Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Národní filmový archiv slaví 80. výročí své práce a spouští nový web

Národní filmový archiv, jehož posláním je péče o české audiovizuální dědictví, si letos připomíná osmdesát let od svého založení. Součástí jeho sbírky jsou nejen audiovizuální díla a záznamy od konce 19. století až po současnost, ale i písemné dokumenty vztahující se k audiovizi, zvukové záznamy a metadata. Ke svému výročí Národní filmový archiv připravil nový web: představuje na něm mimo jiné také osm vybraných sbírkových předmětů, dokládajících pestrost a rozmanitost archivní sbírky.

Nový web Národního filmového archivu

„Všude kolem nás se každou chvíli slaví nějaká výročí. I pro nás je to příležitost, jak veřejnosti připomenout, že tu je instituce, která se soustavně a profesionálně stará o významný segment naší kulturní historie. Chceme, aby byla pro dnešní i pro budoucí generace otevřená, živá a přístupná. Filmy a další archiválie tedy nejen shromažďujeme, katalogizujeme, archivujeme, restaurujeme, digitalizujeme, ale také zpřístupňujeme. Archiv, který se nestará o to, aby byl dostupný všem, by se mohl stát zbytečným, a to nechceme,”  objasňuje Michal Bregant, generální ředitel Národního filmového archivu.

I státní instituce musí komunikovat s veřejností srozumitelně, a proto nová webová prezentace nyní nabízí přehlednou a vizuálně zajímavou formou ucelené informace o činnosti Národního filmového archivu, o jeho sbírce, o službách, které poskytuje, a také o aktualitách z oblasti audiovizuálního archivnictví. Uživatelé zde najdou i program kina Ponrepo, které je součástí této instituce. Právě program kina byl na dosavadním webu nejvyhledávanějším tématem. Nový web funguje i jako virtuální brána do Knihovny Národního filmového archivu, kterou procházejí mj. zástupy studentů a studentek, kteří vědí, že odsud se dostanou jak ke zdigitalizovaným časopisům a knihám, tak k opravdu velkému množství online informačních zdrojů.

Postřižiny: Trailer jednoho z řady restaurovaných titulů Národního filmového archivu:

„Web je pro nás jedním z prostředků, jak veřejnosti představit nejen naši bohatou sbírku, ale také lidi, kteří se o ni starají. Naše prezentace je velmi inkluzivní, protože pracujeme týmově. Nezáleží tolik na pozici, jakou zaměstnanec či zaměstnankyně zrovna zastávají, ale na tom, do jaké míry dokáží spolupracovat, sdílet své znalosti a zkušenosti,” říká k novému webu vedoucí PR Jana Lohrová.

Nový web vznikl ve spolupráci s kreativním studiem Porta Design. Na přípravách se interně podílela řada zaměstnanců a zaměstnankyň archivu. Nové webové stránky budou sloužit jak expertům z oboru, tak široké veřejnosti – protože tak je zaměřený i Národní filmový archiv.

Z adresy www.nfa.cz se kdokoli snadno dostane na kterýkoli z dalších webů, které Národní filmový archiv spravuje, ať už je to e-shop, digitální knihovna, Filmový přehled a další. Webové stránky jsou plně responzivní, přístupné ze všech mobilních zařízení.

Součástí sbírkového fondu NFA je i rozsáhlý archiv plakátů

Osmdesát let práce filmového archivu je také svědectvím o vývoji kulturní politiky na našem území. Archiv vznikl v roce 1943, tedy za Protektorátu Čechy a Morava. Po válce ho významně poznamenal dramatický společenský vývoj a poúnorová politika, která si chtěla přisvojit i kulturní paměť. Ve filmovém archivu postupně vykrystalizovaly nejdříve citové, později i profesionální vztahy k filmovému dědictví, díky nimž zůstala archivní sbírka ucelená a nebyla ani cenzurována ani později privatizována. Velkou zásluhu na tom má Vladimír Opěla, který v archivu pracuje od roku 1964 a od devadesátých let byl jeho ředitelem. V současnosti se Národní filmový archiv zaměřuje na zpřístupňování sbírky a informací o ní, rozvíjí nové směry v budování sbírky, je aktivní v mezinárodní spolupráci v rámci světové federace filmových archivů FIAF i evropské asociace ACE.

-red-
zdroj: NFA
foto/video: NFA, Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast