Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #42/22 – Cavillův Superman se vrací, Rusko legalizuje pirátství a Borat s Indym u Marvelu

Tento týden nás opustil Josef Somr, kuchař Servác ze Tří veteránů nebo výpravčí Hubička z Ostře sledovaných vlaků, a Robbie Coltrane, Hagrid z filmových potterovek. Hodně nečekaným castingem nás překvapily drby od Marvelu, k DC se mezitím vrací starý známý, po čemž fanoušci ostatně dlouho volali. Bláznivou střelu čeká reboot s hodně nečekanou hereckou tváří v hlavní roli. Druhá Duna hlásí dotočeno, do postavených kulis se tak může nastěhovat produkce jejího seriálového spin-offu. Zajímavé novinky přinášíme i z filmového byznysu; zatímco Netflix má za sebou nečekaně pozitivní kvartál, v Rusku kvůli Putinově pidipindíku krachují kina a tamní garnitura proto přichází s dalším ze svých mimořádně stupidních nápadů. Přejeme pěkné čtení a užívejte podzim.

Míří Borat a Indy k Marvelu?

Zprávy o tom, že se Sasha Baron Cohen, komik známý především díky Boratovi, možná objeví v Marvelovkácj jako démon Mefisto, jehož příchod vyhlíží fandové tak urputně, až se z toho stal meme, jsme ještě tak nějak vzali. Druhá castingová zpráva okolo MCU nás ale překvapila dost.

Velmi mírně řečeno, Harrison Ford si nikdy příliš neliboval ve fanouškovských vášní okolo Star Wars nebo Indiana Jonese a posledních několik let působí především dojmem týpka, který má vyděláno a oprávněně si přeje v prvé řadě klid. Jeho povšechné otrávení samozřejmě je dost možná do jisté míry póza a nadsázka, přesto nás ale nepotvrzená zpráva, že by se herec po dotočení pátého Indyho a ve věku 80 let chystal upsat marvelovské mašinerii, docela zaskočila.

Hned několik spolehlivých zdrojů tento týden informovalo, že Ford přebírá roli Thaddeuse Rosse po nedávno zesnulém Williamu Hurtovi. Tenhle generál se v MCU sporadicky objevuje už od Neuvěřitelného Hulka z roku 2008, v současnosti se pak chystá záporácká týmovka Thunderbolts, kterou v komiksech založil, a jeho postava by měla hrát i důležitou roli ve čtvrtém Captainu Americovi. V některých příbězích se pak dokonce měnil v obrovitého Rudého Hulka, s čímž by pochopitelně herci musel při natáčení pomáhat motion capture dablér, pokud se studio rozhodne tuto linku adaptovat.

Novinku údajně Marvel chtěl odhalit už na akci D23 Expo, zasáhnout ale měla sesterská společnost Lucasfilm, které se nelíbilo potenciální ředění pozornosti od prezentované pětky Indyho, která dorazí do kin příští rok. Zprávu zatím management herce ani studia nepotvrdil, jeho účast se ale navzdory všemu překvapení jeví velmi pravděpodobně. Ford by se tak po Michaelu Douglasovi, Robertu Redfordovi, Anthonym Hopkinsovi a jiných stal další hollywoodskou legendou, kterou marvelovské soukolí zlákalo.

Nahradí Ford zesnulého Hurta? (foto: JoBlo)

Superman se vrací

I u DC je veselo. Tento týden si svou premiéru odbíjí Black Adam, pořádně hlučný a explozemi natřískaný digibordel a vysněný projekt Dwayna Johnsona, který jeho realizaci u Warnerů vydupával posledních deset let. Protože se tenhle sympaťák a někdejší wrestler ve svých padesáti letech stal jednou z nejvlivnějších osobností současného Hollywoodu, podařilo se mu prosadit si svou na více frontách. Zkuste mu koneckonců říct do očí ne, pokud vůbec máte po ruce štafličky.

Johnson se nikdy netajil tím, že by svého antihrdinu s mocí srovnatelnou s několika atomovkami postavil proti samotnému Supermanovi; problém ovšem byl, že okolo jeho filmového zpracování byl několik let pořádný bordel a kvůli zákulisním problémům se jeho představitel Henry Cavill v roli dlouhé roky neobjevil. Pokud jste ale zaznamenali potitulkovou scénu Black Adama, která se již několik dní válí na internetu, asi tušíte, že se nejslavnější komiksový hrdina vrací na scénu. Údajně i díky Johnsonově umíněnosti.

