Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Štědrý den v ČT ozdobí Tajemství staré bambitky 2, na obrazovkách se objeví také nový Krakonoš

Letošní štědrovečerní pohádkovou premiérou České televize bude Tajemství staré bambitky 2. Pokračování úspěšné pohádky Iva Macharáčka se letos stalo jednou z nejúspěšnějších kinopremiér, přišlo na ni téměř půl milionu diváků. Druhou vánoční novinkou bude pohádka režiséra Petera Bebjaka o pánovi hor Krakonošovo tajemství. Na Nový rok bude mít televizní premiéru film Zátopek.

Po více než deseti letech se diváci a fanoušci původní pohádky režiséra Iva Macharáčka a scenáristy Evžena Gogely dočkali vytouženého pokračování. V pohádce Tajemství staré bambitky 2 se vrátíme za králem Jakubem (Tomáš Klus) a královnou Aničkou (Kamila Janovičová), kteří mají malou princeznu Johanku (Valentýna Bečková). Na plátnech kin samozřejmě uvidíme i bývalého loupežníka a nyní hrnčíře Karabu (Ondřej Vetchý), kterému do cesty vstoupí královna Jůlie (Veronika Khek Kubařová) ze sousedního bohatého království. A chybět samořejmě nemůžou ani zlotřilí rádcové Ferenc (Miroslav Vladyka) a Lorenc (Jiří Lábus).

„Producenti mě popíchli, abych se zamyslel nad pokračováním Tajemství staré bambitky a mě nadchla možnost představit si, jak to v království, se kterým jsem žil nějakou dobu při natáčení jedničky, vypadá. Jak tam vlastně asi ten král teď žije, a ten Karaba, co se s ním stalo, jak se tam celkově lidi mají. Říkal jsem si, že by bylo vlastně hezké se tam za nimi jít zase podívat,“ vzpomíná režisér Ivo Macharáček.

Když se však vůbec začalo o pokračování uvažovat, bylo třeba mít splněnou jednu důležitou podmínku. „Herecké obsazení a vůbec pokračování stálo a padalo s tím, zda do toho herci půjdou znovu. Pokud by řekli ne, už se nechceme vracet, tak by dvojka ani nevznikla. Takže než vůbec jsme začali příběh psát, tak jsme si s herci prostě zavolali a řekli jsme si, jestli do toho mají chuť jít. Všichni řekli, že ano, takže se to rozjelo,“ přiznává režisér Ivo Macharáček.

Krakonošovo tajemství, pohádka České televize

25. prosince bude mít premiéru pohádka Krakokonošovo tajemství. Jedná se po letech o první velký návrat ke známé postavě, která na televizních obrazovkách už desítky let baví malé i velké prostřednictvím známého večerníčku Krkonošské pohádky. Kromě výpravy za pokladem a tajemným vládcem hor Krakonošem čeká na diváky podle tvůrců humor, napětí, láska a samozřejmě plejáda oblíbených herců v hlavních rolích.

„Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ říká režisér Peter Bebjak. Štáb se objevil třeba v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních v okolí Blanska, ve skanzenu Veselý kopec a v Úštěku. Pro pohádkový zámek Hůrka, v němž se odehrává velká část děje, využili tvůrci lokace hradů Kost a Sovinec a zámků Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí.

Krakonošovo tajemství

„Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Pro mne je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,“ doplňuje představitel Krakonoše David Švehlík.

Diváci se dočkají ale i dalších pohádek. 26. prosince televize reprízuje loňskou premiéru O vánoční hvězdě. Na obrazovce nebudou chybět tradiční štědrovečerní Pelíšky, komedie Samotáři, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Postřižiny či na Samotě u lesa.
Chybět nebude také Pyšná princezna, oba díly Anděla Páně, Čertí brko, Dvanáct měsíčků. Korunní princ či Lotrando a Zubejda.

Televize divákům samozřejmě ani letos neodepře tradiční Adventní koncerty ČT, které prostřednictvím obrazovky pomáhají už léta potřebným organizacím.

Na ČT2 se objeví premiéra dokumentu České Vánoce o sváteční tradici v našich končinách v průběhu dvacátého století. Dvojka nabídne také tradiční biblické příběhy v několika tématických filmech a pořadech a tradiční hollywoodské filmové perly prověřené časem. Namátkou třeba Prázdniny v Říme, Valmont, Někdo to rád horké či Tootsie.

Dokument Sto let českých Vánoc

Vánoční program čeká i na diváky ČT ART a dětského Déčka. Na Artu budou Vánoce tradičně především ve znamení koncertů. K vidění bude ale i dokument o legendárním architektovi Adolfu Loosovi.
Déčko kromě televizního programu přináší tradičně Adventní kalendář, který už po dvanácté zkracuje dětem a celé rodině čekání na Ježíška.

Vánoční čas přinese i jednu exkluzivní předpremiéru na Silvestra. Jedná se o první díl osmidílného komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! od scenáristy a režiséra Jana Prušinovského, který má na kontě třeba úspěšný seriál Most!.

Na Nový rok si svou televizní premiéru odbude Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Film získal 8 Českých Lvů a diváckou cenu na karlovarském festivalu. Film nabídne nejen vyprávění o zrodu mimořádného sportovce a jeho cestě k dnes již neopakovatelnému úspěchu, je rovněž emotivním příběhem osudového setkání a celoživotní lásky dvou lidí, kterou nedokázaly zlomit ani sportovní nebo životní prohry.

Česká televize také ve vánočním čase zve diváky do kina. Před první adventní nedělí bude mít v kinech premiéru komedie Vánoční příběh. Jde o komedii odehrávající se během Štědrého dne, v níž několik hrdinů prožije opravdu nevšední a nezapomenutelné Vánoce. Snímek bude plný nečekaných situací a emocí, dojemných chvil a zábavy, s jedinečným obsazením hereckých hvězd, poprvé společně v jednom filmu.
Hlavní roli ztvárňuje již v šestém režisérčině snímku Karel Roden, který se zde objeví v nové, zajímavé poloze. Jeho matku, slavnou herečku, hraje Jiřina Bohdalová. Po letech film spojí i komediální dvojici Oldřich KaiserJiří Lábus. V dalších hlavních rolích zazáří Jana Plodková, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Vladimír Polívka, Jan Nedbal, Sára Sandeva, Máša Málková, Václav Neužil, Jitka Sedláčková nebo Pavel Kříž.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Bioscop, Česká televize, Europeana Production, CinemArt © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast