Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zážitek s oceňovaným filmem Tmání v pražském filmovém muzeu NaFilm

Co se děje v hlavě mladého člověka, který prožívá depresi? A existuje cesta, jak se dostat z těchto stavů ven? O tom vypráví autobiografický animovaný snímek Tmání, vytvořený pro médium virtuální reality. Režisér Ondřej Moravec v něm zpracoval svůj vlastní příběh boje s psychickou nemocí. Nyní můžete film vidět v zážitkové instalaci v pražském filmovém muzeu NaFilm.

Tmání (foto: Frame Films)

Pro Tmání jsme se rozhodli vytvořit zážitkovou instalaci, která stejně jako celé naše muzeum v sobě spojuje analogové a digitální média. Prožitek vznikající ve virtuálním světě za pomocí nejnovější technologie virtuální reality bude dotvářen v jedinečném prostoru založeném na hmatových vjemech,“ říká Adéla Mrázová, kurátorka a zakladatelka muzea NaFilm, kde bude film k vidění od 17. března až do konce září.

VR snímek Tmání má za sebou už řadu prvenství: je to první animovaný VR projekt podpořený Státním fondem kinematografie, dále první český VR film, který byl uveden na prestižním festivalu v Benátkách a první VR projekt, který byl uveden v soutěžní sekci Česká radost na MFDF Ji.hlava. Nejnověji byl film oceněn na festivalu v Soluni. Jde také o první VR projekt nominovaný na cenu České filmové a televizní akademie Český lev.

O poutavé a originální výtvarné zpracování příběhu se postarala animátorka Bára Anna Stejskalová (nominovaná na Českého lva 2020 za snímek Jsme si o smrt blíž), do světa film vypravila producentka Hana Blaha Šilarová (Vyšetřovatel, Skutok sa stal). Film vznikl v produkci společnosti Frame Films, koproducenty jsou NowHere Media (DE) a Brainz Immersive (CZ).

O Tmání jsem přemýšlel hned od momentu, kdy jsem se před sedmi lety začal zajímat o virtuální realitu. Od začátku zde byla idea vytvořit simulaci toho, co se děje během deprese člověku v hlavě,“ vysvětluje zrod projektu Ondřej Moravec. „Od svých přátel jsem totiž za těch více než 13 let, co mě deprese pravidelně navštěvuje, mnohokrát slyšel – já si nedovedu moc představit, co prožíváš. VR se tedy stalo skvělým prostředkem, jak na tuto otázku odpovědět lépe než bezradným mlčením. Z počátku jsem se zdráhal být i protagonistou příběhu, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že zhmotňovat umělecky depresi někoho jiného, by bylo pro mě nemožné. A tak jsem se vydal na dlouhou cestu osobního psychického „coming outu“, na které se TMÁNÍ stalo zásadním milníkem,“ dodává Moravec.

Ondřej Moravec

Lidé se mě také ptají, zda si myslím, že film lidem pomůže? Byl bych za to samozřejmě rád, ale ani skvělé nové technologie jako VR nejsou bohužel magické objekty s nadpřirozenou silou. Doufám tedy, že náš projekt alespoň ukáže lidem, kteří se s depresí nějak potkali, že v tom nejsou sami a že z temného labyrintu mysli vedou cesty ven. A to není málo,“ říká Ondřej.

Tmání (foto: Frame Films)

Deprese patří mezi nejčastější duševní poruchy. U každého pátého člověka se alespoň jednou za život objeví klinicky významná porucha nálady. Každoročně jí onemocní kolem 5 % obyvatelstva různého věku, ženy asi 2x častěji než muži. K červenci 2022 bylo v českém registru ambulantní psychiatrie evidováno téměř 60 000 dětí a náctiletých do 18 let, které vyhledávají pomoc odborníka. Podle odhadů je však počet dětí, které pomoc potřebují, daleko větší. Terapeuti, psychologové a psychiatři z Národního ústavu duševního zdraví a Národního pedagogického institutu upozorňují na to, že počet dětí s psychickými problémy vzrostl v době pandemie až desetinásobně.

Projekt má také edukativní rozměr – nabízí speciální edukační programy pro školy, s připravenými manuály pro učitele a pracovními listy studenty.  Součástí každé takové projekce je workshop a moderovaná diskuze s terapeutem/terapeutkou. Na vybraných projekcích je součástí také debata s autorem a protagonistou Ondřejem.

Kromě pražského muzea NaFilm https://www.nafilm.org/ je Tmání nyní k vidění také v Uměleckoprůmyslovém mDvauzeu v Brně (do 23. 4., viz  TMÁNÍ – Moravská galerie (moravska-galerie.cz) a od 23. do 30. března bude film v pražské Galerii Lucerna v rámci festivalu Jeden svět (Tmání · Jeden svět 2023 (jedensvet.cz). Aktuální informace je možné nalézt na webu darkeningvr.com.

-red-
zdroj: H. Petrželková
foto/video: Frame Films, NaFilm © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast