Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Herecký koncert Brendana Frasera je polovina úspěchu Velryby

Nejvíc smutno mi bylo při nudných kapitolách, ve kterých autor jen popisuje velryby, protože se snaží zamaskovat svůj smutek,“ recituje pasáž své oblíbené eseje hlavní hrdina dramatu Darrena Aronofskeho, který po velkém úspěchu na loňském festivalu v Cannes konečně vstupuje do českých kin. Učitel Charlie si mantru opakuje vždycky, když je mu zle. Děje se to často, protože na bedrech tahá nejen smutný životní příběh, ale i dvě stě kilo tuku.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Brenaissance[/pullquote]Tučný podíl na rezonanci Velryby bezpochyby má osobnost Brendana Frasera. Comeback někdejšího akčního hrdiny, který se v jednu dobu musel potýkat se smrtí maminky, chorobou hlasivek a sexuálním obtěžováním vlivným producentem, příběhu jen nahrává a přidává mu na síle.

Je bez pochyby, že kdyby byl do role Charlieho obsazen někdo neznámý, Velryba by ztratila něco na svém kouzlu a dost možná i proplula pod radarem mnohých diváků. Příběhy podobné mediálně skloňované „brenaissanci“ miluje nejen Hollywood a oscarová Akademie, ale i diváci.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jste to, co jíte?[/pullquote]Fraserův životní výkon a charisma pod obrovskou slupkou prostetického make-upu bez debat drží Velrybu nad vodou. Jeho Charlie má stejnou jiskru v oku, jako kdysi hrdinové Rick O’Connell nebo George z džungle, jen ji topí v moři tuku. Bez pomoci se nezvedne z gauče, při každém nádechu děsivě sípá a při smíchu se dávivě rozkašle. Není přitom nešťastný kvůli své tloušťce. Je tlustý kvůli svému neštěstí.

Chorobným přežíráním, které je ve filmu zachyceno opravdu hororově, vlastně Charlie pomalu páchá sebevraždu ve snaze jít tam nahoru za svou zesnulou láskou. Daří se mu to, protože jeho tělo už vydrží jen asi týden, přičemž tahle časovost tíživě prostupuje každou ubíhající minutou filmu.

Charlie mezitím vzbuzuje nejen empatii, ale i lítost či odpor, kvůli čemuž si Aronofsky i jeho novinka dle některých kritiků vysloužili kontroverzní fatfobickou nálepku. Je na vás, jak se rozhodnete jeho příběh vnímat. Velryba každopádně není jen o tloušťce a přijetí člověka ukrytého v tak morbidně obézním těle sebou samým a ostatními. Tematizuje toho mnohem víc.

velryba

Hong Chau jako ošetřovatelka Liz (foto: Aerofilms)

Velryba je jedním z civilnějších filmů Darrena Aronofskeho, jakkoli rukopis svého režiséra ale nezapře. Dramatické scény dovede vystavět i bez hudebních berliček, emocionální kalkul a patos s výjimkou samotného konce dávkuje snesitelně. Finální scéna v kontrastu s dosavadní subtilností filmu všem divákům nesedne; všem se jim ale neochvějně zaryje do paměti a vyloudí i spoustu slz.

sadie-sink-velryba

Sadie Sink jako Ellie (foto: Aerofilms)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jablko padlo daleko[/pullquote]Film nezapře svou divadelní předlohu. Celý děj se odehrává v jediném bytě, kde se u Charlieho postupně a opakovaně střídá několik hostů, jako je mladý misionář, kamarádka a pečovatelka nebo šestnáctiletá dcera. Ellie s tváří Sadie Sink je nejen plná odporu vůči tátově tloušťce, ale i vzteku a lítosti vůči jemu samému, protože se kdysi zamiloval a rodinu musel opustit.

Na interakce těch dvou se nedívá lehce. Jakkoli divák chápe Ellinu bolest a pocit zrady, sledovat ji mluvit se srdečným a takřka nehybným Charliem je jako sledovat kluka s lupou pomalu pálit mravence. Tím spíš, že jeho reakcí na nelítostně zraňující slova bývá dojetí nad tím, jak moc je Ellie úžasná.

Charlieho neochvějná láska, optimismus, víra v lidi a snaha napravit chybu jsou samozřejmě krásným poselstvím. Vzhledem k Elliinu extrémně toxickému chování ale nechtěným vedlejším účinkem téhle dějové linky je i problematická pointa o nutnosti odpuštění a bezpodmínečné lásky vůči našim agresorům.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Velryba (2023)

Hutné drama o dvousetkilovém muži snažícím se usmířit s dcerou předtím, než se přecpe k smrti, je jedním z civilnějších filmů Darrena Aronofskeho. Velkou část diváků poctivě dojme, někteří jeho hru o emoce nepřijmou. Film se ale zapíše především jako herecký koncert Brendana Frasera, jehož příběh a comeback filmu dodává polovinu jeho vorvaní váhy.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Aerofilms 2023

Velryba / The Whale
Premiéra: 23.02.2023, Aerofilms
Režie: Darren Aronofsky
Scénář: Samuel D. Hunter, Samuel D. Hunter (divadelní hra)
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Rob Simonsen
Hrají: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton, Sathya Sridharan, Huck Milner
Produkce: Darren Aronofsky, Jeremy Dawson, Ari Handel
Střih: Andrew Weisblum
Zvuk: Craig Henighan, Skip Lievsay, Drew Kunin
Scénografie: Mark Friedberg
Masky: Judy Chin, Adrien Morot, Anne Marie Bradley
Kostýmy: Danny Glicker

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast