Historky z natáčení a malý primitiv ve velkých dějinách – Na ČT startuje Volha

Na obrazovky České televize vstupuje nová pětidílná minisérie, která nejen že svérázně nahlédne pod oponu natáčení jejích pořadů v minulém režimu. Kromě jen ztěží uvěřitelných historek z natáčení černohumorně vypráví ale i příběh jednoho malého primitiva ve velkých dějinách. Sobecký řidič Standa Pekárek s tváří Kryštofa Hádka je prospěchář, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzin, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává spolupracovníkem StB s krycím jménem Volha, který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry z řad showbyznysu a pracovníků televize.

Nám se ta knížka líbila hlavně tématem a pak svérázným a dobře odposlouchaným jazykem doby. Tohle autor předlohy Karel Hynie trefil parádně,” vypráví producent Josef Viewegh, proč se vlastně tvůrci rozhodli adaptovat Volhu pro televizi. “Román je celkem obsáhlý, takže jsme s Honzou vyškrtali kapitoly, které se v příběhu dostaly za rok 1990. Rázem ubyla čtvrtina knihy. Věděli jsme ale, že některé scény se budou muset dopsat. Zavrhli jsme tedy filmovou verzi a rozhodli se pro podobu televizní minisérieTelevize nás baví. A i když Volha není jen příběhem o ní, tak se odehrává v kulisách někdejší Československé televize,” dodává.

Televarieté

Hlavní antihrdina se jako řidič Československé televize dostane i do zákulisí zábavných pořadů, které se na obrazovkách objevovaly v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, a seriál již od prvních vteřin zajímavě kombinuje skutečné archivní záběry s nově natočenými rekonstrukcemi. Devizou seriálu tak pro diváky může být i to, že tvůrci prostřednictvím Volhy znovu vdechli život třeba seriálu Taková normální rodinka nebo pořadu Sejdeme se na Vlachovce.

Ta iluze byla někdy natolik dokonalá, že jsme i schválně museli archiv od nově natočeného materiálu nechat trochu odlišný, protože by se úplně ztratil ten pocit autentičnosti dokumentárních historických záběrů,” vysvětluje dramaturg a střihač Petr Pauer. “Pro mě to byla spíše formální výzva,” usmívá se režisér a scenárista Jan Pachl, producentem zmíněný Honza. “Zajímalo mě, jak se postava Standy Pekárka bude chovat za kulisami estrád a pořadů, které si doteď vlastně pamatujeme všichni. Nešlo o to je detailně reprodukovat, spíš o to nahlédnout za jejich dekorace. A jakousi uměleckou výzvou pak bylo, abychom to natočili tak, aby měli diváci pocit, že se s námi na chvíli propadli v čase,” vysvětluje

Od dubna v této souvislosti diváci mimochodem budou v iVysílání České televize tyto archivní pořady dohledat.

Volha

Štika v rybníce

S nástupem normalizace v Československé televizi kontrola Státní bezpečností sílila. Příslušníci měli pod drobnohledem hlavně ty zaměstnance, kteří se pracovně podíleli na živém vysílání a přímých přenosech. Také chtěli mít přehled o těch, kteří vyjížděli na zahraniční pracovní cesty. Státní bezpečnost si proto od sedmdesátých let vytvářela mezi zaměstnanci důkladnou síť tajných spolupracovníků, kteří měli za úkol získávat informace o protisocialistické činnosti svých kolegů. To se pro sobeckého burana, který reálným socialismem proplouvá jako štika rybníkem, ukáže jako parádní příležitost.

Navzdory tomuto reálnému zasazení jsou postavy v seriálu fiktivní, tedy až na dvě výjimky. Jedna role se jmenuje Pavel Landovský a druhá Karel Gott. Vymyšlený je i ústřední agent Volha, byť jeho otisk svým způsobem podle tvůrců máme v sobě všichni.

Hajzlík metaforou češství

Režisér se zpátky se svým názorem na hlavního antihrdinu určitě nedrží. “Standa Pekárek je dement, co si budeme nalhávat. Myslí jen sám na sebe a na svůj prospěch. Jedná bez ohledu na to, jestli někomu ublíží, nebo ne. Takových Pekárků kolem nás už bylo a pořád ještě hodně je,” zamýšlí se nad hajzlíkem, který sbírá podpisy slavných, přitom ale neváhá je udávat StB. “On je pro mě vlastně jakousi metaforou češství. Jestli je sympatický, to si ale diváci musí rozhodnout sami.”

Absolutně postrádá morálku, ale nějaká malá část dobra v něm určitě je. I když se hůř hledá. I kamarádství považuje za další způsob, jak dosáhnout svého,” dokresluje jeho představitel Kryštof Hádek. “Hrát záporáky je nejen zábavné, ale jsou i divácky atraktivnější. Neztotožní se divák lépe právě s jejich nedokonalostí?” “Měl jsem strach, aby se nestal hrdinou v pravém smyslu toho slova,” dodává režisér. “Standa Pekárek je totiž zábavný, všem kolem sebe vypráví vtipy. Navíc Kryštof Hádek ho skvěle hraje, dobře se na něho dívá a dobře tím příběhem svoji postavu vede, takže jsme měl obavu, aby se z něho ten kladný hrdina nestal. Naštěstí to tak nedopadlo.” 

Jak šel čas

Byť tvůrci vynechali části knihy odehrávající se po Revoluci, protože o 90. letech toho podle jejich názoru bylo již natočeno až až, příběh pěti dílů seriálové Volhy se má odehrávat během několika let, během kterých Pekárek na své kolegy donášel. “Kryštof Hádek je jedním z nejlepších herců, navíc je schopný naprosto uvěřitelně zahrát postavu, která v příběhu prožije tři dekády,” pochvaluje si Viewegh. “Samozřejmě, že s fyzickým stárnutím mu pomohli maskéři, ale on postupně stárne i tím, jaké sbírá životní zkušenosti.”

Takový rozptyl se samozřejmě ukázal jako velká výzba pro rekvizitáře, maskéry a kostyméry. Bylo potřeba více než sto dobových automobilů, pro minisérii probíhal i výkup dobového oblečení, kterého se sešlo tolik, že vyšlo zhruba na pět set kostýmů. Celkově jich bylo použito asi dva a půl tisíce.

Jenom pro Kryštofa Hádka pak kvůli stárnutí jeho postavy vytvořili maskéři tři paruky, přičemž výroba jedné trvala zhruba sto padesát hodin. Celkově bylo vyhotoveno třicet kotlet, sedm paruk, dvacet knírů, dva plnovousy a dvě brady. Pro menší role a komparzisty pak dalších asi sto dvacet masek. “Celkově jsem vystřídal tři masky, protože moje postava Standy Pekárka prochází v seriálu asi třicetiletým časovým obdobím. Když jsme ho pak potřebovali udělat starším a maskér Martin Valeš mi na obličej lepil silikonové vrstvy kvůli vráskám, seděl jsem u něj v křesle i tři hodiny,” vypráví herec.

Volhu uvidíte na obrazovkách České televize vždy v neděli od 2. dubna.

-red-
zdroj: Česká televize
foto/video: ePress ČT © 2023