Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Total Week #29,30/22 – Návrat Avengers, nálož novinek z Comic Conu a stále Živí mrtví

Uplynulé dva týdny byly poznamenány především víkendovým Comic Conem v San Diegu, kde se fanoušci dočkali obří kupy novinek ze světa Marvelu. Nových trailerů se dočkali i Shazam nebo Black Adam od konkurenčního DC, v první ukázce se představila adaptace deskovky Dungeons and Dragons a o trochu víc se poodhalil seriálový Pán prstenů. Ani doma v Česku se nelenilo, nové záběry totiž zveřejnil i historický velkofilm Jan Žižka. Všechny tyhle i další nové ukázky samozřejmě najdete hezky po kupě na našem YouTubu. Kromě zajímavých novinek jsme se ale dočkali i dvou smutných, když nás opustil americký herec Paul Sorvino a britský gentleman David Warner, známý díky mnoha záporným rolím.

Avengers a další marvelovské novinky z Comic Conu

Před dvěma týdny jsme v Total Weeku mluvili o tom, že producent Kevin Feige slibuje brzké odhalení dalšího směřování marvelovského filmového universa. Nekecal, protože na Comic Conu odhalil podrobný plán projektů až do roku 2025, včetně dvou nových filmů s Avengers. Pojďme si to ve stručnosti shrnout.

Čtvrtá fáze MCU, která navázala na smrt Iron Mana a Thanose v Avengers: Endgame, naházela na hrací plochu ve filmech i seriálech nespočet nových postav. Podle Feigeho šlo o období experimentování a vyrovnávání se s následky událostí Infinity ságy, které ale již brzy vezme za své. Zbývá z ní totiž jen seriálová She-Hulk, kterou čeká premiéra na Disney+ už 17. srpna, a druhý díl Black Panthera, který konečně představil první trailer, do kin se podívá v prosinci a bude se muset vyrovnat s předčasným úmrtím herce Chadwicka Bosemana.

Druhým dílem Ant-Mana, který do kin vstoupí příští únor, Marvel oficiálně rozkopne dveře své páté fáze, ve které se konečně plnohodnotně představí Thanosův nástupce a další velký padouch, proti kterému se všichni hrdinové budou muset sjednotit. Kang Dobyvatel se po krátké zastávce v Lokim předvede s plnou parádou právě v novém Ant-Manovi, vemte ale jed na to, že to nebude ani zdaleka naposledy. Do léta 2024 nám pak Marvel naservíruje i obnoveného seriálového Daredevila s podtitulem Born Again a mohutnou stopáží 18 dílů, nové Strážce galaxie, holčičí týmovku The Marvels, záporáckou týmovku Thunderbolts, nového Captaina Americu nazvaného New World Order a konečně i nového Bladea s Mahershalou Alim. Mezi seriály se pak můžeme těšit na invazi scrullských lupičů těl Secret Invasion, druhou sérii What If nebo Lokiho… a mimo jiné i dříve oznámený spin-off s čarodějkou Agathou Harkness přejmenovaným na Coven of Chaos.

Celou mnohovesmírnou ságu pak uzavře fáze šestá, ve které se všichni možní i nemožní hrdinové konečně utkají s různými variantami padoucha Kanga. Celkem bychom v ní měli vidět jedenáct projektů, Marvel ale zatím odtajnil pouze tři. Kromě dlouho slibovaného rebootu Fantastické čtyřky, která příhodně dorazí v listopadu 2024, pozornost na sebe ovšem strhává především vlajková loď studia. Avengers 5 se dočkali oficiálního názvu The Kang Dynasty, šestý díl pak odkazuje na legendární komiksovou událost The Secret Wars, ve které si dávají po hubě postavy hned z několika různých realit a vesmírů. Jak tenhle maglajz Marvel ukočíruje se dozvíme už za tři roky, filmy dorazí jen půl roku po sobě, v květnu a listopadu 2025. Zatím víme jistě jen to, že první část epického crossoveru zrežíruje Dustin Daniel Cretton, poměrně překvapivá volba a režisér Shang-Chiho, se kterým jsme měli to štěstí si před rokem o jeho tehdejší novince popovídat.

Russoové se k Marvelu nevrací, chystají další díly Gray Mana

The Grey Man, dosud nejdražší netflixovka s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích, kritiky ani diváky zvlášť svými kvalitami neohromila. I tak se ale jedná o ucházející akční výplach a streamovací gigant svou novou značku zřejmě hodlá pořádně vytěžit. Aby ne, když mu jen od března v Americe ubyl více než milion předplatitelů. Pouhé dva týdny od premiéry akční podívané natáčené z velké části v Praze už tak stihl oznámit nejen dvě pokračování s Goslingovým protagonistou, ale i spin-off, na kterém pracují scenáristé Deadpoola a který má prozkoumat minulost kníratého Evansova agenta.

Možná právě i proto se bratři Russoové, kteří za Grey Manem režijně a producentsky stojí, nevrací k Marvelu, aby si zopakovali práci na zmíněných nových Avengers. Zavřené dveře to ani pro jednu ze stran jistě neznamená, oba režiséři navíc o své lásce ke komiksovým Secret Wars mnohokrát mluvili, dle jejich vyjádření jsou ale momentálně s prací pro streamovací službu navýsost spokojeni.

V rozhovorech si pochvalují uměleckou svobodu, která je podle nich s tradičními studii nesrovnatelná, a oceňují i inovátorské přemýšlení Netflixu. O to zajímavější bude sledovat, jak se oběma stranám i novým Gray Manům bude v budoucnu dařit.

Živí mrtví nekončí, Rick Grimes se vrací

Živí mrtví tak trochu doslova dostáli svému názvu, když se navzdory klesající kvalitě, hodnocením i diváckému zájmu udrželi na obrazovkách až do aktuálně běžící jedenáctá série, jejíž podzimní druhá polovina by měla být závěrem celého seriálu. Úplné chcípnutí to pro zombie post-apo nicméně stejně neznamená, jde o tečku spíš symbolickou, protože stanice AMC má v zásobě ještě několik spin-offů.

Již před časem byl oznámen projekt Isle of Dead, který se má zaměřit na postavy Negana a Maggie, svůj seriál má dostat i hlavní tahoun Daryl. Tento týden jsme se ovšem dozvěděli, že vlastní šestidílné minisérie se dočká i někdejší hlavní postava a poster-boy celého seriálu, který jej opustil v polovině deváté série. Rick Grimes s tváří Andrew Lincolna v ní vyhodil do vzduchu most ve snaze zachránit ostatní postavy, které jej od té doby považovaly za mrtvého, on i jeho seriálová partnerka Michonne se ale přeci jen vrátí v novém projektu.

Fanoušci téhle nekonečné zombíkovské telenovely se tedy nemusí vůbec bát, že by v následujících letech po konci hlavního seriálu neměli na co koukat.

walking-dead

Česká vláda schválila půlmiliardové pobídky pro zahraniční filmaře

Česko bývalo filmařským rájem. Nejen díky množství profíků z oboru a unikátním lokacím, ale i díky výhodným pobídkám, kvůli kterým se zahraničním štábům vyplatilo k nám jezdit. Zaručují totiž štábům, že dostanou zpět něco z celkové částky, kterou v dané zemi při natáčení utratí. Po několikaletém útlumu, kdy produkce raději jezdily na Slovensko či do Maďarska, se k nám ale filmaři vrátili, ať už se zmíněným Grey Manem či seriály Knightfall, Falcon and the Winter Soldier nebo Carnival Row. I díky nim obrat zahraničních projektů tvořil skoro devět miliard korun, tedy 70 % celkového obratu našeho audiovizuálního průmyslu.

Zástupci Asociace producentů v audiovizi opakovaně avizovali blížící se krizi kvůli pozastavenému příjmu žádostí na filmové pobídky pro zahraniční filmaře v lednu tohoto roku. Po dlouhých jednáních tento čtvrtek vláda oznámila, že na pobídky uvolní i letos 570 milionů. S další podporou se počítá v letech 2023 až 2024.

Dlouhodobé zahraniční, seriálové a celovečerní natáčení v tuzemsku využívají ohromné množství služeb a dávají práci 20 tisícům lidí. Ze šedesáti procent se jedná o zboží a služby nefilmového charakteru, vložené prostředky do pobídek se navíc vrací desetinásobně. Pro český filmový trh to podle předsedy asociace, producenta Vratislava Šlajera, znamená stabilizaci a možnost dalšího růstu.

grey-man

Chris Pratt si na Indyho netroufá

Když před čtvrnácti lety do kin vtrhnul rozporuplně přijatý čtvrtý díl Indiana Jonese, obecně se předpokládalo, že klobouk a bič převezme dobrodruhův filmový syn s tváří Shiy LaBeoufa. Nakonec se tomu tak z různých důvodů nestalo, aktuálně tedy všichni čekají, co se s postavou stane v připravovaném pátém díle od Jamese Mangolda, který do kin vstoupí příští léto.

Představitel Indyho Harrison Ford letos oslavil osmdesátku, bezpečně tedy lze říct, že šestý díl již se mu chtít natáčet nebude. Chicagský rodák navíc v rozhovorech, ve kterých si velmi rád nebere servítky, často opakovává, že nejslavnější filmový archeolog odejde na věčnost s ním, a rád se i vymezuje vůči případným možným náhradníkům v této roli.

Naposledy takhle smetl ze stolu jméno Chrise Pratta, který byl v uplynulých letech s rolí spojován a dle svých vyjádření se jí sám vůbec nebránil. Fordovo čerstvé vyjádření si nicméně herec vzal zjevně k srdci, protože v podcastovém rozhovoru před pár dny uvedl, že obří tlak ze strany fanoušků a případné strašení duchem Harrisona Forda mu za roli Indyho nestojí, pravděpodobně by ji tedy odmítl. Nejpozději po premiéře pátého filmu se určitě o budoucnosti značky dozvíme nové informace, je ale jisté, že studio Disney jednu ze svých nejlukrativnějších sérií nenechá nevytěženou dlouho.


Na co se chodilo

V uplynulých dvou týdnech kinosály stále okupovaly zejména tři velké letní hity – čtvrtý Thor, druzí Mimoni a s neuvěřitelnou vytrvalostí i druhý Top Gun, jehož celkové tržby ze světa již překonaly 1,3 miliardy dolarů.

U nás v Česku Láska jako hrom oproti prvnímu víkendu a o více než polovinu, aktuálně je někde na 320 tisících diváků a i když si vede lépe než nedávný Doctor Strange, pravděpodobně se jí nepodaří tržebně dohnat ani Ragnarok, předchozí Thorovo dobrodružství. Mimoni si naopak drží slušné tempo, nalákali dosud již přes 350 tisíc prcků s rodiči. Maverick v Česku již vylítal přes 550 tisíc diváků a dost možná do dvou týdnů dožene i letošnímu žebříčku kralující Vyšehrad. Za zmínku dále stojí snad jen horor Černý telefon.

Ve světě Mimoni již nakutáleli 600 milionů dolarů a nezadržitelně si cupitají pro miliardu, což pro Thora určitě neplatí. Podobně jako kolega Strange se zasekne těsně před její hranicí, částečně i kvůli blížící se premiéře na Disney+. Příjemným tržebním překvapením je hororová novinka Jordana Peela Nene, která se k nám podívá až v srpnu, v Americe již ale otevřela za velmi slušných 175 milionů dolarů. Uvidíme, o jakou událost půjde ve světě, kde jméno žánrového vizionáře platí za podstatně slabší lákadlo.

Filmový tip: Men

Úspěšná londýnská obchodnice Harper po nedávné tragédii odjíždí z města na anglický venkov, aby strávila nějaký čas sama se sebou a vyčistila si hlavu. Při procházkách přírodou ovšem získá neodbytný pocit, že ji něco sleduje… Hororové drama Men britského režiséra Alexe Garlanda, známého díky sci-fi Ex Machina nebo Anihilace, právě vstupuje do kin a zaslouží si vaši pozornost.

Již na základě trailerů bylo možné předpokládat, že Rory Kinnear předvede ve své mnohoroli všech mužů obývajících vesnici, kam Harper z Londýna uteče, velké věci. Nakonec nejde o nijak závratné množství figur, londýnský rodák ztvárňuje něco okolo sedmi postav. Je nicméně nesmírně zábavné pozorovat, jak každou z nich hraje s odlišnou dikcí, manýry i řečí těla.

Opakující se pohanské výjevy připomenou nedávný Slunovrat, střídající se horečnaté obrazy pak místy evokují Larse von Triera. To ale neznamená, že by Garlandova cesta do temných zákoutí lidské duše nebyla plná zajímavých režijních nápadů nebo nestála na vlastních nohou. Men jsou podobenstvím komentujícím mnoho druhů toxické maskulinity, což jistě nebude mnohým divákům úplně po srsti; zaujmou ale atmosférou, svými silnými obrazy, surrealistickými výjevy či prací s přírodními motivy.Z některých scén spolehlivě zamrazí, potěší absence okoukaných žánrových klišé a porodní finále patří k nejlahůdkovějším ukázkám body hororu, co jsme v kinech mohli v posledních letech vidět. Nový Garlandův film tak táhne dolů snad jen jeho tradičně nevyvážené tempo.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney, Marvel, Falcon, Totalfilm Media, Netflix, AMC, CinemArt, Aerofilms © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast