Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Chlapec a volavka – legendární režisér Mijazaki se loučí ve skvělé formě

Hajao Mijazaki, režisér, scenárista a spoluzakladatel studia Ghibli, přichází v 82 letech se svým údajně posledním snímkem. Fanoušky jeho filmů však nepřekvapí, že to není zdaleka poprvé, kdy Mijazaki oznámil, že svým nejnovějším kouskem ukončuje profesní kariéru. Stalo se tak již v roce 1997 s Princeznou Mononoke, roku 2001 s Cestou do fantazie a i v roce 2013 se snímkem Zvedá se vítr. Pokud je Chlapec a volavka skutečně jeho filmovou labutí písní, loučí se Mijazaki se světem kinematografie ve skvělé formě.

Tak jako u jeho krajana, japonského spisovatele Harukiho Murakamiho, hned na prvních stránkách poznáte pomocí několika prvků (jako například všudypřítomný jazz, kočky či vaření), že se jedná o jeho romány, i u Mijazakiho nelze přehlednédnout řádku typických rysů. Novinka Chlapec a volavka akumuluje Mijazakiho dosavadní tvorbu a soustruží v sobě pro Mijazakiho charakteristická témata jako fantaskní světy, dětství a dospívání, či druhou světovou válku. Chlapec a volavka tematicky navazuje na vrcholy jeho tvorby jako Cesta do fantazie, Život v oblacích či Zvedá se vítr a dále rozvrstvuje jejich již tak hluboké a spletité světy.

Chlapec a volavka (foto: Aerofilms)

Film nás hned v prvních minutách udeří srdceryvnou scénou jako vystřiženou z Hrobu světlušek, dalšího klenotu studia Ghibli. V ní během bombardování tokijské nemocnice za druhé světové války zemře matka hlavního hrdiny chlapce Mahita. O nějaký čas později se Mahito spolu se svým otcem přestěhuje z Tokia na venkov, kde již čeká otcova nová manželka – sestra Mahitovy zesnulé matky. V novém domově se Mahito seznámí i se záhadnou volavkou, která ho zavede do alternativního světa, v němž se Mahito může setkat se svou matkou a zároveň zachránit její sestru, svou nynější náhradní matku.

 

Ačkoliv filmu chvíli trvá, než najde správné tempo, jakmile se děj rozjede, Mijazaki dává jasně najevo, že nikdo netočí filmy jako on. I po více než pěti dekádách ve filmové branži Mijazaki neztratil nic ze své bezbřehé představivosti. Jeho snímky se vyznačují neotřelými myšlenkami, roztodivnými stvořeními a překvapivými zvraty – a Chlapec a volavka není výjimkou. Mijazaki i pro svůj poslední film popustil uzdu fantazii a přivádí tak na scénu mluvící volavku, armádu obřích papoušků, či warawara, jakási bublinu připomínající stvoření, jež se v Mahitově reálném světě převtělí do novorozenců. Přes pestrobarevnost postav, příběhu i animace, Mijazaki nikdy nezapomíná na sílu emocí. Ty tu opět hrají prim, a tak hledání Mahitovy tety a vyrovnání se ztrátou matky v sobě nesou obří kus porozumění a citu.

Jak je u Mijazakiho zvykem, jeho snímky daleko přesahují osobní dilemata a svůj záběr rozšiřují o sociálně psychologická témata. Jedna z postav Chlapce a volavky nabádá Mahita, aby vytvořil svět bez zášti a naplnil ho krásou. Mijazaki se ve svých filmech nikdy nezdráhal ukazovat široké spektrum lidských emocí – od krutého utrpení a zášti až po čirou radost a krásu. Zřejmě právě proto má jeho tvorba, ač jí často vládnou nadpřirození tvorové, nehynoucí půvab a získala si srdce milionů fanoušků. Chlapec a volavka je toho zářným příkladem.

  • Režie
  • Scénář
  • Animace
  • Hudba
  • Dabing
4

Chlapec a volavka (2023)

Loučení s filmovými hrdiny, oblíbenými herci či režiséry je prazvláštní zážitek, který v sobě nese jeden velký paradox – nechceme se po tak dlouhém čase, který jsme spolu strávili, rozloučit, zároveň však chápeme, že všechno jednou končí a doufáme v to nejlepší možné vyústění. A přesně to se Mijazakimu podařilo – naposledy nám učarovat a poodhalit další kousek své jedinečné imaginace.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: © Aerofilms 2023

Chlapec a volavka | Kimitači wa dó ikiru ka
Animovaný / Dobrodružný / Akční / Fantasy
Japonsko, 2023, 125 min
Premiéra: 23. 11. 2023 Aerofilms
Režie: Hajao Mijazaki
Předloha: Genzaburó Jošino (kniha)
Scénář: Hajao Mijazaki
Kamera: Acuši Okui
Hudba: Džó Hisaiši
Hrají: Sóma Santoki, Takuja Kimura, Džun Fubuki, Džun Kunimura, Kaoru Kobajaši, Karen Takizawa, Keiko Takešita, Kó Šibasaki, Masaki Suda, Sawako Agawa, Šinobu Ótake, Šóhei Hino, Jošino Kimura, Nami Uehara

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast