Světlonoc: Tereza Nvotová představuje trailer novinky uváděné v Locarnu

Nový film režisérky Terezy Nvotové Světlonoc představuje trailer. Do českých kin novinka úspěšné slovenské režisérky vstoupí 6. října. Nvotová zaujala už svou hranou prvotinou Špina, která bodovala na mnoha světových festivalech a v Česku uspěl jako nejlepší film roku 2018 v rámci Cen české filmové kritiky. Je také úspěšná jako dokumentaristka. Její nové mysteriózní hororové drama bylo vybrána do soutěže právě vrcholícího Mezinárodního filmového festivalu v Locarnu. Uváděno je v sekci věnované prvním a druhým filmům nadějných filmařů.

Světlonoc je magické drama s prvky mysteriózního hororu, které se odehrává v divokých slovenských horách. Bez century otevírá intimní prostor žen a nebojí se provokovat – násilí, sex, smrt či drogy ukazuje v novém kontextu. Diváci se tak podle tvůrců vydají na cestu plnou napětí, zvědavosti, a vzrušení, aby nakonec společně s hlavní hrdinkou našli svobodu a sebepřijetí.

Světlonocí bych chtěla pomoci budovat ženské sebevědomí a svobodu ve společnosti, která se o rovnosti pohlaví odmítá bavit.” říká Tereza Nvotová.

Světlonoc

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. Se Šarlotou se sblíží pouze Mira, mladá excentrická bylinkářka, která se do vesnice nedávno přistěhovala. Mira se snaží zahojit Šarlotinu bolavou duši tím, že ji seznamuje s léčivou silou zdejší přírody. Když své nové přítelkyni rozpoví historku o staré čarodějnici a divokém dítěti, v Šarlotě se probouzejí vzpomínky na sestru, která se před lety ztratila. V místních stájích za nejasných okolností hynou zvířata a vesnicí se začínají šířit zvěsti o holohlavém netvorovi v lesích. Vesničané Šarlotu obviní z čarodějnictví, ta je ale navzdory narůstající hrozbě odhodlána zjistit pravdu o tom, co se před více než 20 lety stalo s její sestrou. Musí se vyrovnat se svým pocitem viny a přijmout zodpovědnost za vlastní svobodu. Jen tak bude schopna postavit se vesničanům a vyrovnat se se svou minulostí.

Film se natáčel na Slovensku a v hlavních rolích se představí Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. V dalších rolích uvidíme Zuzanu Konečnou, Marka Geišberga, Petra Ondrejičku, Noëla Czuczora a další.

Film v koprodukci BFILM a moloko film uvede 6. října do českých a slovenských film společnost Forum Film.

-red-
foto/video: BFILM, moloko film, Forum Film © 2022