Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Držte si klobouky, první ukázka z pátého Indiana Jonese je tady (trailer)

Komplikované natáčení, zranění Harrisona Forda a lockdowny způsobily, že Indiana Jonese a disk osudu uvidíme až v příští rok v červnu, tedy více než dekádu poté, co studio Disney na postavu získalo práva. Bylo to dlouhé čekání, nyní se ikonický archeolog ale konečně představuje v první ukázce a jeho představitel ukazuje, že na to stále má. Epické záběry na sebe vrší jako když bičem práská.

Když v roce 2008 vtrhnul do kin rozporuplně přijaté Království křišťálové lebky, obecně se předpokládalo, že klobouk a bič v případném dalším filmu převezme dobrodruhův filmový syn s tváří Shiy LaBeoufa. Nakonec se tomu tak z různých důvodů nestalo. Představitel Indyho Harrison Ford mezitím oslavil osmdesátku, bezpečně tedy lze říct, že šestý díl již se mu chtít natáčet nebude. Chicagský rodák navíc v rozhovorech, ve kterých si velmi rád nebere servítky, často opakovává, že nejslavnější filmový archeolog odejde na věčnost s ním, a rád se i vymezuje vůči případným možným náhradníkům v této roli.

Naposledy takhle smetl ze stolu jméno Chrise Pratta, který byl v uplynulých letech s rolí spojován a dle svých vyjádření se jí sám vůbec nebránil. Fordovo vyjádření si nicméně herec vzal zjevně k srdci, protože v podcastovém rozhovoru před pár dny uvedl, že obří tlak ze strany fanoušků a případné strašení duchem Harrisona Forda mu za roli Indyho nestojí, pravděpodobně by ji tedy odmítl.

Internetem se v posledních týdnech ozývaly i drby o tom, že testovací projekce pátého Indyho dopadly katastrofálně, a že po vzoru nelibě přijímaného aktuálního trendu by měl hrdina na konci předat žezlo, klobouk a bič ženské následovnici, konkrétně řečeno své vnučce v podání Pheobe Waller-Bridge. Sám režisér James Mangold ovšem tento týden obě fámy na Twitteru osobně vyvrátil jako výmysl trolů.

Už teď je ale každopádně jisté, že studio Disney jednu ze svých nejlukrativnějších sérií nenechá nevytěženou dlouho. Na pátého Indyho by měl navázat blíže nespecifikovaný seriál pro Disney+; spekuluje se o prequelu z Indyho dětství, šlo by tedy v podstatě o remake televizního Mladého Indiana Jonese, který se kdysi natáčel i v Praze.

Trailer potvrdil, že se dočkáme tradiční dobrodružné jízdy. Natáčení probíhalo mj. v New Yorku nebo britském městečku Grosmont, kde tamní obyvatelé vídali Forda ve volném čase jezdit na kole. Filmaři po pár dnech natáčení zapálili několik ohňů na hradě Bamburgh a nechali po kolejích prohánět vlak označený hákovými kříži, dost možná se zde tedy natáčela scéna z úvodu filmu, kde by měla hlavní hvězda být pomocí CGI a technologie deepfake omlazena do věku původní trilogie, kdy ještě Indy bojoval s nácky. Aktuální pátý díl by se pak měl posunout v čase do šedesátých let, do období studené války.

Za kamerou vůbec poprvé nestojí Steven Spielberg, který na pětku dohlížel pouze jako producent a režii přenechal zkušenému Jamesi Mangoldovi, který má za sebou takové pecky, jako je Logan nebo Le Mans ’66. Skvělá zpráva je, že hudbu opět složí kultovní skladatel John Williams, který nedávno oslavil devadesátku a mělo by tak jít o jeho poslední soundtrack.

Ze starých filmů se vrací i John Rhys-Davies jako arabský side-kick Sallah; kromě Forda a Waller-Bridge se ve filmu objeví i Antonio Banderas, Toby Jones nebo Mads Mikkelsen v záporné roli.

Indiana Jones a disk osudu by měl mít v Česku premiéru 29. června 2023.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney, Falcon, audio: Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast