Křišťálové glóby rozdány – Velkou cenu si z Varů veze sociální drama Nadějné léto

V sobotu 9. července vyvrcholil ve Velkém sále hotelu Thermal letošní 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Festivalové poroty rozdaly Křišťálové glóby. Velkou cenu si odneslo kanadsko-íránské drama Nadějné léto, Zvláštní uznání španělská intimní dramedie Musíte se přijet podívat. Cenu za režii dostala Beáta Parkanová za film Slovo. Tento film bodoval i v kategorii Mužský herecký výkon pro Martina Fingera. Soutěž Proxima vyhrál dokument Zkouška umění od Adély Komrzý a Tomáše Bojara.

Nadějné léto

Vítěze Hlavní soutěže Nadějné léto natočila íránská režisérka Sadaf Foroughi. Vypráví o dospívajícím plavci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na národní mistrovství v plavání. Spojenectví mezi dvěma mladými muži se však nepozdává okolí.

Za Zvláštní cenou poroty stojí španělský režisér Jonás Trueba. Ve filmu Musíte se přijet podívat probíhají vášnivé diskuse dvou párů třicátníků o zásadních věcech života rozprostřené mezi Madrid a přilehlý venkov.

Musíte se přijít podívat

Režisérka Beáta Parkanová, která se na festivalu představila už svým předchozím filmem Chvilky tentokrát boduje Cenou za režii za film Slovo. Herec ze stejného filmu Martin Finger si odnáší cenu za Nejlepší mužský herecký výkon.

Cenu za ženský herecký výkon získaly herečky Taki Mumladze a Mariam Khundadze z filmu Vlastní pokoj.

Cenu diváků získali tvůrci dokument PSH – Nekonečný příběh o zákulisí rapperské skupiny Peneři Strýčka Homeboye.

V soutěži Proxima boduje režisérka Adéla Komrzý, která loni zaujala dokumentem Jednotka intenzivního života. Hlavní cenu získal její dokument Zkouška umění, který režírovala společně s Tomášem Bojarem. Umělecká tvorba není soutěž, přesto se při přijímacích zkouškách na akademii musí dospět k pořadí uchazečů. Jak lze ale měřit výtvarné nadání? A jakou roli může mít v dnešním světě umění?

Zvláštní cenu Proxima získává španělské drama Pieta režiséra Eduarda CasanovyPieta patří jen k malé hrstce filmů, které se rozhodnou popřít všechna pravidla, aby odvyprávěly naprosto realistický příběh. Divák se ocitá v realitě, kde má matka stejnou moc jako diktátor ovládající Severní Koreu. Stejně toxickou, stejně absolutní, stejně smrtící.

Pieta

Zvláštní uznání Proxima získal chorvatský snímek Strýček režisérů David Kapac, Andrijy Mardešiće.

Křišťálový za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdržel z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky australský herec Geoffrey Rush. Hollywoodský herec Benicio Del Toro dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.
Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii si odnesl Boleslav Polívka.

Benicio Del Toro na pódiu zmínil i konflikt na Ukrajině

Cenu FIPRESCI za nejlepší film v Hlavní soutěži získal snímek Tomasze Wińskiho Hranice lásky. Tutéž cenu za nejlepší film v soutěži Proxima získal dokument Zkouška umění režisérského dua Adély Komrzý a Tomáše Bojara.

Další vítěze nestatutárních cen najdete na webu festivalu.

V rámci podpory ukrajinským filmařům a festivalovým organizátorům byl MFF KV letos také hostitelem programu Works in Progress 13. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Oděsa, který se vzhledem k ruské invazi nemůže konat na domácí půdě. Prezentováno bylo osm celovečerních filmů v závěrečné fázi natáčení nebo v postprodukci, které vznikly na Ukrajině nebo v koprodukci s Ukrajinou. Vítězný projekt získal cenu ve výši 10 000 eur na další vývoj, sponzorovanou společností Barrandov Studio.

Benicio del Toro před projekcí filmu Traffic: Nadvláda gangů (foto: Totalfilm Media)

Čísla ročníku

56. MFF Karlovy Vary 2022 se zúčastnilo 10 592 akreditovaných návštěvníků – z toho 8 717 s festival passy, 414 filmových tvůrců, 931 akreditovaných filmových profesionálů a 530 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 453 filmových představení a bylo prodáno celkem 121 015 vstupenek.
Uvedeno bylo celkem 170 filmů, z toho 108 celovečerních hraných, 24 celovečerních dokumentárních a 38 krátkých filmů. Z filmů uvedených na 56. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 35 světovou, 6 mezinárodní a 4 evropskou premiéru. 158 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se 86 projekcí pro novináře a filmové profesionály. V prezentacích KVIFF Eastern Promises se představilo celkem 35 snímků ve fázi vývoje či výroby.

-red-
zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media © 2022

kviff-56-plakat