Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Přání: Mrkněte s námi do dabingu nové kreslené disneyovky (video)

Animovaná muzikálová pohádka Přání vznikla k oslavě stých narozenin studia Disney a měla by navazovat na tradici těch nejlepších kreslených pecek našeho dětství a dospívání. Už čtení synopse příběhu ostatně tak trochu zní jako celovečerní adaptace písně When You Wish Upon A Star, která se původně objevila v Pinocchiovi z roku 1940 a disneyovky provází jako podkres úvodní znělky se zářícím hradem, kterou zná každý divák. Film diváky vezme do kouzelného království Rosas. Bystrá idealistka Aša zde vysloví tak mocné přání, že ho vyslyší samotná vesmírná síla v podobě malé koule s neomezenou energií, které se říká Hvězda. Spolu se ty dvě pak po boku hláškujícího kozlíka postaví nejhrozivějšímu nepříteli, kterým je zlý král Magnifico. Mrkněte s námi v nových videích do zákulisí českého dabingu.

Hlavní roli, Ašu, si v češtině zahrála herečka a zpěvačka Felicita Prokešová. „Je mladá, nádherná, plná naděje. Je to čistá duše, já jsem se do ní úplně zamilovala,“ vyprávěla nám v dabingovém studiu Virtual, kde se disneyovky pro český trh lokalizují. Názorně nám i ukázala, jaký fígl má pro namluvání náročnějších pasáží, jako když se Aša lekne nebo někam běží. S kamerou jsme měli i příležitost být u natáčení hlavní písně k filmu. V originálu jako Ašu diváci uslyší Arianu DeBose, která nedávno zazářila v remaku muzikálové klasiky West Side Story.

Je to hrozně barevná figura, neustále mění polohy a barvy hlasu,“ zamýšlí se nad dalším z dlouhé řady klasických disneyovských padouchů, králem Magnificem, jeho český představitel Petr Štěpán. Ten jej podědil po původním Chrisi Pineovi, jehož rysy v obličeji záporák ostatně nezapře. „Mnohdy to herci v Americe nejdřív nadabují, postavičky se pak animují, a my pak přicházíme na řadu až jako třetí,“ směje se v odpovědi na otázku, jak obtížný dabing podobného projektu vlastně je, Tereza Bebarová, hlas Magnificovy choti, královny. V jejím případě u prvního kroku za mikrofonem stála havajská rodačka Angelique Cabral.

Vtipnou roličku si v Přání střihl i influencer a zpěvák Vojta Drahokoupil, který ale musel své repliky záměrně odehrát s jistým řečovým defektem. Jeho postava, Ašin kamarád Safi, totiž trpí silnou alergií. „Původně jsem si chtěl dát na nos kolíček. Cestou do dabingu jsem to ale zkusil a zjistil jsem, že s kolíčkem na nose vás sice pěkně bolí kost, ale mluvíte furt stejně,“ smál se ještě s otlačeným nosem. V originále si ho ucpávat musel mladý newyorský herec Ramy Youssef.

Sestavu nám uzavírá Jaroslav Satoranský v roli Ašina dědečka Sabina. Zkušený herecký matador má za sebou dlouhou a krásnou kariéru, jak se ale skromně svěřil, v dabingu se pořád cítí jako nováček: „Je to pro mě vzácná práce, dabing moc neovládám, i když za mlada jsem do něj občas zabrousil. Mám k dabérům velký obdiv,“ vypráví. Roli převzal po původním Victoru Garberovi, kterého si můžete pamatovat z Cameronova filmu jako stavitele Titanicu.

Jak se film i dabing povedl můžete zjistit v kinech už od 30. listopadu, recenzi chystáme v druhé polovině týdne. Čekání si můžete ukrátit i naším pár měsíců starým podcastovým rozhovorem s překladatelem Vojtěchem Kostihou, který řadu filmů od Disneyho pro český trh lokalizuje.

-red-
foto/video: Falcon, Disney, Totalfilm Media © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast