Královna Alžběta II. jako popkulturní ikona ve filmu a televizi (Co si pustit?)

Ve čtvrtek 8. září se musela Anglie (a celý svět) popasovat se smutnou a zdrcující zprávou. Královna Alžběta II., oblíbená panovnice, která na trůně Spojeného království seděla přes sedm dekád, zemřela v požehnaném věku devadesáti šesti let. Pro královskou rodinu i občany britských ostrovů se samozřejmě jedná o devastující novinu, odkaz královny Alžběty II. se ale nesmazatelně zapsal do dějin celého světa, včetně filmového a seriálového koutku. Jako z nejznámější představitelky monarchie na světě se z Alžběty II. v průběhu let stala nejen úspěšná panovnice, ale také popkulturní ikona. Jelikož byla královna ve funkci prakticky od dob, kdy se kinematografie začala rozmáhat jako prostředek zábavy, objevila se v průběhu let skutečně v bezpočtu filmové i televizní tvorby a úlohu ztvárnit ji na sebe vzal již zástup známých i zapomenutých hereček. Jaké filmy či seriály si tedy pustit jako vzpomínku?

Koruna

Začneme pravděpodobně nejaktuálnějším zpracováním královnina života, a to populárním Netflix seriálem Koruna. Toto historické drama pojednávající o Alžbětině nástupu na trůn a o její následné vládě má za sebou momentálně čtyři sezóny, sedm Zlatých glóbů a jednadvacet cen Emmy a patří mezi nejúspěšnější seriály posledních pár let. Coby televizní drama má seriál samozřejmě k přesnému převyprávění minulosti daleko. Podle samotných členů královské rodiny ovšem skvěle vystihuje životní styl a strasti monarchie.

Jelikož seriál postupně popisuje části Alžbětiny vlády napříč desetiletími, nelze samozřejmě ponechat v roli jen jedinou herečku. V prvních dvou sériích tedy mladou začínající panovnici ztvárnila Claire Foy, v navazující třetí a čtvrté sérii zase Olivia Colman. Obě herečky obdržely za své výkony řadu ocenění a samozřejmě spoustu uznání. Se začátkem páté řady role nově přejde do rukou Imeldy Staunton alias profesorce Umbridgeové z Harryho Pottera. Na její pojetí královny Alžběty si ale ještě nějakou dobu počkáme. Pátá sezóna je sice na cestě, právě natáčená šestá část ovšem podle jednoho z tvůrců z úcty ke královně na nějakou dobu pozastaví natáčení.

Helen Mirren v dramatu Královna (2006)

Královna

Další slavnou herečkou, která na sebe v průběhu let vzala zodpovědnost za roli královna, byla dáma Helen Mirren. Alžbětu II. si zahrála ve filmu Královna z roku 2006 a společně s režisérem Stephen Frearsem vyobrazila panovnici v jedné z jejích nejtragičtějších životních etap, tedy po náhlém úmrtí její snachy princezny Diany. Helen Mirren, která dokonce přímo od královny začátkem tisíciletí obdržela šlechtický titul, si za svůj výkon odnesla domů Oscara. Scénář pro film navíc napsal Peter Morgan, který o několik let později stál právě za seriálem Koruna.

Alžběta II. v dokumentu Život a doba královny Alžběty II. z roku 2013

Dokumenty

Jakožto nejdéle vládnoucí panovnice v historii Anglie zažila samozřejmě královna Alžběta II. za své vlády celou řadu složitých situací a krizí, jimiž musela svou zemí provést. Pokud si tedy spíše než na upravená dramata potrpíte na fakta a informace, dokumentů o Alžbětině vládě najdete nekonečno. Královnině životu a vládě se věnuje například Život a doba královny Alžběty II. vysílaný v České televizi nebo na Oscara nominovaný film A Queen is Crowned. Spletitým vztahům uvnitř celé královské rodiny je zase věnován dokument The Royal House of Windsor na Netflixu.

Komediální pojetí

Královna Alžběta samozřejmě nebyla námětem pouze pro seriózní filmy či dokumenty. Mnoho snímků ji ukázalo i v komediálnějším pojetí. A jak se zdá, královna samotná se takových vyobrazení nijak nebála. Jen málokdo může zapomenout na její ikonické vystoupení na Olympijských hrách z roku 2012, kam osobně dorazila po boku Daniela Craiga alias Jamese Bonda.

Co se se týče filmové tvorby, z Alžběty II. se stala kariérní role pro herečku Jeannette Charles, která královnu mnohokrát ztvárnila v celé řadě komedií jako Bláznivá střela nebo Austin Powers. Odlehčenější stránku královny ukázal také nedávný televizní film Královská noc. V něm sledujeme mladou Alžbětu v podání Sarah Godon na oslavách konce 2. světové války, kde si společně se sestrou Margaret užívají noc mezi lidmi jako dvě obyčejné dívky.
Z nedávné doby vzpomeňme i na setkání královny s medvídkem Paddingtonem, který je pro Brity stejně důležitá ikona jako pro Čechy třeba Krteček.

Jestli tedy hledáte něco, čím si královnu připomenout, možností je rozhodně dostatek a v nadcházejících letech můžeme určitě coby vzpomínky na Alžbětu II. očekávat další. Královské rodině vyjadřujeme upřímnou soustrast a budoucímu králi Karlu III. hodně štěstí. Budeme zvědavi, jak se on propíše do filmové a televizní historie.

Alžběta II. v Česku

První a zároveň poslední oficiální návštěvu britského panovníka na našem území ve skoro tisícileté historii vzájemných vztahů mapuje nový dokument TV Nova nazvaný Alžběta II. Tři dny v Česku. Ten TV Nova k uctění včera zesnulé vladařky mimořádně nasadí dnes od 20:20 hod. Prostřednictvím unikátních archivních materiálů, televizního zpravodajství a výpovědí aktérů diváci uvidí, jakým způsobem Alžběta II., spolu se svým manželem princem Philipem, strávila tři dny v Praze a Brně a co všechno obnášela organizace extrémně náročné mezistátní události.

Z dnešního pohledu milé protokolární chyby přinesla návštěva britského královského páru na našem území v březnu 1996. Legendární faux pas si hned první den připsal tehdejší prezident Václav Havel. „Václav Havel vzal královnu opatrně a zlehka za loket, aby ji natočil směrem, kterým měla jít. V tu chvíli jeden důstojník sykl prezidentovi do ucha a řekl ‚Nedotýkejte se jejího veličenstva prosím‘,“ vzpomíná v dokumentu jeho dlouholetý mluvčí Ladislav Špaček.

připravil: Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Netflix, Skupina Nova © 2022