Muž z oceli 2 je tedy po mnoha letech fandovských nadějí konečně v rané fázi přípravy a studio aktuálně shání scenáristu. Pokud v mezičase Black Adam vydělá slušné peníze, nejen že dostane dvojku, Johnsonův kreativní vliv na tenhle kus filmového vesmíru DC se asi dost rozroste. O různé crossovery v budoucnu patrně asi nebude nouze.

Black Adam si dá po tlamě se Supermanem (foto: Warner Bros.)

Duna se kromě kin chystá i na obrazovky

Dvojka epické sci-fi Duna dorazí do kin už příští rok na podzim, kromě ní se ale galaxie okolo pouštní planety Arrakis rozroste i o první seriálový spin-off pro HBO Max. Ten se začne za pár dní natáčet přímo v ještě nesklizených kulisách, které po Denisu Villeneuveovi a jeho štábu zůstaly na place filmu, než se produkce přesune do exteriérů v Jordánsku.

Hotový seriál by pak dost měl dorazit někdy okolo premiéry filmové dvojky, aby se projekty vzájemně podpořily. Pod názvem Duna: Sesterstvo pak má vyprávět o sestrách z rodu Harkonnenů, které deset tisíc let před narozením Paula Atreida bojují proti tajuplným silám a zakládají řád Bene Gesseritu. V hlavních rolích se objeví britské herečky Emily Watson, Indira Varma a Shirley Henderson.

Členkou Bene Gesserit je i lady Jessica (foto: Warner Bros.)

Bláznivou střelu  čeká reboot

Oblíbená akční parodie Bláznivá střela, ve které detektivní popleta Leslie Nelson zkazil, co mohl, se dočkala tří pokračování a nyní, dvanáct let po hercově úmrtí, se má dočkat rebootu. Produkčně zaštítit by novou verzi pro studio Paramount měli komediální matadoři Seth MacFarlane, který stojí za Griffinovými nebo Méďou, a Akiva Schaffer, zodpovědný třeba za několik skečů Saturday Night Live.

Hlavní postavou by se měl stát syn původního protagonisty, který kromě detektivního talentu po otci podědil i jeho roztomilou debilitu. Podle několika zdrojů by si ho měl střihnout sedmdesátiletý Liam Neeson. Vzhledem k Neesonově dramatickému a akčnímu hereckému zaměření si nicméně říkáme, jestli ho producenti nevybrali čistě na základě podobného jména. Rozpaky neskrývá ani internet, což ostatně ani nemá ve zvyku.

Kříšení starých značek v každém případě v posledních letech obecně velkou důvěru nebudí a parodie jsou obecně již jen velmi minoritním žánrem, nové Bláznivá střela tedy asi velkou díru do světa neprostřelí nehledě na obsazení hlavní role. Příjemně se překvapit rádi necháme příští rok, kdy má film mít premiéru, s největší pravděpodobností na streamu.

Nelson a Neeson, otec a syn (foto: Paramount)

Rusko hledá další dno, zvažuje legalizaci pirátství

Polovině kin v Rusku hrozí zavření. Po únorovém začátku invaze na Ukrajinu většina hollywoodských hráčů ruský trh úplně odstřihla, tamní kinaři tedy jednoduše nemají co promítat a jejich tržby se propadly o 80 %, tedy v přepočtu asi pět miliard korun. V sázce zároveň je přes padesát tisíc pracovních míst ve filmovém průmyslu.

Protože Batmana nebo Jurský svět nahradíte levnými ruskými padělky o něco obtížněji než kolu nebo mekáč, tamní parlament proto přišel s dalším z řady svých kulišáckých řešení problémů… a navrhuje tedy ignorovat autorská práva a promítat filmy pirátsky podobně, jako se tomu dělo s osmdesátkovými filmy pašovanými přes železnou oponu.

Ručně psané lístky na papír a promítání filmů ukradených v různé kvalitě z internetu is the new VHSky s rychlodabingem.

Дважды ни за что, пожалуйста (foto: Screen Daily)

Netflix zvrátil pád akcií, počet předplatitelů roste

Po půl roce klesání akcií Netflixu se streamovací gigant, zdá se, konečně oklepal a na Wall Street ho čekají lepší zítřky. Služba totiž zaúřadovala a zejména po Asii nasbírala v uplynulém kvartále nárůst o tři miliony platících uživatelů, což dost předčilo investorská očekávaní.

Ve zprávě pro investory se Netflix kromě prezentace pozitivního obratu trendu i zmínil o konkurenci, která mu od počátku pandemie ostatně značně narostla. V podstatě každý mediální hráč již k provozu skomírajících lineárních televizí přišel s vlastní službou, a aktuálně do nich v boji streamovacích válek pumpuje miliardy dolarů; Netflixu odhaduje, že jejich byznys nicméně musí bojovat s velkými finančními ztrátami a že brzy budou muset nevyhnutelně navýšit ceny předplatného.

Služba sama přitom aktuálně testuje v některých trzích implementaci levnějšího tarifu s reklamami. V USA si ho můžete pořídit už za sedm dolarů měsíčně, nedostanete za tuto cenu nicméně kompletní knihovnu, přehrávat můžete pouze v kvalitě 720p a na hodinu sledování vychází asi čtyři minuty reklam. Pro český ani slovenský trh se zatím takové rozšíření nabídky neplánuje.

Reklamní tarif se zatím do Česka nechystá (foto: archiv)


Na co se chodilo

Jak návštěvnost kin v globálu stagnuje a uvadí, jako zrno od plev se třídí ty žánry, které za kolektivním diváckým zážitkem v potemělém sále pořád táhnou. Samozřejmostí jsou komiksy a velké blockbusterové eventy, a tento podzim pak ukazuje, že po jejich bok se směle mohou řadit i horory. Že se lépe bojí s velkým plátnem a několika podobně naladěnými nadšenci se ví, že ale po šňůře tolika propadáků na tržební úspěch spíše průměrného Úsměvu s takovou vervou naváže ještě rozpačitěji hodnocené finále rebootované trilogie Halloween, by nás možná ještě před pár týdny překvapilo. Culící se démon již po světě stihl vydělat přes čtvrt miliardy dolarů, poslední souboj s vrahounem Michaelem Myersem pak navzdory simultání premiéře na streamu za víkend vydělal přes 40 milionů.

U nás se na Úsměv přišlo mrknout dalších 12 z celkových 40 tisíc diváků a tenhle sympatický horor se tak už potřetí za sebou stal nejnavštěvovanějším filmem v našich kinech. O pár set méně diváků diváků zavítalo u nás i na Halloween. Překvapivá je neskutečná výdrž žlutých animovaných pablbů. Mimoni na třetím místě tuzemského žebříčku totiž několik měsíců po červnové premiéře minulý týden znovu nalákali skoro stejně diváků, jako úplně čerstvá hororová novinka, a v sumě je tak již vidělo přes 650 tisíc diváků.

Na co se podívat

Nebudeme vás posílat na Black Adama; i bez nás o premiéře tohohle popcornu jeho potenciální diváci dobře vědí. Místo toho můžeme ale cinefilštější diváky upozornit na premiéru českého bojovníka o nominaci na Oscara, životopisné dobovky Il Boemo. Vypráví o jednom z našich nejúspěšnějších hudebních skladatelů, Josefu Myslivečkovi, který se v 19. století vydává do Itálie, proslavuje se jako jeden z nejvýznamnějších operních skladatelů, mentoruje malého Mozarta… a následně umírá s obličejem rozežraným sifilisem a upadá v zapomění. Vojtěch Dyk se scénář skoro kompletně psaný v italštině naučil nazpaměť, ačkoliv jí sám nemluví, a ve filmu naprosto exceluje. Il Boemo je sice film poměrně pomalý, ale velmi výpravný a opulentní.

Možná vás ale barokní kostýmovka neláká a chcete si radši něco pustit doma. Pokud vám na Apple TV+ v tom případě před pár dny utekla dramedie Na pivo do první linie se Zacem Efronem, můžeme doporučit tu. Vypráví dost neuvěřitelný, ale skutečný příběh námořníka Chickieho, který se vydává uprostřed války do Vietnamu, aby své kámoše v armádě morálně podpořil a přivezl jim pivo z rodného městečka. Cesta, kterou v dobrém úmyslu podnikne, mu záhy změní život a ovlivní jeho náhled na věc.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Paramount, Warner Bros, JoBlo, Screen Daily, CinemArt, Pilot Film, Apple © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast