Za týden startuje liberecký Anifilm, nyní představuje porotu i denní program

Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program, který je možné procházet ZDE. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na široký nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program.


Kdo získá Animorphu pro nejlepší celovečerní film pro děti a celovečerní film pro dospělého diváka, rozhodne král nezávislé americké animace, legendární režisér Bill Plympton několikrát nominovaný na Oscara, slovenská režisérka a producentka Katarína Kerekesová (Websterovi, Mimi a Líza) a nizozemský výtvarník a režisér Hisko Hulsing (mimo jiné režisér seriálového hitu Undone). 

Porotu pro filmy krátké a studentské tvoří v Estonsku působící chorvatská režisérka Lucija Mrzljak, německý filmař a producent festivalu interfilm Berlin Alexander Stein a pražský režisér, výtvarník a autor komiksů Jan Saska, známý především díky snímku Happy End (v roce 2016 byl zařazen mezi 10 filmů usilujících o Oscara za krátký animovaný film).

Nejlepší VR filmy, videoklipy i abstraktní a nenarativní animaci vyberou německý publicista a kurátor rozšířené reality Lars Rummel, česko-britská umělkyně Tereza Stehlíková, která aktuálně vede Katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. Z Ukrajiny se k nim připojí výtvarník a režisér Stas Santimov s nezaměnitelným výtvarným rukopisem, známý pro své gify, videoklipy i filmová díla.

Počítačové hry posoudí letos trojice žen. Z Itálie to bude herní designérka Claudia Molinari ze studia We Are Müesli. Přidá se k ní nizozemská výtvarnice Céline Veltman, která pracovala například na hře Hidden Folks oceněné na Anifilmu 2017, a česká vizuální umělkyně Eva Nečasová ze studia Charles Games.

Porotci se vždy významně podílejí na programu festivalu a nejinak to bude i letos. Téma Animace & humor doprovází Lucija Mrzljak, která uvede své, estonským humorem silně ovlivněné, krátké filmy. Stejně tak Jan Saska, který si pro diváky nachystal masterclass, kde přiblíží i svůj dlouho očekávaný film Hurikán. Vlastní proslulou masterclass bude mít také Bill Plympton, a k tomu uvede výběr ze svých vtipných filmů, včetně dvou celovečerních: Žiju s divnou osobou (I Married a Strange Person!) a Šálení (Cheatin’). Vrchol současné seriálové animace – Undone, ale i všechny své předešlé oceňované filmové projekty přiblíží Hisko Hulsing. A své pojetí filmů pro všechny smysly pak ve vlastní masterclass přiblíží Tereza Stehlíková. Tím ale výčet prezentací porotkyň a porotců ANIFILMu rozhodně nekončí, zapojí se i do industry programu.

Aktuální novinkou je, že americká Akademie filmového umění a věd 30. dubna zařadila ANIFILM mezi vybrané prestižní festivaly, jejichž vítězný krátký film je kvalifikován pro účast na oscarovém klání a je předložen členům Akademie k posouzení. V této kategorii je ANIFILM jediným českým festivalem, který má toto oprávnění.

Anifilm Liberec

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v Liberci ve dnech 10. až 15. května. V rozsáhlé mezinárodní a národní soutěži se v řadě kategorií představí ta nejlepší a nejnovější tvorba, která v současné světové animaci vzniká. Hlavní část nesoutěžního filmového programu, nazvaná Animace & humor, se bude tematicky věnovat hlavně animovanému humoru, připomene i řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. K vidění budou i letošní krátké animované filmy nominované na Oscary. Speciální filmový program bude věnován Ukrajině, festival představí to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu budou i filmy určené ukrajinským dětem. Součástí Anifilmu bude také bohatý program pro děti v sekci Animo. V sekci Narozen v Liberci festival letos připomene 60. výročí úmrtí významné osobnosti Vlasty Buriana a jeho málo známou stopu ve filmu i animovaném.

-red-
zdroj: G. Zajícová, P. Slavík 
foto/video: Anifilm © 2022