok později, pomohl nastartovat Hollywood po víc jak desetileté ekonomické krizi americké filmařiny.

Etalonem moderního boxerského filmu se pak před pár lety stal Creed, duchovní i příběhový nástupce stárnoucího Rockyho. Předání boxerských rukavicí nové generaci s tváří Michaela B. Jordana otce série Stalloneho lákalo mj. i proto, že se nejednalo o regulérní sedmičku, jako spíš o odkaz pro novou generaci.

rocky

Rocky (foto: United Artists)

Zuřícím býkovi zazářil herec Robert De Niro v roce 1980 tak, že si snímkem od Martina Scorseseho vysloužil Oscara. Možná to bylo i tím, že trénoval přímo s předobrazem své postavy, střední váhou Jakem LaMottou, který se proslavil svým „býčím stylem“ – vždy totiž držel na krátkou vzdálenost soupeře, jehož pronásledoval a nechal se zasypat spoustou ran, jen aby měl šanci jej pak umořit vlastními agresivními údery.

Filmový svět musí Robertu De Nirovi poděkovat nejen za fantastický herecký výkon, ale i za objevení do té doby neznámého herce do role svého filmového bratra. Joe Pesci v Zuřícím býkovi předvedl, že je pan herec, většina diváků ho ale přesto zná spíš jako zloděje Harryho, který se pravidelně o Vánocích s pohůnkem Marvem snaží vykrást dům rodiny McCallisterových.

zurici-býk

Zuřící býk (foto: United Artists)

Komorní boxerské drama z roku 2004 ověnčené čtyřmi Oscary, Million Dollar Baby, je v pořadí pětadvacátý film v režii Clinta Eastwooda. Jde současně o jediný film, ke kterému Clint Eastwood zároveň složil hudbu, zahrál si hlavní roli a k tomu jej režíroval i produkoval. Do jedné z vedlejších roliček dokonce obsadil svou nejmladší dcerku. Během natáčení filmu cvičila nejen hlavní hrdinka Hilary Swank, ale i téměř dvoumetrový Eastwood. Ten svou kondicí mnohé překvapil, když se dokázal ve svých tehdejších 74 letech třicetkrát přitáhnout na hrazdě.

million-dollar-baby

Million Dollar Baby (foto: Warner Bros.)

Podle skutečné události vznikl okouzlující černobílý debut režiséra Juho Kuosmanena Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho. Snímek z roku 2016 podle životních osudů finského boxera Olliho Mäkiho označil deník Independent za „jeden z nejmilejších filmů roku“ a z festivalu v Cannes si odnesl hlavní cenu z prestižní sekce Un Certain Regard.  Olli Mäki se narodil v roce 1936 a jeho první sportovní úspěch je spojen s Prahou. Víte, o jaký úspěch jde? V roce 1957 se právě v Praze umístil jako druhý na amatérském mistrovství Evropy v boxu. Po dvou letech již titul získal a o další rok později přešel do řad profesionálů. A tak to celé začalo.

nejstastnejsi-den-v-zivote-oliho-makiho

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho (foto: B-Plan Distribution)

Pro fanoušky boxu a boxerských filmů je takřka povinnost snímek Jsem Ali. Využil exkluzivního a bezprecedentního přístupu do boxerova osobního archivu audiožurnálů a zkombinoval ho s působivými rozhovory a výpověďmi členů nejužší rodiny a nejbližších přátel, včetně jeho dcer, syna, bývalé manželky a bratra, stejně jako legend boxerské komunity Mikea Tysona, George Foremana a Genea Kilroye.

Jak vidíme ve filmu, Ali se stal boxerem, proto že mu ukradli kolo; byl ale i hercem a především zpěvákem. Víte, jak se jmenovalo album, které Ali pod vlastním jménem Cassius Clay vydal? V roce 1963, přesně šest měsíců před tím než porazil Sonnyho Listona a poprvé získal světový titul, vydal album s názvem, jak jinak než I Am The Greatest. Jeden z nejlepších boxerů historie také hrál v muzikálu na Brodwayi s názvem Buck White; ten ale derniéroval už po pěti uvedeních.

jsem-ali

Jsem Ali (foto: Focus Features)

Už Rockymu se svého času přezdívalo South Paw, což je běžně slangové označení pro leváka a také pro boxerský postoj s pravou nohou a rukou vepředu. V originále stejnojmenný scénář původně psaný na míru raperovi Eminemovi jako duchovní nástupce 8. míle nakonec přistál na stole Jakeu Gyllenhaalovi, který pro roli Bojovníka hledajícího balanc mezi boxerskou kariérou těžké váhy a rodinným životem strávil řadu dní šestihodinovými tréninky, aby vypracoval bestiální postavu, kterou nakonec ve filmu vidíme.

Eminem se nakonec podílel alespoň na soundtracku písní Kings Never Die. Pod hudební složkou je ale podepsán primárně legendární skladatel James Horner, který ji složil ze sympatií k projektu zadarmo a zemřel krátce na to při havárii letadla. Film je věnován jeho památce.

Bojovník-gyllenhaal

Bojovník (foto: The Weinstein Company)

Každý správný fanoušek boxu ví, co je stínohra, která dala název novému filmu režiséra Petera Bebjaka, toho času v kurzu díky seriálu DevadesátkyStínohra sice není ryze sportovní film, box je v něm ovšem velmi důležitým prvkem. Osobní tragický příběh producenta Jana Bradáče a jeho boxerská zkušenost se ve scénáři jeho ženy Venduly Bradáčové přetavila v atmosferický a velmi temný příběh o pomstě a přátelství vznikajících právě v ringu.

V jedné z hlavních rolí se objevuje Hynek Čermák. Jako bývalá střední váha má jeho filmový Michal kariéru i většinu bojů už za sebou, žije se psem Rockym a provozuje tělocvičnu. Čermák se pro jeho roli musel naučit nejen boxovat, ale box i autenticky trénovat, což sám považue za mnohem těžší. Jak se čeští filmaři s boxerským prostředím popasovali, se můžete dozvědět od zítřka v kinech.

stinohra-box

Stínohra (foto: Falcon)

připravila Zuzana Janáková a redakce
foto/video: United Artists, RKO Radio Pictures, Warner Bros., The Weinstein Company, B-Plan Distribution, Focus Features, Falcon © 2022