Bebjak točí Krakonoše, hraje ho David Švehlík a v ČT bude o Vánocích

Režisérský hitmaker Peter Bebjak (Případy I. oddělení, Herec) natáčí v těchto dnech novou vánoční pohádku ČT Krakonošovo tajemství. Jedná se po letech o první velký návrat ke známé postavě, která na televizních obrazovkách už desítky let baví malé i velké prostřednictvím známého večerníčku Krkonošské pohádky. Kromě výpravy za pokladem a tajemným vládcem hor Krakonošem čeká na diváky podle tvůrců humor, napětí, láska a samozřejmě plejáda oblíbených herců v hlavních rolích.

Krakonošovo tajemství, pohádka natáčená Českou televizí (David Švehlík, Jan Nedbal, Ondřej Sokol)

„Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ říká režisér Peter Bebjak, který již má první část natáčení se zimními záběry za sebou a nyní, během července a srpna, se vypravil do dalších krajů Česka. Štáb se objeví v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních v okolí Blanska, ve skanzenu Veselý kopec a v Úštěku. Pro pohádkový zámek Hůrka, v němž se odehrává velká část děje, využili tvůrci lokace hradů Kost a Sovinec a zámků Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí.

„Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Pro mne je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,“ doplňuje představitel Krakonoše David Švehlík.

Krakonošovo tajemství, pohádka natáčená Českou televizí (Jan Nedbal, Martin Huba)

Rozporuplná a tajemná postava Krakonoše patří k nejzajímavějším hrdinům našich pověstí a pohádek. Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejich pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal? Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku,“ vysvětluje autorka scénáře a kreativní producentka České televize Barbara Johnsonová.

Krakonošovo tajemství – režisér Peter Bebjak (zcela vpravo) s herci

Scénář zavede příznivce pohádkových příběhů na zámek Hůrka do podhůří Krkonoš. Do něj přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou krásnou komtesou Blankou a mladším bratrem Adamem. Cestou Štěpánův kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Naplní se jejich láska?  A jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách odehrálo? A konečně – jaký příběh nakonec napíše národopisec Jiráček, který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše…

Kromě Davida Švehlíka v obsazení pohádkové novinky nechybí Jakub Prachař, Ondřej Sokol, Jan Nedbal, Leona Skleničková nebo Martin Huba.


Vánoční premiérový pohádkový program České televize už tedy začíná dostávat pevné obrysy. Další vánoční pohádka, kterou letos uvidíme je pokračování populární a již 20x reprízované pohádky Tajemství staré bambitky 2. Novinka byla úspěšná i v kinech, dosud na ni dorazilo 400 tisíc diváků.

Na televizní obrazovky se vrátí nejen král Jakub (Tomáš Klus) s Aničkou (Kamila Janovičová), ale i zlotřilí rádci Ferenc s Lorencem (Jiří Lábus a Miroslav Vladyka) a samozřejmě slavný loupežník Karaba (Ondřej Vetchý). Ve filmu se objeví také nová postava královny v podání Veroniky Khek Kubařové či pomocník nezbedných rádců a podkoní s tváří Václava Noida Bárty nebo královská dcera – malá princezna Johanka (Valentýna Bečková).

redakce a Česká televize
foto/video: Česká televize, Totalfilm Media, Bioscop © 2022