Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejočekávanější filmy léta 2023 (přehled a ukázky)

Studia nám toho na jaře příliš mnoho nenabídla, o to zajímavější jsou letošní prázdniny. Ty totiž nabízí opravdovou nálož velkých studiových filmů. Ale máme tu i pár tipů na menší zajímavé festivalové filmy. V čele checklistu letošního léta stojí určitě filmy jako Oppenheimer, Barbie, Mission: Impossible: Odplata, Gran Turismo, Vocasy na tripu nebo Blue Beetle. Ale nejen ty. Podívejte se na náš přehled čtrnácti titulů, ve kterém si určitě vyberete i vy.

Oppenheimer
(Nový film Christophera Nolana od 20. července)

Velmi očekávaný příběh otce atomové bomby a zákulisí závodů ve zbrojení za 2. světové války. Nolan slibuje netradiční zpracování (nejde o klasický životopisný film) a také výjimečnou technickou stránku zpracování včetně prvního užití černobílého filmu pro IMAX.

Mission: Impossible Odplata – První část
(Tom Cruise překoná sám sebe 13. července)

Tom Cruise je záruka dobré a klasické filmové zábavy. Stejně jako Nolan stále razí teorii, že klasické natáčení a použití co nejmenšího množství počítačových triků, dělá z jeho filmů v dnešní době výjimečné zážitky. Ostatně stačí se podívat na video ze zákulisí natáčení jedné akční scény a pochopíte.

Barbie
(Hi Barbie, Hi Ken! uslyšíme už 20. července)

S Christopherem Nolanem změří síly ve stejném termínu růžová panenka od Mattela. A kdyby to nebyla právě ona, možná bychom dokázali tipnout, kdo tenhle souboj vyhraje. Takhle ale nevíme. Barbie totiž kromě obecné oblíbenosti této globální hračky hraje i na silné herecké obsazení snů. Kdo by odolal Margot Robbie a Ryanu Goslingovi? My rozhodně ne…

Gran Turismo
(Konzole a volant do ruky od 10. srpna)

Dle trailerů vypadá tenhle projekt zatraceně sexy. Vychází ze skutečného příběhu a sleduje mladého teenagera, který je posedlý hraním závodní videohry a postupně využívá své dovednosti s konzolí na skutečnou závodní dráhu s nadějí, že se stane profesionálním závodníkem. Může to být skvělé a může to být taky průšvih. Modlíme se za to první.

Vocasy na tripu
(Nejsprostší čoklové, co znáš od 17. srpna)

Jestli jste ještě neviděli dabovaný (ano, čtete správně), skvěle nadabovaný, ne, výtečně nadabovaný trailer k Vocasům na tripu, okamžitě to napravte! Tohle totiž není klasický rodinný filmeček o roztomiloučké psí partičce, jakých už jsme viděli tucet. Tohle bude taková psí Pařba ve Vegas… (ale bez Vegas). Velmi se těšíme na tuto novou komedii, která opravdu není pro děti…

Blue Beetle
(Tak pojď, broučku do kina od 17. srpna)

Mexický puberťák a vtipálek Jaime Reyes, kterému zvláštní schopnosti propůjčuje propojení s mimozemským skarabem, se ve svém modrém kostýmu na stránkách komiksů objevuje od roku 2006, většina diváků o něm ale pravděpodobně při sledování traileru slyšela poprvé. Postava Blue Beetla se přitom na stránkách v různých verzích objevuje už od 30. let minulého století a spolupracuje v nich nejen s týmem Teen Titans, ale i samotnou Justice League. Tak uvidíme, jestli tenhle brouček uspěje lépe, než průšvihový Flash.

Meg 2: Příkop
(Žádné prudké pohyby a bude to dobrý! od 3. srpna)

Tohle bude kvalitka. Jestli se vám stýská po Žralokonádu, pojďte do kina na jeho intelektuálnější verzi s nestárnoucím svalovcem Jasonem Stathamem v hlavní roli. Lodi, ponorky, šlapadla a mega žraloci. Ideální filmeček před vaší dovolenou v Chorvatsku. Dobrodošli! Chramst!

Želvy Ninja: Mutantí chaos
(Pizza a Katany už 3. srpna)

Leonardo, Donatello, Michelangelo a Rafael se vrací do kin již v několikáté verzi svých úžasných a vtipných dobrodružství. Trailer na nové zpracování nás zaujal zejména výtvarnou stránkou, která si zjevně bere inspiraci z animovaných Spider-Manů. Proč ne? Odklon od počítačově nudné animace zaznamenal úspěch i u nedávného pokračování Kocoura v botách.

#annaismissing
(Anna se ztratí 10. srpna)

Thriller #annaismissing je volným filmovým pokračováním úspěšného seriálu #martyisdead ověnčeného International Emmy Award 2020. Minout bychom jej neměli, protože za ním stojí tým produkční společnosti Bionaut Vratislava Šlajera, Jakuba Košťála, Milana Kuchynky a režiséra Pavla Soukupa. Málokterý tým z Česka byl tak úspěšný na mezinárodním poli.

Equalizer 3: Poslední kapitola
(Denzel nám to vysvětlí ručně a stručně 31. srpna)

Denzel Washington je legenda a legenda se vrací v plné síle. Na úplném konci letošních letních prázdnin uvidíme Denzela naposledy jako brutálního Roberta McCalla, který bojuje za spravedlnost. Očekávané finále série Equalizer podle tvůrců opět nebude mít hranice. Tak uvidíme.

Minulé životy
(Pojďme se od 27. července dojmout)

Debutující americká režisérka korejského původu Celine Song ohromila se svým debutem diváky na festivalech Sundance,  Berlinale a před pár dny také ve Varech. Její citlivá moderní romance se teď podívá i do českých kin. Příběh spisovatelky Nory a jejích dvou lásek, té dětské (Hae-Sunga) i té dospělé (Artura), odehrávající se napříč desetiletími i několika kontinenty, si klade otázku: „Co by bylo kdyby?“

Brutální vedro
(Bude v Praze abnormální hic i 31. srpna?)

V těchto dnech venku, ale na konci srpna i v kinech nám bude Brutální vedro. Novinka režiséra Alberta Hospodářského uspěla v letošní varské soutěži Proxima. Získala Zvláštní uznání. Příběh mladého Vincka na pozadí světa, který schvacuje nesnesitelné vedro nabízí odpověď na otázku, při jaké teplotě se začínají roztékat lidské charaktery…

Pavučina
(10. srpna se začneme bát i vlastních rodičů)

Jaké by to bylo léto bez slibného hororu? Osmiletého Petera trápí záhadné, neustálé ťukání, ťukání ze zdi jeho ložnice – ťukání, o kterém jeho rodiče tvrdí, že se mu jen zdá. Jak se Peterův strach stupňuje, věří, že právě jeho rodiče by mohli skrývat strašné, nebezpečné tajemství. A co může být pro dítě děsivější než tohle?

ONEMANSHOW: The Movie
(Kazmovina na plátně už 17. srpna)

Nemůžeme samozřejmě opomenout ani Kazmův film, na který se jeho fanoušci těší řadu měsíců. Před pár dny při představování své novinky způsobil milovaný i nenáviděný bouřlivák rozruch přímo na festivalu ve Varech. Co nakonec z tohoto projektu, který si v utajování podrobností nezadá s Marvelovkami, vyleze, uvidíme už v srpnu v kinech.

-red-
foto/video: CinemArt, Vertical Entertainment, Falcon, Bionaut, Aerofilms, Artcam, Bontonfilm © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast