Rod draka: První díly přináší sice povědomý, ale vynikající návrat do Západozemí (recenze)

Během několika let po roce 2011 to vypadalo, že HBO narazilo na zlatou žílu v podobě svého fantasy megahitu Hra o trůny. Léta, kdy svět Západozemí dominoval televizi, ale tvůrci seriálu utnuli stejně rychle, jako kdysi Neda Starka. Osmá a finální série reputaci Hry o trůny pěkně pošramotila a ať už si o ní myslíte cokoliv, rozhodně vzala celé značce vítr z plachet. Rod Draka, prequelový seriál o dračích jezdcích, je tedy pokusem HBO vdechnout Hře o trůny znova život. Úvodní tři epizody jsou za námi, čtvrtá dnes vychází, povedlo se tedy novince vymanit ze stínu zpackané osmičky?

Rod draka (foto: HBO)

Náročná adaptace

Na fiktivní kontinent Západozemí se vracíme 200 let před událostmi původního seriálu, kdy Železný trůn ještě náležel rodu Targaryenů. Tito stříbrovlasí dračí jezdci mají díky svým okřídleným společníkům říší pevně v rukou, král Viserys ale přesto čelí svízelné situaci ohrožující pozici jeho rodiny. Schází mu totiž mužský potomek a právoplatný dědic a předat trůn jeho jediné dceři Rhaenyře by mohlo v patriarchálním království rozpoutat nepokoje. Jedinou další volbou je ale jeho impulzivní a bojechtivý bratr Daemon.

Na rozdíl od původního seriálu založeném na Martinových rozsáhlých bichlích plných emocí a charakteru čelili noví scenáristé daleko těžšímu úkolu. Rod Draka totiž mohl čerpat jen z Martinových strohých popisů fiktivní historie. Vyždímat z učebnicového převyprávění událostí plnohodnotné drama a zajímavé postavy nemohlo být lehké. Tvůrci Miguel Sapochnik a Ryan J. Condal ale nezaháleli. Úvodní tři epizody seriálu jsou totiž jako vystřižené ze starších sezon Hry o trůny, jež si mnozí z nás tolik zamilovali. Politika, intriky, sex, krev, bitvy a tentokrát ještě okořeněné draky.

Jelikož Rod Draka podědil fantastický svět po svém předchůdci (nebo v tomto případě potomkovi?), není se čemu divit, že po vizuální a výpravné stránce vypadá seriál famózně. Na rozdíl od první série Hry o trůny se tvůrci mohli opřít o podstatně vyšší rozpočet a Sapochnikovo zkušené režijní vedení je tu v plné síle. Staré známé lokace jako Rudá bašta, Královo přístaviště nebo Dračí kámen tedy působí o poznání impozantněji, aniž by jakkoliv ztráceli na uvěřitelnosti. Do Západozemí se vracíme na vrcholu targaryenské vlády, kdy království zažívalo svůj zlatý věk. Velkolepější přístup byl tím pádem na místě a z jediného pohledu na Železný trůn je jasné, jak moc říše bez draků na trůně upadla.

Zpátky ke kořenům

Vynikající produkci už ale dnes najdeme prakticky v každé druhé fantasy a bombastickými efekty se Hra o trůny neproslavila. Čím se svět George R. R. Martina vyšvihl nad konkurenci, byly nezapomenutelné postavy a surový realismus. Od těchto základních kamenů se pozdější řady více a více odkláněly k tradičnějšímu fantasy. Rod Draka ale i v tomto aspektu vrací Západozemí zpět ke kořenům. Místo na bojištích trávíme většinu času v poradních komnatách a trůnních sálech, poznáváme jednotlivé hráče, jejich motivy, cíle, strasti a snahy uzmout pro sebe co možná nejvíce moci. Tóny nezaměnitelné hudby Ramina Djawadiho pak celý nostalgický pocit jen podtrhují.

Z dosavadních tří epizod zatím nevyskakují jednoznačné superhvězdy jako Jon Snow nebo Tyrion Lannister, na to máme ale ještě spoustu času a potenciál tu rozhodně je. Veškerým scénám už teď dominuje Matt Smith coby králův nepředvídatelný bratr Daemon, díky němuž atmosféra houstne pokaždé, když vkročí do záběru. Mladá Milly Alcock alias Rhaenyra je velice sympatická a uvěřitelná, jde ale tušit, že scénář si její skutečný potenciál schovává na později. Jako naivní a nerozhodný král Viserys pak opravdu září méně známý Paddy Considine, kterého se vám chce jednu chvilku litovat, druhou pořádně nakopnout, ale vždycky s nadšením sledovat.

Rod draka (foto: HBO)

Více téhož

To největší, co by mohlo seriálu házet klacky pod nohy, je bohužel přesně to samé, co mu tolik pomáhá. Rod Draka je víceméně druhou Hrou o trůny. Všechny kvality, které původní seriál natolik proslavily, jsou tu vytažené na 110 %, skutečně unikátní zážitek ale seriál zatím nenabídl. Prostě více Hry o trůny. Na budování vlastní identity je samozřejmě ještě čas, počáteční tři epizody ale navozují pocit, že jak HBO, tak tvůrci o něco takového ani nestojí. Na druhou stranu, proč spravovat něco, co není rozbité?

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 75%
    75
  • Herci - 85%
    85

Rod draka (2022)

Navzdory nepovedenému finále Hry o trůny ukazuje Rod Draka, že svět Západozemí a jeho spletitá historie má stále co nabídnout. První tři epizody působí jako seznam největších hitů pečlivě poskládaný přesně tak, aby i ty nejzapšklejší fanoušky přilákal zpět k obrazovkám a ujistil je, že jejich oblíbený seriál sice zaškobrtnul, ale vyškrábal se na nohy v plné síle. Doufejme, že se laťka povede udržet.

81 %
Petr Schön, Totalfilm.cz

foto/video: HBO © 2022
Rod draka / House of Dragon
Akční / Fantasy / Drama / Dobrodružný
USA, 2022
Premiéra: 21. srpna 2022, HBO Max
Tvůrci: Ryan J. Condal, George R.R. Martin
Režie: Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes, Clare Kilner, Geeta V. Patel
Předloha: George R.R. Martin (kniha)
Scénář: Ryan J. Condal, Miguel Sapochnik, Sara Hess, Kevin Lau, (více)
Kamera: Fabian Wagner, Pepe Avila del Pino
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock
Produkce: Alexis Raben, Karen Wacker, Kevin Lau, Gabe Fonseca
Střih: Tim Porter, Selina Macarthur
Zvuk: Paula Fairfield
Scénografie: Jim Clay, Claire Nia Richards
Masky: Ella Burton
Kostýmy: Jany Temime