Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm ocenil Alfonse Mensdorfa-Pouillyho. Kdo je hrabě, který animoval Pata a Mata?

V rámci zahájení letošního Anifilmu byla předána Cena za celoživotní přínos animovanému filmu. Od festivalu si ji tentokrát odnesl animátor a výtvarník Alfons Mensdorf-Pouilly, při předávání nonšalantně vtipkující o tom, jak ho těší, že cenu nedostává in-memoriam. Zajímavostí je, že rodák z Českých Budějovicích pochází z významné šlechtické rodiny s lotrinskými kořeny; je tak asi jediným hrabětem, který pracoval na Patovi & Matovi.

Mensdorf-Poully při práci

Mensdorf-Pouilly se narodil v roce 1948, studentská léta ho zavedla Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze na Žižkově. Do doby, než se věnoval animovanému filmu, působil jako rekvizitář v Československé televizi, brigádník v loutkovém studiu nebo jako průvodce na hradě Zvíkov.

V roce 1969 se připojil k ateliéru Jiřího Trnky a animovat začal v průběhu sedmdesátých let. Začínal jako animátor ploškové animace, záhy ale přešel k loutkám, na které se začal specializovat. Působil v AIF Studiu, kde pracoval například na sérii Jája a Pája a také zde poprvé přišel do styku s Patem & Matem, se kterými následně strávil téměř čtyři desítky let. Jedna z epizod na které pracoval, Cyklisti (1992), byla nominována do soutěže na festival v Annency.

Zimní radovánky Pata a Mata

Specializoval se především na scény, kde se loutky nachází venku. Jeho styl se vyznačuje precizností a důsledností, s jakými k loutkové animaci či animovaným předmětům přistupuje. Navazuje na to nejlepší z české animační školy, ale nebrání se ani moderním postupům či experimentům.

Mimo zmíněné seriály z jeho rozsáhlé tvorby můžete znát například Zaniklý svět rukavicJak to chodí u hrochů, z celovečerních filmů Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z YorkuKrysařeFimfárum Jana Wericha či Jedné noci, v jednom městě. Kromě Jana Baleje a Jiřího Barty spolupracoval se Zdeňkem Smetanou, Ivanem Renčem, Stanislavem Látalem, Vlastou Pospíšilovou, Michalem Žabkou nebo Katariinou Lillqvist.

Dobrodružství Robinsona Crusoea, námořníka z Yorku

Hned několik snímků, na kterých pracoval, je na Anifilmu právě k vidění. Jejich přehled najdete zde.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Anifilm © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast