Karlovarský festival odtajnil soutěžní filmy, český film je letos hojně zastoupený

Pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes odtajnili program. Vedle Hlavní soutěže se na 56. ročníku představí nová soutěžní sekce Proxima, exkluzívní prostor pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa. Mezi třiatřiceti tituly uváděnými ve světových (27), mezinárodních (3) a evropských (3) premiérách budou k vidění filmy z pěti světadílů. Na festivalu se odehraje sedm premiér českých snímků.

Umělecký ředitel Karel Och představuje program 56. ročníku

„Z přibližně patnácti set přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“ řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

V Hlavní soutěži se objeví například filmy z Bulharska, Řecka, Izraele, Německa, Kanady, Španělska nebo Litvy. Své zastoupení v ní má ale i Česká republika.

Režisérka Beata Parkanová představí ve filmu Slovo sugestivní portrét rodiny notáře a jeho obětavé ženy. Režisérka se na festival vrací po úspěšném dramatu Chvilky.

Tomasz Wiński představí Hranice lásky. Hrdinové snímku zvídavě experimentují s nemonogamním pojetím vztahu. V debutu polsko-českého režiséra se představí Hana Vagnerová, Matyáš Řezníček nebo Eliška Křenková.

Hranice lásky – záběr z filmu

I v soutěži Proxima se představí český film. Se snímkem A pak přišla láska… zkusí festivalové ostruhy vybojovat Šimon Holý. Ten má za sebou snímek Zrcadla ve tmě, který byl loni na festivalu také k vidění.

Zvláštní uvedení zažije další česká novinka v režii Adama Sedláka (Domestik). Jde o drama Banger. s Adamem Mišíkem. Ten ve filmu hraje dealera a rapera.

Dokument PSH Nekonečný příběh od Štěpána FOK Vodrážky odhaluje bez jakéhokoliv tabu životní i kariérní peripetie Oriona, Vladimíra 518 a Mikea Trafika.

Velká premiéra je nový snímek Miroslava Krobota o herci, který získává nabídku na svou první režijní příležitost. Hořkosladká komedie představí v hlavních rolích Pavla Šimčíka a Ivu Janžurovou.

Třináct tvůrců snímků zařazených do letošního hlavního programu už v minulosti v Karlových Varech soutěžilo, zatímco pro své debuty si MFF KV vybralo hned devět režisérů a režisérek. V žánrově pestrém výběru se objeví melodrama, dystopická sci-fi, romantická komedie nebo dokumentární esej.

Karlovarský festival pochopitelně připomene dlouholetou uměleckou ředitelku Evu Zaoralovou. Připravena je výstava fotografií, která přiblíží její celoživotní sepětí s filmem, působení v čele karlovarského festivalu i jedinečné spojení s prezidentem MFF Karlovy Vary Jiřím Bartoškou a mimořádná setkání s desítkami světových filmařských osobností. Výstava bude k vidění po celou dobu festivalu v 1. patře hotelu Thermal.

Eva Zaoralová v roce 2015 (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Jako vzpomínku na Evu Zaoralovou uvede karlovarský festival ve svém programu film Federica Felliniho Silnice, který sama označovala za klíčový pro svůj vztah k filmu, k italské kinematografii i pro své další profesní směřování. Fellini a jeho tvorba se stali její celoživotní láskou. K filmu Silnice vytvořila Eva Zaoralová český překlad.

Letošní ročník největší filmové události v zemi se koná od 1. do 9. července. Po dvou letech se festival díky uvolnění covidových opatření odehraje v normálním návštěvnickém režimu.

-red-
zdroj: U. Donátová

foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media © 2022